Κ. Ιωάννου σε ξένους επενδυτές: Στεγαστική πολιτική, πάταξη γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών

Εντατικές είναι οι προσπάθειες από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η χώρα μας να καταστεί ένα από τα καλύτερα μέρη για να εργάζονται, να ζουν και να δραστηριοποιούνται οι ξένοι επενδυτές.

Σε παρουσίαση που πραγματοποίησε ενώπιον επενδυτών στο Προεδρικό, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατέδειξε τόσο τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται όσο και την στρατηγική ανάπτυξη ώστε αυτές να αξιοποιούνται από τους ενδιαφερομένους με όφελος εν τέλει την ίδια την κυπριακή οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «Foreign Investors Dialogue with the Cyprus Government: from feedback to action», που διοργάνωσε ο Invest Cyprus, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι στο Υπουργείο Εσωτερικών, «εστιάζουμε στο να συνδυάσουμε τη δραστηριότητα των επενδυτών με τις ανάγκες των πολιτών μας, σε ένα μείγμα που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αμοιβαίο πλαίσιο και για τις δύο πλευρές».

«Στόχος μας», είπε «είναι να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα να εισάγουμε μέτρα και πολιτικές που θα βελτιώσουν το συνολικό επενδυτικό πλαίσιο».

«Μέσα στο προαναφερθέν πλαίσιο», είπε, «θέσαμε πρόσφατα σε εφαρμογή το νόμο για τη διευκόλυνση των στρατηγικών αναπτυξιακών έργων. Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Συνολικά, μέσω της νέας διαδικασίας, το Υπουργείο δημιουργεί έναν νομοθετικό μηχανισμό που θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό μιας πρότασης έργου ως στρατηγικής ανάπτυξης, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως η φύση, το μέγεθος του έργου και η προστιθέμενη αξία του στην οικονομική δραστηριότητα.

Εξήγησε ότι τα έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως στρατηγικές επενδύσεις πρέπει να εμπίπτουν σε τουλάχιστον έναν από τους στρατηγικούς τομείς της υγείας, της κοινωνικής φροντίδας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της αγροτικής ανάπτυξης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ενέργειας, της έρευνας, της ανάπτυξης και της τεχνολογίας.

Επιπλέον, πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστη επένδυση 25 εκατ. ευρώ ή επένδυση 15 εκατ. ευρώ συν τη δημιουργία τουλάχιστον 30 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της διαχείρισης των αιτήσεων αδειοδότησης και στη νέα στεγαστική πολιτική, δύο καίρια για τους ξένους επενδυτές ζητήματα. Οι ξένοι επενδυτές ενημερώθηκαν επ’ αυτού για την εξέλιξη της διαδικασίας και σχετικά με την στέγαση το οφέλη που υπάρχουν στο νησί μας.

«Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών λόγω του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για κατοικίες τα τελευταία δύο χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών προς πώληση ή ενοικίαση και τη γενική έλλειψη προσφοράς σε σύγκριση με την πραγματική ζήτηση και την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, τον Οκτώβριο του 2023, ανακοινώσαμε την εισαγωγή δέσμης μέτρων, κινήτρων και πολιτικών με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης προσιτής στέγασης, ιδίως μεταξύ των νέων. Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει κυρίως προγράμματα ή άλλα κίνητρα που αποσκοπούν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς οικονομικά προσιτών κατοικιών», είπε σχετικά με την στεγαστική πολιτική.

Ο κ. Ιωάννου ανέλυσε ακόμη τα οφέλη μέσα από τη Μπλε Κάρτα (EU Blue Card) για να τους ενημερώσει, ακολούθως, για την σχετική έγκρισή της από το Υπουργικό τον περασμένο μήνα.

Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα διαβατήρια και την απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας παρουσιάζοντας τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να τα επιλύσει.

Μεταξύ αυτών και εφαρμογή συστήματος υπερωριακής εργασίας για την εξέταση των εκκρεμοτήτων και ο διορισμός, έως την 1η Μαρτίου, νέων υπαλλήλων ώστε οι όποιες καθυστερήσεις να περιοριστούν στο μέγιστο.

Σχετικά με το πιο πάνω, είπε: «Εκτός από τις λειτουργικές αλλαγές, έχουμε μια νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου 2023. Ο τροποποιημένος νόμος περί Αρχείου Πληθυσμού όχι μόνο εξορθολογίζει τη διαδικασία πολιτογράφησης για τους υπαλλήλους υψηλής ειδίκευσης των εταιρειών που εμπίπτουν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προσέλκυση εταιρειών για λειτουργία ή/και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά εισάγει και μια νέα οδό πολιτογράφησης με βάση τα χρόνια διαμονής στην Κύπρο».

Διευκρίνισε, τέλος ότι το πεδίο εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου είναι η εισαγωγή εκσυγχρονισμένων και ορθολογικών κριτηρίων επιλεξιμότητας για την απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας, καθώς και η προσέλκυση και διατήρηση ξένων επενδύσεων και ταλαντούχων ατόμων που διαθέτουν άκρως εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα».

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία για ειδικές κατηγορίες αιτούντων, προσφέρεται μια "ταχεία" διαδικασία σε άτομα με υψηλά προσόντα (κατόπιν καταβολής σχετικού τέλους), όπου η περίοδος εξέτασης δεν θα υπερβαίνει τους οκτώ μήνες.

Η νέα διαδικασία, είπε ο κ. Ιωάννου θα δώσει την ευκαιρία σε νέες αιτήσεις να εξεταστούν ταχύτερα και πιο γρήγορα, αναβαθμίζοντας έτσι το σύστημα.

Εν κατακλείδι, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι πολιτικές και τα προτεινόμενα νομοθετικά μέτρα καταρτίστηκαν μετά από διαβούλευση και διάλογο, μεταξύ άλλων, με οργανώσεις που εκπροσωπούν επενδυτές, επιχειρηματίες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να είναι οι πολιτικές μας επιτυχείς και να έχουν θετικό αντίκτυπο, θα πρέπει πάντα να ακούμε τις προτάσεις και τις συστάσεις των ενδιαφερομένων μερών και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον» κατέληξε απευθυνόμενος στον επενδυτικό κόσμο που επιλέγει την Κύπρο ως επιχειρηματικό προορισμό.

Δειτε Επισης

Ανάσα σε ξενοδοχεία χωρίς άδεια λειτουργίας-Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025
Eurobanκ Α.Ε.: Θέμα εβδομάδων οι εγκρίσεις για Eλληνική-Ο μίνιμουμ στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Eurobank A.E.: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €383 εκατ. με ενίσχυση των λειτουργικών επιδόσεων στην Κύπρο
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
Claudia Buch: Καλά κεφαλαιοποιημένες οι κυπριακές τράπεζες, αλλά αντιμέτωπες με νεοφανείς κινδύνους
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Πώς βλέπουν την εξαγορά της Ελληνικής από Eurobank και τι ξεκαθαρίζει ο Π. Νικολάου για την Τράπεζα Κύπρου
Ο Πανίκος Νικολάου για φορολόγηση υπερκερδών-«Political risk, θα είναι στίγμα για την αξιοπιστία της χώρας μας»