Ο απολογισμός Κωνσταντίνου Ηροδότου- «Τιμή μου που υπηρέτησα τον τόπο από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ»

«Η τελευταία πενταετία ήταν γεμάτη από προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα αλλά και για την κυπριακή οικονομία γενικότερα. Ωστόσο, με συντονισμένες και έγκαιρες ενέργειες καταφέραμε η οικονομία και οι τράπεζες να επιδείξουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και πλέον μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Αυτά τονίζει ο απερχόμενος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση της θητείας του και στο πλαίσιο παρουσίασης από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σημαντικών επιτευγμάτων και δράσεων της τελευταίας πενταετίας που συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας αλλά και στην ανάπτυξη και την προστασία του τραπεζικού συστήματος και των πολιτών σε περιόδους έντονων οικονομικών προκλήσεων.

«Στην Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, «λάβαμε μέτρα και υλοποιήσαμε πράξεις που θωράκισαν τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τους πολίτες και τα χρήματά τους από τις όποιες πρόσκαιρες κρίσεις αλλά και μακροχρόνια, αναγνωρίζοντας πως μία οικονομία τόσο μικρή όσο η κυπριακή δεν μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα χωρίς ένα υγιή τραπεζικό τομέα».

Συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως έγιναν ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, ώστε σήμερα να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που αντέχει στους κραδασμούς, στηρίζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και μπορούν να το εμπιστευτούν οι πολίτες.

«Χωρίς», διευκρινίζει ο κ. Ηροδότου, «αυτό να σημαίνει πως δεν έχουμε ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες και έργα για περαιτέρω βελτίωση», για να υποδείξει πως βρίσκονται

σε προχωρημένο στάδιο πρωτοβουλίες της ΚΤΚ όπως η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για διαδικτυακή ταυτοποίηση πελατών και επικαιροποίηση στοιχείων και η εξεύρεση μιας συστημικής λύσης που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο δραστική μείωση των ΜΕΧ σε όλες τις τράπεζες μαζί με πρόταση για κοινωνική στήριξη για την πρώτη κατοικία.

«Αυτό», επισημαίνει, «δεν θα ήταν κατορθωτό χωρίς την εποικοδομητική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κυβερνήσεων, βουλής, φορέων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης».

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εκφράζει τις ευχαριστίες μου προς όλους για τη συνεργασία αλλά και την εποικοδομητική κριτική που κατά καιρούς μπορεί να του άσκησα.

«Ήταν τιμή μου υπηρέτησα τον τόπο μας από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ