Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP

Θετικές προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα, διαβλέπουν οι Moody's ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου και της CNP Assurances, χαρακτηρίζοντας ως «credit positive» την απόκτηση των περιφερειακών ασφαλιστικών εργασιών της CNP Assurances.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του, στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ ανακοίνωσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CNP Assurances για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited.

Σύμφωνα με τους Moody's, η εξαγορά θα είναι «credit positive» για την Ελληνική Τράπεζα γιατί θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τα εισοδήματά της, αυξάνοντας τα μη τραπεζικά έσοδά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια. Θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου.

Η συναλλαγή, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με τη συναλλαγή, η CNP Assurances έχει το δικαίωμα προαίρεσης που της δίνει την επιλογή να πουλήσει, η οποία αναμένεται ότι θα ασκηθεί μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις και η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται να αποκτήσει την CNP Cyprus εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα.

Το συνολικό κόστος απόκτησης αναμένεται να ανέλθει σε €182 εκατ.,αντιπροσωπεύοντας πολλαπλασιαστή εξαγοράς 1x τιμή εξαγοράς προς λογιστική αξία, η οποία θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα ακόμη σταθερό πρότυπο 25,8%, μετά την ολοκλήρωση.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι αυτό θα ανακτηθεί μέσω των μη διανεμημένων κερδών, επειδή η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η Τράπεζα δεν καταβάλλει επί του παρόντος μερίσματα. Η συμφωνία επίσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει 330 υπαλλήλους της CNP Cyprus.

Ενίσχυση μεριδίων αγοράς
Σήμερα η CNP Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ασφαλίσεων ζωής στην Κύπρο με συνδυασμένο 24% μερίδιο αγοράς εγχώριων ακαθάριστων ασφαλίστρων, ακολουθώντας την Eurolife, θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου και ο μεγαλύτερος πάροχος ασφάλισης εκτός ζωής, με 15% μερίδιο αγοράς το 2023.

Η δυνητική εξαγορά θα ενισχύσει τη συνολική θέση της Ελληνικής Τράπεζας με 30% μερίδιο αγοράς στον κλάδο ασφάλισης ζωής και μερίδιο αγοράς 23% στον κλάδο non life, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ασφαλιστικών εταιρειών της Ελληνικής Τράπεζας, της Hellenic Life Insurance (ζωής) και της Παγκυπριακής Ασφαλιστικής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (nonlife).

Η συναλλαγή θα ενισχύσει επίσης τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Τράπεζας. Η Τράπεζα, η οποία ανέφερε συνολικά κέρδη €365 εκατ. το 2023, θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά της έσοδα, μειώνοντας την εξάρτησή της από καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εσόδων της, σε σύγκριση με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία είχε χαμηλότερη εξάρτηση στο 72% το 2023.

Οι συνδυασμένες μεγαλύτερες ασφαλιστικές δραστηριότητες της Τράπεζας θα επωφεληθούν από τη δημιουργία συνεργειών κόστους.

Επιπλέον, η εξαγορά θα δημιουργήσει ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων, διότι θα αποκτήσει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών πελατών (οι τελευταίες αναφορές ήταν 160.000), ενώ θα είναι επίσης σε θέση να προσφέρει στον υφιστάμενο τραπεζικό πελάτη της με την ευρύτερη γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων και προϊόντων διαχείρισης περιουσίας της CNP Cyprus.

Τονίζεται επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα εξαγοράζει επίσης τις μικρές δραστηριότητες της CNP Cyprus Insurance στην Ελλάδα. Η Eurobank Α.Ε., ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελλάδας, αύξησε πρόσφατα το μερίδιό της στην Ελληνική Τράπεζα στο 55,3% μέσω μιας σειράς συναλλαγών, οι οποίες υπόκεινται των ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Η αύξηση του μεριδίου στην Ελληνική, μόλις εγκριθεί, θα προκαλέσει uποχρεωτική δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας.

Δειτε Επισης

Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews
Νέα εποχή στην οικοδομική βιομηχανία με θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας
Τι αλλάζει στο πλαίσιο αδειοδότησης των ξενοδοχείων-Οι δυσλειτουργίες και η πρόταση νόμου που πάει Ολομέλεια
Τα διαμερίσματα ωθούν την αγορά ακινήτων-Αύξηση στις τιμές, μείωση των πωλήσεων σε ξένους
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Κ. Κουμής-Προϋποθέσεις για πολύ καλή τουριστική χρονιά
Στις €252.988 η αξία των ακάλυπτων επιταγών το πρώτο τετράμηνο