Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία

H 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στον χώρο Εργασίας. Η μέρα αυτή αποτελεί ταυτόχρονα μέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων αλλά και μια υπενθύμιση ότι η πρόληψη, η τήρηση της νομοθεσίας και των Κανονισμών και η καλλιέργεια κουλτούρας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη μείωση ή ακόμα και στην εξάλειψη τέτοιων περιστατικών.

Δυστυχώς τα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα σε Κύπρο και Ευρώπη είναι θλιβερά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στην Κύπρο, παρόλο που σε ορίζοντα τριετίας παρατηρείται μικρή μείωση των εργατικών ατυχημάτων που έχουν γνωστοποιηθεί, εντούτοις οι αριθμοί συνεχίζουν να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρόλο που αριθμός των εργατικών ατυχημάτων έχει μειωθεί κάπως.

Συγκεκριμένα, το 2020 γνωστοποιήθηκαν 1527 ατυχήματα εκ των οποίων τα 16 ήταν θανατηφόρα. Το 2021 ο αριθμός των ατυχημάτων ανήλθε στα 1433 με 5 εξ αυτών να είναι θανατηφόρα και το 2022 καταγράφηκαν 1335 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Συνολικά τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μόλις τρία χρόνια, ενώ περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες συνάνθρωποι μας είχαν εργατικό ατύχημα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και στο τομέα των κατασκευών. Ενδεικτικά, μόνο για το 2022 το ποσοστό των εργατικών ατυχημάτων σε κτήρια και εγκαταστάσεις ανήλθε στο 42,02%, ενώ ποσοστό της τάξης του 22,62% των ατυχημάτων αφορούσε την κατηγορία μηχανήματα/εξοπλισμός.

Στόχος όλων μας πρέπει να είναι τα μηδενικά εργατικά ατυχήματα και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο αντιλαμβανόμενο πλήρως το ρόλο που του έχει δώσει η πολιτεία να υπηρετεί, έχει εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία του για φαινόμενα παραβίασης της νομοθεσίας τόσο σε εργοτάξια όσο και σε άλλους χώρους εργασίας τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν ατυχήματα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες ή ακόμα και απώλεια ζωής. Έχει επίσης θέσει τα θέματα ασφάλειας και υγείας στις προτεραιότητες του και σε συνεργασία με το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα, επιμορφώνει σε τακτική βάση τα μέλη του τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσουν στην οικοδομική βιομηχανία και στο τομέα των κατασκευών γενικότερα.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των εργαζομένων. Με το μήνυμα, «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία σε ένα κλίμα που αλλάζει», η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στοχεύει στην αφύπνιση, στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση όλων των φορέων, εργοδοτών, εργαζόμενων και κοινωνικών εταίρων, γι’ αυτή τη νέα, πολυδιάστατη πραγματικότητα που ζούμε.

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τους κινδύνους από τη θερμική καταπόνηση, την υπεριώδη ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις μεταδοτικές ασθένειες και την έκθεση σε χημικές ουσίες. Ειδικότερα στο εργοτάξιο, οι συνθήκες εργασίας γίνονται ακόμα πιο δύσκολες λόγω της φύσης αλλά και του χώρου εκτέλεσης εργασιών, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους στον επαγγελματικό τους χώρο.

Ως ΕΤΕΚ καλούμε τα μέλη μας να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η εξειδίκευση του προσωπικού σε σχέση με την εργασία που θα του ανατεθεί, η προμήθεια σωστού εξοπλισμού, οι σημάνσεις, η κατάρτιση των νεοεισερχόμενων και των ξένων εργατών, η ενημέρωση, η ευελιξία στο πρόγραμμα εργασίας όπως για παράδειγμα η αλλαγή ώρα εργασίας το καλοκαίρι, η καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και υγείας, οι επιτόπιοι έλεγχοι καθώς και οι πιο αυστηρές τιμωρίες για όσους παρανομούν.

Η ασφάλεια και υγεία στον χώρο εργασίας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτές κακές πρακτικές και άλλες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.

Όραμα του ΕΤΕΚ είναι «Μηδέν Εργατικά Ατυχήματα» και η δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου δομημένου περιβάλλοντος για ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας γι’ αυτό και συμμετέχουμε ως επίσημος εταίρος στην παγκόσμια εκστρατεία “Vision Zero – Safety.Health.Wellbeing”.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε με διάφορες δράσεις να εργαζόμαστε ειδικότερα στο θέμα της πρόληψης, συμμετέχοντας ή διοργανώνοντας σεμινάρια, εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης. Παραμένουμε παράλληλα στη διάθεση της πολιτείας για συζήτηση και διαβούλευση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.


*Πρόεδρος ΕΤΕΚ

Δειτε Επισης

Στεφανιαία νόσος: Πότε βάζουμε στεντ, πότε κάνουμε μπαλονάκι και πότε χειρουργείο;
Μια ανάσα πριν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της Βασιλείας ΙΙΙ
Σχολεία ενεργειακά και περιβαλλοντικά πιο πράσινα
Φράξτε το ξέφραγο αμπέλι της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων
Πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα της αποτελεσματικής λειτουργίας των ΕΟΑ
Η εικόνα μιας διχασμένης αγοράς ακινήτων-Η λάμψη και οι πιέσεις
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία
Οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας
Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία