Αθηνά Μιχαηλίδου: Σε πρώτο πλάνο η ευκολότερη αδειοδότηση για ιδιωτικά σχολεία

H απλοποίηση και διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο μπαίνει σε πρώτο πλάνο, μετά από στενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (BFU).

Η υπουργός Παιδείας Αθήνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της κατά το «Foreign Investors Dialogue with the Cyprus Government: from feedback to action», που διοργάνωσε ο Invest Cyprus στο Προεδρικό, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο της για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ξένων επενδυτών και των οικογενειών τους.

Στόχος, η Κύπρος να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για ξένους επενδυτές που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στο νησί μας μαζί τις οικογένειές τους, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται από παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του εξωτερικού.

Ειδικότερα και σχετικά με την αδειοδότηση για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, η Υπουργός έκανε λόγο για "απλοποίηση και διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία τους για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο".

Ως σημαντική εξέλιξη, η Υπουργός ανέφερε το γεγονός ότι η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή της διαδικασίας ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου.

Το έγγραφο θα μεταφραστεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Μονάδας ως επίσημες κατευθυντήριες γραμμές το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η διαδικασία ταχείας εξέτασης από το Τμήμα Πολεοδομίας και Στέγασης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, συμπλήρωσε.

Στις κορυφαίες προτεραιότητές της πολιτείας είναι επίσης η αύξηση της συχνότητας των εξετάσεων στην ελληνική γλώσσα για την παροχή πιστοποίησης της επάρκειας.

Η Δρ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε σχετικά με τα νεότερα για τις εξετάσεις από την Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της πιστοποίησης της επάρκειας της νέας ελληνικής γλώσσας μεταξύ του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας, και του Υπουργείου Παιδείας Ελλάδος.

Οι εξετάσεις διεξάγονται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Δημοκρατίας μία φορά το χρόνο, τον Μάιο, και προσφέρονται για όλα τα επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας (Α1 έως Γ2), όπως αυτά ορίζονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες.

Η Υπουργός ενημέρωσε επίσης τους επενδυτές για την απόφαση του Υπουργικού του περασμένου Νοεμβρίου, που επιτρέπει κατ' εξαίρεση εγγραφή των παιδιών που μετεγκαθίστανται στην Κύπρο, με βάση την τάξη στην οποία βρίσκονται κατά τη στιγμή της μετεγκατάστασης και όχι με βάση την ημερομηνία γέννησης, δεδομένου ότι το δημοτικό σχολείο που επιλέγουν ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με το προηγούμενο σχολείο τους.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση Σχεδίου Ενίσχυσης της νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στη Λάρνακα
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία