Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS

Κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστη, αναμένει για το 2024 ο Morningstar DBRS, σύμφωνα με την Ανώτερη Αντιπρόεδρο του οίκου για τον τομέα των τραπεζών Maria Rivas.

«Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το οικονομικό έτος 2024", προσθέτει ο καναδικός οίκος.

Αναφέρει, επίσης, ότι "ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών» και εκφράζει την άποψη ότι «το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Σε σχόλιο του, ο Morningstar DBRS αναφέρει ότι ο δείκτης ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών στις οποίες περιλαμβάνονται τράπεζες από τΑυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, παρέμεινε ανθεκτικός στο τέλος του 2023, αν και οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία, άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια επιδείνωση.

Προσθέτει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο οικονομικό έτος 2023.

Αναφέρει επίσης ότι οι τράπεζες σε άλλες χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλά ποσοστά ΜΕΔ (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) συνέχισαν να μειώνουν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και «αναμένουμε ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το 2024», όπως προσθέτει.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ