Πανεπιστημιούπολη: Τι προβλέπει το αναθεωρημένο master plan-Αναλυτικά τα έργα

Στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων που στεγάζονται σε προσωρινούς χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε μόνιμες εγκαταστάσεις εντός της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα μέχρι το 2025, στοχεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το αναθεωρημένο γενικό χωροταξικό σχέδιο Πανεπιστημιούπολης, το οποίο πήρε το πράσινο φως του Τμήματος Περιβάλλοντος, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, Σχολών Θετικών Επιστημών, πολυώροφου χώρου στάθμευσης και έργων υποδομής.

Το προτεινόμενο χωροταξικό σχέδιο καλύπτει συνολική έκταση 1,29 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική γνωμάτευση, η ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης βασίστηκε στο αρχικό γενικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε το 1994, μετά από την ολοκλήρωση ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Ιδεών.

Εγκαταστάσεις για 13.820 φοιτητές έως το 2030
Το νέο γενικό χωροταξικό σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης, περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για 13.820 φοιτητές μέχρι το έτος 2030. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη σταδιακή μετεγκατάσταση των περισσότερων δραστηριοτήτων που στεγάζονται σε προσωρινούς χώρους εκτός της Πανεπιστημιούπολης, σε μόνιμες εγκαταστάσεις εντός της Πανεπιστημιούπολης στην Αθαλάσσα μέχρι το έτος 2025.

Ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται η Πανεπιστημιούπολη καταλαμβάνει έκταση 129 εκταρίων στην Αθαλάσσα και βρίσκεται πέντε περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς. Βορειοδυτικά, η Πανεπιστημιούπολη περιβάλλεται από αναπτυσσόμενη περιοχή χαμηλής και μέσης πυκνότητας που αποτελείται από ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και ιδιωτικές οικιστικές μονάδες.

Στα νότια και νοτιοδυτικά της Πανεπιστημιούπολης βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας, το οποίο περιλαμβάνει και το Δάσος της Αθαλάσσας. Το νοτιοανατολικό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης εμπίπτει στη Νεκρή Ζώνη και επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης διασχίζεται επίσης από τον ποταμό Καλόγηρο. Στη νότια γωνία του χώρου παρατηρείται η συμβολή του με τον ποταμό Βιζακωτό. Η εισροή νερού προς τον ποταμό Καλόγηρο ελέγχεται από το φράγμα της Αθαλάσσας στα νοτιοδυτικά της Πανεπιστημιούπολης.

Κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπεται η ύπαρξη δύο τεχνητών λιμνών στον χώρο δημόσιου πρασίνου, η μία εκ των οποίων είναι υφιστάμενη, που κατασκευάστηκε με εκβάθυνση σε παραπόταμο του ποταμού Καλόγηρου (ρυάκι), για σκοπούς συλλογής όμβριων υδάτων. Είναι έκτασης 4,235 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 6,350 κυβικών μέτρων (μέσο βάθος 1,5 μέτρου).

Η δεύτερη τεχνητή λίμνη που προτείνεται μέσω του προτεινόμενου έργου, βρίσκεται σε σειρά (υδραυλική σύνδεση) και σε πολύ κοντινή απόσταση της υφιστάμενης λίμνης. Είναι έκτασης 9,800 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας 14,700 κυβικών μέτρων (μέσο βάθος 1.5 μέτρου).

Ο προτεινόμενος χωροταξικός σχεδιασμός της Πανεπιστημιούπολης περιλαμβάνει το βασικό σενάριο, καθώς και ένα δεύτερο μελλοντικό σενάριο στο οποίο γίνεται επέκταση των προτεινόμενων σχεδιασμών του βασικού σεναρίου με επιπρόσθετες κτηριακές εγκαταστάσεις. Η υλοποίηση του δευτέρου σεναρίου προϋποθέτει την έγκριση αιτήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση επιπρόσθετου συντελεστή δόμησης.

Τα δύο σενάρια
Το βασικό χωροταξικό σχέδιο περιλαμβάνει την υφιστάμενη ανάπτυξη και τις μελλοντικές φάσεις ανάπτυξης Α-Γ της Πανεπιστημιούπολης ως το 2030. Το μελλοντικό χωροταξικό σχέδιο περιλαμβάνει επιπρόσθετα την υλοποίηση της Φάσης Δ μετά το 2030 με την προϋπόθεση παραχώρησης πρόσθετου συντελεστή. Το εμβαδόν για τη Φάση Δ’ προγραμματίζεται να είναι 93.500 τ.μ. Ο πρόσθετος συντελεστής δόμησης 10% που το Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει, θα υπερκαλύπτει αυτό το εμβαδόν.

Τα συνολικά δομήσιμα εμβαδά για την κάθε περίπτωση έχουν ως εξής:
Υφιστάμενη ανάπτυξη: 104.000 τ.μ.
Σενάριο 1 (σύμφωνα με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης): Χωροταξικό Σχέδιο: 258.000 τ.μ.
Σενάριο 2 (προϋποθέτει την αύξηση του συντελεστή δόμησης): Μελλοντικό Χωροταξικό Σχέδιο: 351.500 τ.μ.

Διευκρινίζεται ότι η παρούσα γνωμοδότηση από την Περιβαλλοντική Αρχή έχει ετοιμαστεί με βάση το σενάριο παραχώρησης του πρόσθετου συντελεστή δόμησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τα προγραμματιζόμενα και μελλοντικά έργα
Τα έργα που περιλαμβάνονται στο γενικό χωροταξικό σχέδιο Πανεπιστημιούπολης φαίνονται πιο κάτω. Το έτος που αναφέρεται είναι ο ενδεικτικός χρόνος έναρξης κατασκευής.

Φωτοβολταϊκό πάρκο 10MW & αποθήκευση 2.350KW: 2022


Έργο υποδομής - φάση Β': 2022

  • Οδικό δίκτυο, γέφυρες, κεντρικά συστήματα, οδεύσεις πεζών, ποδηλάτων κ.α.
  • Ενεργειακό κέντρο - φάση Β'
  • Πάρκο Πανεπιστημιούπολης

Φοιτητικές εστίες - φάση Β': 2023

Πολυώροφος χώρος στάθμευσης: 2023

Σχολές Θεωρητικών Επιστημών: 2027

  • Φιλοσοφική Σχολή
  • Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
  • Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής
  • Νομική Σχολή
  • Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • Κέντρο Γλωσσών

Κοινόχρηστοι χώροι διδασκαλίας: 2027


Στα μελλοντικά έργα, περιλαμβάνονται επίσης:

Φοιτητικές εστίες - φάση Γ'

Φοιτητικές εστίες - φάσεις Δ&Ε

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ανάπτυξη πράσινης ζώνης

  • Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, στάδιο, γήπεδα και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (Φάση Β')
  • Εξωραϊσμός χείμαρρου Καλόγερου
  • Χώρος Στάθμευσης 05

Πολιτιστικό Κέντρο

Υπαίθριο Αμφιθέατρο

Υπόλοιποι χώροι που αποτελούν την Πανεπιστημιούπολη


Ενεργειακά αυτόνομο Πανεπιστήμιο με φωτοβολταϊκό 10MW
Επιπλέον θα δημιουργηθεί πάρκο με περίπου 600 δέντρα (ελιές, χαρουπιές κυπαρίσσια κλπ). Στο νοτιοανατολικό άκρο της Πανεπιστημιούπολης που εμπίπτει στη νεκρή ζώνη έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων», συνολικής ισχύος 10 MWp, σε δύο φάσεις (5 MWp ανά φάση έργου).

To έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χωρητικότητας 2.350 ΜWh, και το έργο αυτό θα μπορούσε, δυνητικά, να καταστήσει το Πανεπιστήμιο ενεργειακά αυτόνομο. Οι μπαταρίες θα είναι τύπου Li-ion. Για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου «Απόλλων» θα γίνει αναβάθμιση του πρωτεύοντα υποσταθμού ώστε η σύνδεση να γίνει στο σημείο σύνδεσης του δικτύου της Πανεπιστημιούπολης με το δίκτυο διανομής της ΑΗΚ.

Το Πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε τεμάχιο που βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης πλησίον των φοιτητικών εστιών αλλά και στις οροφές των κτηρίων Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας