Μάκης Κεραυνός: Η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών και η ακτινογραφία των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο

Τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο η Κύπρος να καταστεί ένα από τα καλύτερα μέρη για να εργάζεται, να ζει και να δραστηριοποιείται κανείς, παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Κεραυνός.

Κατά την παρουσίασή του στο «Foreign Investors Dialogue with the Cyprus Government: from feedback to action» που διοργάνωσε ο Invest Cyprus στο Προεδρικό, ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (ΜΔΕ) και γενικότερα στην στρατηγική της κυβέρνησης μέσω της οποίας προσελκύει ταλέντα και επενδυτές.

Αφού παρέθεσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας σχετικά με το μητρώο εγγραφής εταιρειών ξένων συμφερόντων, δήλωσε ενώπιον των επενδυτών ότι εγγραφές εταιρειών ξένων συμφερόντων από την Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών για το 2022 ανήλθαν στις 1.640 και το 2023 συνολικά 286. Ήδη, όπως είπε, για το τρέχον έτος εγγράφηκαν άλλες 60 εταιρείες.

Οι επενδύσεις προέρχονταν κυρίως από Λίβανο, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, ΗΠΑ, και Ρωσία.

Κύρια πεδία ενδιαφέροντος για τις εταιρείες, είναι όπως ενημέρωσε, οι επενδύσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, ναυτιλία, ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα που λανσαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 για εγγραφή εταιρειών ξένων συμφερόντων.

Ο Υπουργός εξήγησε εν συντομία τις υπηρεσίες που παρέχονται στους επενδυτές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, καθώς και τα οφέλη του που περιλαμβάνουν την αποδοτική και αποτελεσματική επικοινωνία με την BFU, την ευκολία χρήσης και τη συνεχή ενημέρωση του αιτούντος σχετικά με την κατάσταση της αίτησής του.

Στη συνέχεια παρουσίασε στους επενδυτές την πλατφόρμα Digital One Stop Shop (DOSS) που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023. Εξήγησε ότι η Ψηφιακή Υπηρεσία One Stop Shop για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθοδηγεί τον αιτούντα και διευκολύνει ολόκληρη τη διοικητική διαδικασία, έτσι ώστε ο αιτών να μην είναι υποχρεωμένος να επικοινωνήσει με άλλους διοικητικούς φορείς, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία χορήγησης της άδειας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενός έργου θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις ή/και να ανταλλάσσουν τα απαραίτητα για την εφαρμογή έγγραφα.

Στην τρέχουσα διοικητική διαδικασία εμπλέκονται πολλές διαφορετικές αρχές και η διάρκεια της διαδικασίας ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνολογίες.

Η διοικητική διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες για επίγειες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (έως 15 μήνες για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 100 kW) και 20 ή περισσότερους μήνες για χερσαία αιολικά έργα.

Η πλατφόρμα γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του κοινού και των διοικητικών αρχών και του τεχνικού προσωπικού που εμπλέκεται στην ανάληψη ενός έργου ΑΠΕ, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, είπε ο Υπουργός, σε μια παρουσίαση που απάντησε στα ερωτήματα και προβληματισμούς της ξένης επενδυτικής κοινότητας της Κύπρου και σε επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο νησί μας.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών