Ανέδειξε την Κύπρο στις ΗΠΑ ως επενδυτικό προορισμό ο Invest Cyprus-Ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση

Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό, καθώς και τον ρόλο του νησιού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, ανέδειξε ο Invest Cyprus στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), με τίτλο «Expanding corridors of stability, investment and trade».

Σε ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Σπύρος Βασιλείου, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου που αφορούν τους επενδυτές, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Κάτι που-όπως υπέδειξε χαρακτηριστικά- επιβεβαιώνει ως τρανό παράδειγμα η πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα, Amalthia.

4-26-2024_BNN_939

«Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον θαλάσσιο διάδρομο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα αποτελεί πραγματική απόδειξη του κομβικού και στρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών φορέων, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και στην προώθηση κοινών συμφερόντων», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου, η θέση της Κύπρου ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της, είναι σημαντική παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη και διαδραματίζει καίριο ρόλο, ενισχύοντας τον βαθμό εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Δηλαδή, οι επενδυτές μπορούν και βλέπουν το νησί μας ως ένα ασφαλή προορισμό που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να επενδύσουν σε αυτό, αφού πέρα των άλλων πλεονεκτημάτων, η χώρα μας παρέχει σταθερότητα και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον απαλλαγμένο από τους κλυδωνισμούς των γεωπολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων στη γύρω περιοχή.

4-26-2024_BNN_1044

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου και μετά την παρουσίαση, υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο.

Η Κύπρος στην 3η θέση ως επενδυτικός προορισμός

Ο κ. Βασιλείου, κατά την ομιλία του, επικεντρώθηκε στα κίνητρα μετεγκατάστασης και στο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαθέτει το νησί μας, τονίζοντας ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 3η θέση ως επενδυτικός προορισμός όσον αφορά την ανάκαμψη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) μετά την πανδημία και ταυτόχρονα κατατάσσεται ως 5η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο.

«Η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για διάφορους λόγους. Πρώτον, η ευκολία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με ένα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις νομικό πλαίσιο βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο, συνεχείς προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις, γρήγορες διαδικασίες και αποδοτικές διαδικασίες, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο είναι εύκολη και γρήγορη.

Το επενδυτικό κλίμα στην Κύπρο

Συν τοις άλλοις, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Invest Cyprus σκιαγράφησε το επενδυτικό κλίμα στην Κύπρο, αναφέροντας ότι κατά το 2023 οι εισερχόμενες επενδύσεις ήταν από όλο τον κόσμο, και κυρίως από: ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Αίγυπτο, Καναδά, χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Ινδία, Γερμανία και Ιαπωνία.

Ειδικότερα, η Κύπρος προσελκύει επενδύσεις κυρίως στον τομέα του ICT, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των επενδυτικών ταμείων. Άλλοι τομείς είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η ναυτιλία.

«Ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας ICT εκτιμάται ότι συνεισέφερε, 2,5 δις στην κυπριακή οικονομία. Το 2022 περισσότερες από 1600 διεθνείς εταιρείες εγγράφηκαν στην Κύπρο -οι περισσότερες στον τομέα της τεχνολογίας- συμπεριλαμβανομένων 47 πολυεθνικών εταιρειών Αυτές συνέβαλαν στη δημιουργία σχεδόν 40.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, αύξηση 42% από το 2021», είπε, ανάμεσα σε άλλα.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δικαιοδοσίες επενδυτικών κεφαλαίων, με τον κλάδο να συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομία.

«Από το 2016 έως το 2024 τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση, ξεκινώντας από περίπου 2,6 δισ. και φτάνοντας τα 8,6 δισ.», υπέδειξε.

4-26-2024_BNN_1062

Ο ρόλος του Invest Cyprus

Εκτός των πιο πάνω, ο κ. Βασιλείου ενημέρωσε σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει ο Invest Cyprus, ώστε οι πιθανοί επενδυτές να γνωρίζουν ότι θα έχουν ένα σύμμαχο σε όλη τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, οι κύριες αρμοδιότητες του Invest Cyprus είναι:

  1. Η προώθηση της Κύπρου για προσέλκυση επενδύσεων.
  2. Η διευκόλυνση των επενδυτών σε όλα τα στάδια τη διαδικασίας ή ακόμα και για τη μετεγκατάσταση των εταιρειών τους στην Κύπρο.
  3. After care – συνεχής επικοινωνία με τους επενδυτές για αντιμετώπιση τυχών προβλημάτων.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας, αλλά κρατάμε χαμηλούς τόνους και επικεντρωνόμαστε σε περαιτέρω βελτιώσεις. Σε συνεργασία με τους επενδυτές μας, βρισκόμαστε σε ένα συνεχές ταξίδι εξέλιξης, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις.

Μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι», κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΤΕΠΑΚ: Δωρεάν εκπαίδευση για όσους φροντίζουν άτομα με alzheimer και άλλα είδη άνοιας
Αυτό είναι το νέο Δ.Σ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Φρίξος Λάρκος: Η Crowdbase και η αυξανόμενη εξοικείωση των Κύπριων επενδυτών με το crowdfunding
Έναρξη β’ κύκλου υποβολής αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΠΑΚ
Στιγμές χαρές και συγκίνησης χάρισε σε χιλιάδες φιλάθλους ο τελικός του Κυπέλλου Coca-Cola
Τι προμηνύει το μέλλον της λογιστικής από τη σκοπιά γνωστών CEO
ΕΒΕ Λευκωσίας: Νέος γραμματέας-διευθυντής ο Ανδρέας Α. Αντωνιάδης
Η Purpose Communications ανακοινώνει την έναρξη του 2ου κύκλου της Purpose Academy
Δήλωσε τη συμμετοχή σου στο 9ο Cyprus Professional Services Conference
Grantxpert-Team Building Workshop: Ενδυνάμωση ομαδικότητας και συνεργασίας