Νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πρόσφατα βρέθηκα στη γιορτή για τα 10χρονα του Endeavor στην Ελλάδα. Η εκδήλωση του Endeavor Greece διεξήχθη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και περιλάμβανε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ελληνικής καταγωγής co-CEO και Chief Content Officer του Netflix, Ted Sarandos.

Ακούγοντας τις τοποθετήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση που συντόνιζε η Linda Rottenberg, co-founder και CEO της Endeavor, μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει πολλά από τα συστατικά που καθιστούν μία χώρα ως ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό. Δεν υιοθετούμε βέβαια την άποψη πως τα όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός εφαρμόζονται τέλεια και στην πράξη ούτε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί στον ιδανικό προορισμό για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως η δική μας, ή άλλες.

Με βάση λοιπόν τα όσα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, πρωταρχικής σημασίας είναι ο μακροπρόθεσμος τρόπος σκέψης. Ειδικά για μία χώρα που εξέρχεται από μία πολύ δύσκολη δεκαετή και βάλε περίοδο απαιτείται αυτός ο τρόπος σκέψης ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, κάτι που δεν έγινε στο παρελθόν. Μία από τις αποτυχίες της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια ήταν η μη αξιοποίηση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και των αποφοίτων τους, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν θα ήθελαν τίποτα περισσότερο από το να επιτύχουν στη χώρα τους.

Σχολιάζοντας την περίοδο της πανδημίας και των δύσκολων αποφάσεων που πάρθηκαν, ανάφερε πως άδραξαν την ευκαιρία για αξιοποίηση της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης κι έτσι όλη η διαδικασία των εμβολιασμών έγινε ψηφιακά. Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης του Έλληνα πρωθυπουργό ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι έχει εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τη δημιουργία των πρώτων venture capital funds στην Ελλάδα. Γι’ αυτό λοιπόν και φαίνεται να δίδει ιδιαίτερη σημασία στα δεδομένα και στην αξιοποίηση τους κατά τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ακολούθως περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του τέλειου πολιτικού αν και έχουμε ισχυρές αμφιβολίες αν υπάρχει τέτοιος: Να είσαι θετικός, τίμιος, να εξηγείς τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις των αποφάσεων σου, και να αντιστέκεσαι στον λαϊκισμό. «Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα προτείνει εύκολες λύσεις για δύσκολα προβλήματα λες και έχει μηχάνημα κοπής χρημάτων και μπορεί να ξοδεύει ασύστολα». Φαντάζομαι περνούν και από το δικό σας μυαλό δεκάδες πολιτικά πρόσωπα των τελευταίων χρόνων με τέτοιες φαεινές ιδέες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φάνηκε επίσης έτοιμος για σημαντικές τομές στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Τομές που συνδέουν την εκπαίδευση με τα κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο. Μπορεί η πανδημία να κατέδειξε πως τελικά σε ακραίες καταστάσεις οι επιχειρήσεις χρειάζονται την κρατική παρέμβαση για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας αλλά την ίδια ώρα και ο δημόσιος τομέας χρειάζονται την τεχνογνωσία και τις καινοτόμες λύσεις του ιδιωτικού τομέα για να παρέχει υψηλής ποιότητας και τεχνολογικά προηγμένες λύσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός και στους Έλληνες της διασποράς, ενδεχομένως λόγω της παρουσίας του Sarandos, αναφέροντας πως περίπου 500.000 ταλαντούχοι Έλληνες έχουν φύγει από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και θα ήθελαν πάρα πολύ να επιστρέψουν πίσω. Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, εξήγησε πως η Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη αγορά για να δοκιμαστούν ιδέες και προϊόντα και σε ιδιαίτερα ευνοϊκή γεωγραφική θέση για εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν σε νέες περιοχές (τελικά δεν είναι μόνο η Κύπρος στο κέντρο της γης). Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε την πρωτιά όσον αφορά τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και παραδέχθηκε πως αντέγραψαν τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα παρέχοντας παράλληλα και τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα.

Ακούγοντας λοιπόν αυτά κι άλλα πολλά που ανέφερε κατά τις τοποθετήσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ένιωσα πιο σίγουρος για την απόφαση της WiRE να δημιουργήσει εταιρεία στην Ελλάδα και να επεκταθεί στην ελληνική αγορά. Αν στην πραγματικότητα λειτουργούν τα όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φανεί σύντομα στην πράξη. Αλλιώς θα μείνουμε με την ικανοποίηση ότι παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική παράσταση σε ένα ιστορικό χώρο για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα σύγχρονο κράτος και ποια τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου και πραγματιστή ηγέτη.

*Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE

Δειτε Επισης

Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες