Τα ευρήματα έρευνας της AON για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιρειών στην Κύπρο

Τα ταμεία προνοίας έχουν αποκτήσει μια δυναμική τα τελευταία έτη. Μεγάλοι οργανισμοί επιλέγουν το συγκεκριμένο όχημα χρηματοδότησης συνταξιοδοτικών παροχών εξαιτίας σειράς πλεονεκτημάτων.

Πρόκειται για ταμεία που δεν προσφέρουν μόνο οικονομική προστασία στους εργαζόμενους, αλλά δημιουργούν επίσης μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης για επενδύσεις.

Η τελευταία έρευνα της Aon με τίτλο «Έρευνα 2023 Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων για τη Κύπρο: Προτεραιότητες και προκλήσεις», κατέδειξε ότι σε σχέση με την εισφορά των εργαζόμενων στα ταμεία καθορισμένων εισφορών, το 97% των ταμείων προβλέπουν εύρος σταθερών ποσοστών από το οποίο το μέλος επιλέγει το ποσοστό που επιθυμεί. Στο 7,6% είναι η μέση (median) εργατική εισφορά.

Η έρευνα, που αναλύθηκε από τον Στέλιο Πέτρου, Senior Consultant, Wealth Solutions της Aon, ανέδειξε τις κύριες παραμέτρους σχεδιασμού που ακολουθούν οι οργανισμοί, καθώς και τις προτεραιότητες και προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Εργασιακή δέσμευση και ευημερία

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο 14ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, το 87% των εταιρειών θεωρούν ότι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αυξάνει πολύ ή αρκετά την εργασιακή δέσμευση και οικονομική ευημερία του εργαζομένου.

«Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παροχές προς τους εργαζομένους, λόγω της ανάγκης διατήρησης του επιπέδου ζωής μετά τη συνταξιοδότηση, και των φορολογικών κινήτρων», είπε στο πλαίσιο της παρουσίασης της έρευνας.

Η κατανομή

Νωρίτερα, σχολίασε το γεγονός ότι 66% του συνολικού ενεργητικού των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι, κατά μέσο όρο, κατανεμημένο σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (κυρίως μετρητά και ομόλογα) κα 34% του συνολικού ενεργητικού είναι, κατά μέσο όρο, κατανεμημένο σε αναπτυξιακές επενδύσεις (κυρίως μετοχές).

Μη χρήση τεχνολογίας για τους μισούς

Αναλύθηκαν, ακόμη, τα αποτελέσματα αναφορικά με την επενδυτική λειτουργία, τις επενδυτικές επιλογές και τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη.

Σχετικά με το τελευταίο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι λιγότερο από 50% των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως μέσω επικοινωνίας με τα μέλη τους.

  • Ταυτότητα Έρευνας

H έρευνα καλύπτει συνταξιοδοτικά προγράμματα 418 εταιρειών με συνολικό αριθμό μελών άνω των 42χιλ.

Το συνολικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε συνταξιοδοτικά προγράμματα ανέρχεται σε ποσό άνω των €1,9δισ. Το δείγμα των εταιρειών καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα από τομείς/κλάδους

Δειτε Επισης

Ξένοι ομιλητές στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Το 7ο Cyprus HealthCare Conference ακτινογραφεί το ΓεΣΥ
Open Day για σπουδές αισθητικής στο Cyprus College Λεμεσού
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
Αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού τους οι επιχειρήσεις
Alexander College The Final Show: Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός στην Πλατεία Ζουχούρι
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου
Cisco Experience: Η ΤΝ ενισχύει την κυβερνοασφάλεια
Ανέδειξε την Κύπρο στις ΗΠΑ ως επενδυτικό προορισμό ο Invest Cyprus-Ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση
Νηνεμία μετά την τρικυμία στο λιμάνι Λάρνακας...Σε διάλογο για γεφύρωση των διαφορών Kition και συντεχνίες