Έτσι κτίζει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για την Κύπρο η Κυβέρνηση

Η πρόοδος υλοποίησης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που εφαρμόζεται από το 2022, καθώς και η ενίσχυση της με νέες δράσεις, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με ξένους επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στους επενδυτές είπε ότι στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για διαβίωση και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στόχος της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Προεδρία, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων, και στην οποία συμμετείχαν πέραν των 100 επενδυτών, ήταν η ενημέρωση τους για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, για βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 5

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης της Στρατηγικής Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που εφαρμόζεται από το 2022, καθώς και η ενίσχυση της με νέες δράσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 2024

Επίσης, η εκδήλωση παρείχε την ευκαιρία για καταγραφή περαιτέρω αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές κατά την μεταφορά της επιχειρηματικής τους έδρας στην Κύπρο, αλλά και τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Κατά την εκδήλωση, ο Προέδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια τοποθέτηση του, επεσήμανε ότι η τροποποίηση της Στρατηγικής βασίστηκε κυρίως στις ανάγκες της επενδυτικές κοινότητας όπως αυτές είχαν καταγραφεί κατά τον συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Τόνισε τη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας στην οικονομία ως προϋπόθεση για την προσέλκυση των επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η κατάταξη της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους Οίκους Αξιολόγησης, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τις συνετές πολιτικές της Κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε βασικές δράσεις του Ετήσιου Προγραμματισμού Διακυβέρνησης του 2024.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για να ζεις, να εργάζεσαι και να ασκείς επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΕΥΕΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ως πρεσβευτές της Κύπρου χαρακτήρισε με τη σειρά του τους επενδυτές που επιλέγουν τη χώρα μας για δραστηριοποίησή τους, ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Ευγένιος Ευγενίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη του οργανισμού.

Ο κ. Ευγενίου παρέθεσε τις προτεραιότητες του Οργανισμού που είναι η προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός, η προσέλκυση βιώσιμων μοντέλων, η δημιουργία τεχνολογικού κέντρου, η εξειδίκευση και η προσέλκυση ταλέντων.

«Δουλεύουμε σκληρά με πολλά υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, ώστε να έρθουν επενδυτές», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας ως πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό.

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε.

Οι παρουσιάσεις των υπουργών

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Σε παρουσίαση των δράσεων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα του διαλόγου με τους επενδυτές, προέβησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 1

Οι δράσεις που αναφέρθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νέα Στεγαστική Πολιτική και το σχέδιο Built to Rent, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την εξασφάλιση αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ, την εφαρμογή Νόμου Στρατηγικών Επενδύσεων, την πρόοδο στην υιοθέτηση της Μπλε Κάρτας και την τροποποίηση του κανονισμού για την ηλικία εγγραφής των παιδιών στα σχολεία, για διασφάλιση της ομαλής συνέχισης της εκπαίδευσης τους στη χώρα μας.

Ο Μάκης Κεραυνός

ΜΑΚΗΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός παρουσίασε τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο του, με στόχο η Κύπρος να καταστεί ένα από τα καλύτερα μέρη για να εργάζεται, να ζει και να δραστηριοποιείται κανείς.

Αφού παρέθεσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας σχετικά με το μητρώο εγγραφής εταιρειών ξένων συμφερόντων, δήλωσε ενώπιον των επενδυτών ότι εγγραφές εταιρειών ξένων συμφερόντων από την Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών για το 2022 ανήλθαν στις 1.640 και το 2023 συνολικά 286. Ήδη, όπως είπε, για το τρέχον έτος εγγράφηκαν άλλες 60 εταιρείες.

Οι επενδύσεις προέρχονταν κυρίως από Λίβανο, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, ΗΠΑ, και Ρωσία, ενώ κύρια πεδία ενδιαφέροντος για τις εταιρείες, είναι όπως ενημέρωσε, οι επενδύσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, ναυτιλία, ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η χώρα μας να καταστεί ένα από τα καλύτερα μέρη για να εργάζονται, να ζουν και να δραστηριοποιούνται οι ξένοι επενδυτές, ανέδειξε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, κατέδειξε τόσο τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται όσο και την στρατηγική ανάπτυξη, ώστε αυτές να αξιοποιούνται από τους ενδιαφερομένους με όφελος εν τέλει στην ίδια την κυπριακή οικονομία.

«Εστιάζουμε στο να συνδυάσουμε τη δραστηριότητα των επενδυτών με τις ανάγκες των πολιτών μας, σε ένα μείγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αμοιβαίο πλαίσιο και για τις δύο πλευρές», υπογράμμισε.

«Στόχος μας», τόνισε, «είναι να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα να εισάγουμε μέτρα και πολιτικές που θα βελτιώσουν το συνολικό επενδυτικό πλαίσιο».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Τις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εμπορίου για την μετατροπή της Κύπρου σε ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο παρουσίασε ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Καταλυτικός παράγοντας για διευκόλυνση των επενδυτών είναι το one stop shop κάτι το οποίο προσφέρεται πλέον από την Πολιτεία και παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός, επί σκηνής.

Αναφερόμενος στην υπηρεσία αυτή, ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πίσω από το οποίο βρίσκεται το προσωπικό του Υπουργείου Εμπορίου, που είναι πρόθυμο να βοηθήσει τους επενδυτές.

Υπέδειξε μάλιστα ότι και ο ίδιος υπήρξε στη θέση των επενδυτών, κάτι που του επιτρέπει να αντιληφθεί την ανάγκη διευκόλυνσης επενδύσεων.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου

ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο της για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ξένων επενδυτών και των οικογενειών τους, ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Αθήνα Μιχαηλίδου.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απλοποίηση και διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των ξένων επενδυτών και εργαζομένων στην Κύπρο, κάτι που μπαίνει σε πρώτο πλάνο, μετά από στενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (BFU).

Η Υπουργός ενημέρωσε επίσης για την απόφαση του Υπουργικού, του περασμένου Νοεμβρίου, που επιτρέπει κατ' εξαίρεση εγγραφή των παιδιών που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο, με βάση την τάξη στην οποία βρίσκονται κατά τη στιγμή της μετεγκατάστασης και όχι με βάση την ημερομηνία γέννησης, δεδομένου ότι το δημοτικό σχολείο που επιλέγουν ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το προηγούμενο σχολείο τους.

Ο Γιάννης Παναγιώτου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Εντατικές είναι οι προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού, γεγονός που καταγράφεται και από τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου εστίασε στο σκέλος που αφορά σε εταιρείες με ξένα συμφέροντα και το προσωπικό υποστήριξης, κάνοντας λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων.

Όσον αφορά το σκέλος του εξορθολογισμού διαδικασιών, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την αναπλήρωση των άμεσων κενών θέσεων στην αγορά εργασίας με την αξιοποίηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού.

Βελτίωση της αξιολόγησης των αιτήσεων απασχόλησης από υπηκόους τρίτων χωρών, η γρήγορη πλήρωση των θέσεων που μένουν κενές και οι διατάξεις για την υποστήριξη των αναδυόμενων επιχειρήσεων είναι μόλις μερικές από τις δράσεις.

Δειτε Επισης

Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Απέρριψε έφεση κατά περικοπών επιδομάτων το 2014
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
«Οικονομικά φιλελεύθερος και κοινωνικά συντηρητικός...»-Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο InBusinessNews
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Συστήνει έρευνα αγοράς πριν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή