Οι συζητήσεις για τον κατώτατο και τα καυτά εργασιακά ζητήματα για τους εργοδότες

Αντιμέτωπος με ανοικτά καυτά εργασιακά ζητήματα βρίσκεται ο επιχειρηματικός/εργοδοτικός κόσμος, με ψηλά στην ατζέντα αυτή τη στιγμή εκείνο του κατώτατου μισθού ενόψει της έκδοσης του νέου υπουργικού διατάγματος που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Την ίδια ώρα, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες εξακολουθούν να προκαλούν πονοκεφάλους.

Ο κατώτατος μισθός

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, υπογράμμισε ότι η θέση του ΚΕΒΕ για τον είναι πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράμετροι που έχουν να κάνουν με την οικονομία, όπως μεταξύ άλλων, ο ρυθμός ανάπτυξης και η παραγωγικότητα.

Επιπλέον, όπως τόνισε, κατά την αναπροσαρμογή, θα πρέπει να υπολογιστούν οι συνέπειες που ενδεχομένως να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική ανάλυση των στοιχείων που επηρεάζουν και να αποφασίσουμε σε ένα μισθό που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τον καταβάλλουν χωρίς να συσσωρεύονται προβλήματα», επισήμανε.

Ερωτηθείς κατά πόσο αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΚΕΒΕ μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσιακκής σημείωσε πως για να συζητηθούν συγκεκριμένοι αριθμοί, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η συνεδρία της Επιτροπής Αναπροσαρμογής, όπου θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις της.

«Σίγουρα δεν μιλάμε για μείωση. Αντιλαμβανόμαστε το κόστος διαβίωσης, το οποίο έχει αυξηθεί. Θα πρέπει να βρεθεί μια συναινετική λύση και να ορίσουμε ένα επίπεδο μισθού που να μην δημιουργεί πρόβλημα, ούτε στις επιχειρήσει ούτε στους εργαζόμενους», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews ανέφερε ότι η ΟΕΒ δημιούργησε μια εσωτερική επιτροπή, η οποία μελετά τα στατιστικά και άλλα στοιχεία που αφορούν τον κατώτατο μισθό.

«Η θέση μας είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να είναι χρήσιμος και για το μέλλον. Είμαστε διατεθειμένοι να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτή φόρμουλα με τους εταίρους μας. Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε όλες οι πλευρές για αναθεώρηση, η οποία μπορεί να είναι προς τα πάνω, προς τα κάτω ή να μηδενική», ανέφερε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναπροσαρμογής προχώρησε ήδη σε μια πρώτη συνάντηση, όπου συζητήθηκε το τι πρέπει να ληφθεί υπόψη για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού.

Θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνεδρία πριν από το τέλος του μήνα για να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος στη συνέχεια θα ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους και μετέπειτα, πριν από το τέλος του 2023, να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, εστίασε στην πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για τους αιτητές πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με την οποία από την 1η Οκτωβρίου 2023 δεν μπορούν να εργαστούν εάν δεν έχουν περάσει εννέα μήνες παραμονής τους στην Κύπρο.

«Αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό της συγκεκριμένης απόφασης από πλευράς κράτους, όμως αποτελεί εμπόδιο για τις επιχειρήσεις όσον αφορά την εργοδότηση των αιτητών ασύλου», σημείωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη εξέτασης των αιτήσεων τους σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιακκής πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί και λύση για να την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες. «Επίσης», συμπλήρωσε, «θέσαμε στον υπουργό και αίτημα να επιτρέπεται στους φοιτητές να απασχολούνται σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας, δεδομένου ότι αποδείξουν πως είναι όντως φοιτητές», ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μάριος Αντωνίου, έκανε επίσης λόγο για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο για χρόνια ταλανίζει τις επιχειρήσεις.

Υποδεικνύοντας τις ανάγκες της αγοράς, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη διαχρονική θέση της ΟΕΒ για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, κάτι που όπως επισήμανε, θα αμβλύνει το πρόβλημα.

Το 12% στις συντάξεις

Στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος βρέθηκε η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις των πρόωρα αφυπηρετησάντων, στη βάση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα και ζητήθηκε από τον υπουργό να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος.

«Υπάρχουν κάποια σημεία που χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης από πλευράς Υπουργείου και ανέλαβε να μας τα διευκρινίσει στην επόμενη συνεδρίαση. Ακολούθως, θα τοποθετηθούμε και εμείς», ανέφερε ο κ. Τσιακκής.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργού Εργασίας προς την σωστή κατεύθυνση, αφού αυτό, όπως είπε, δείχνουν και οι πρώτες εκτιμήσεις από τους αναλογιστές της ομοσπονδίας.

Σχολιάζοντας περαιτέρω, υπέδειξε πως η πρόταση του υπουργού Εργασίας είναι εναρμονισμένη με τις βέλτιστες πρακτικές με παρόμοια υγιή συστήματα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Είναι κάτι που δίνει ανακούφιση σε χαμηλοσυνταξιούχους κυρίως χειρωνακτικών εργασιών, που για πολλά χρόνια είχαν συνεισφορά στο σύστημα», πρόσθεσε.

Επίσης, σημαντικό και θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αποτελεί το γεγονός ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές, κάτι που είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ΟΕΒ, ενώ, τέλος, δεν αφαιρούνται χρόνια από τη διάρκεια ζωής του συστήματος.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα