Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών

Σε μια κίνηση εντυπώσεων και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών, καταθέτοντας στη Βουλή επιστολή του γενικού γραμματέα του κόμματος Στέφανου Στεφάνου για νομοτεχνική επεξεργασία πρότασης νόμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά, η πρόταση προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των καθαρών εσόδων από τόκους για τα έτη 2023 και 2024, θέτοντας ταυτόχρονα ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την μετακύλιση του βάρους στους δανειολήπτες.

Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζονται σε περίπου €50 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος και αυτά θα διοχετευθούν σε ειδικό ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κουκουμάς ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση δεν συναισθάνεται το μέγεθος της πίεσης που προκάλεσαν σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις οι αυξήσεις των επιτοκίων, οι οποίες -από την άλλη- όπως αναφέρει, συσσώρευσαν απροσδόκητα κέρδη για τις τράπεζες που ξεπέρασαν το 1,1 δις ευρώ μόνο για το 2023.

«Το κράτος οφείλει να παρέμβει αποφασιστικά προκειμένου να επιστραφεί στην κοινωνία ένα μέρος τουλάχιστον αυτών των κερδών κι αυτό-όπως αποδείχθηκε-δεν θα γίνει με τα παρακάλια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες. Η πρόταση του ΑΚΕΛ θα δώσει λύση και μια πραγματική ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις», υποστηρίζει ο κ. Κουκουμάς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν συγκινείται να δράσει για το θέμα της ακρίβειας και των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του επί της εισήγησης του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τονίσει πως «δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τέτοιες ανεδαφικές προτάσεις» και εξέφραζε την ετοιμότητά του να συζητήσει προτάσεις υλοποιήσιμες και πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Υποδείκνυε παράλληλα πως η χώρα υπέφερε από λαϊκίστικες προσεγγίσεις και πολιτικές και σημείωνε ότι δεν θα ήθελε καν να σκεφτεί, αυτό που έγινε το 2012 να επαναληφθεί ποτέ.

Δειτε Επισης

Στα €44.592.598,3 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο δείχνουν τα πρακτικά της ΕΚΤ... «Δημιουργείται το υπόβαθρο»
Φρανκ Έλντερσον (EKT): «Πιθανότητα» η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο
Τράπεζα Κύπρου: Κάλεσμα στους μετόχους για ηλεκτρονική πληρωμή μερίσματος-Οι διαθέσιμοι τρόποι
Ελληνική Τράπεζα: Στις 24 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
Ο δρόμος προς την ψηφιακή ανθεκτικότητα...Πού βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τον κανονισμό DORA
Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο