Γ. Παναγιώτου: Η απάντηση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που ταλαιπωρεί και τους ξένους επενδυτές

Εντατικές είναι οι προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού, γεγονός που καταγράφεται και από τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

Από το βήμα του «Foreign Investors Dialogue with the Cyprus Government: from feedback to action», που διοργάνωσε ο Invest Cyprus στο Προεδρικό, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέλυσε τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών. Ο κ. Παναγιώτου εστίασε στο σκέλος που αφορά σε εταιρείες με ξένα συμφέροντα και το προσωπικό υποστήριξης, καταγράφοντας τους όρους.

Έκανε λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων. Για το σκοπό αυτό, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η ενίσχυση του Τμήματος Εργασίας με πρόσθετο προσωπικό πρώτης γραμμής, τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων τόσο στα Επαρχιακά όσο και στα Κεντρικά Γραφεία Εργασίας, καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως και η ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων.

Όσον αφορά το το σκέλος του εξορθολογισμού διαδικασιών, ο Υπουργός τόνισε ότι λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων κενών θέσεων εργασίας στην αγορά εργασίας με την αξιοποίηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού.

Βελτίωση της αξιολόγησης των αιτήσεων απασχόλησης από υπηκόους τρίτων χωρών, η γρήγορη πλήρωση των θέσεων που μένουν κενές και οι διατάξεις για την υποστήριξη των αναδυόμενων επιχειρήσεων είναι μόλις μερικές από τις δράσεις.

Παρουσίασε επίσης τις ευκαιρίες απασχόλησης για φοιτητές τρίτων χωρών που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Σχετικά με αυτό, ο υπουργός είπε ότι οι δράσεις περιλαμβάνουν, αύξηση των μέγιστων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για τους διαμένοντες φοιτητές από 20 σε 25 ώρες και το δικαίωμα στους αποφοίτους για 12μηνη παραμονή για αναζήτηση εργασίας.

Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για επέκταση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και την προσαρμογή της προϋπόθεσης παραμονής για τα δικαιώματα απασχόλησης, με προτεινόμενο διάταγμα που πρόκειται να τεθεί υπό διαβούλευση.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία