Ο «πατέρας» της εμβρυικής ιατρικής στο 2ο Cyprus Forum

Αν η αίσθηση του δέους για την ζωή είχε όνομα, ίσως να ονομαζόταν, Κύπρος Νικολαΐδης. Ένα πολύ συνηθισμένο κυπριακό όνομα και επώνυμο, όπως αυτό του παιδιού που γεννήθηκε το 1953 στον Πάφο για να φτάσει σήμερα στον κορυφή της ιατρικής έρευνας, με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο ένας εκ των τεσσάρων χειρουργών που επέλεξε το Netflix για την πρωτοποριακή σειρά «The Surgeon's Cut». Το αφιέρωμα στον Ελληνοκύπριο γιατρό, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο αποτελεί πραγματικό ύμνο στη ζωή… πριν από την γέννηση.

Παραμένοντας ασυμβίβαστος με την ιδέα του θανάτου κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αρνούμενος, δηλαδή, να αποδεχθεί να χάνονται ζωές στην προσπάθεια να χαριστεί ζωή, αφιέρωσε τη μακρά επιστημονική του διαδρομή, ενάντια στην περιγεννητική θνησιμότητα.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό και κλινικό έργο, σχετικό με τον εντοπισμό σημαντικών προγεννητικών εμβρυικών ανωμαλιών και επιπλοκών της κύησης, καθιερώνοντας αναγνωρισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους στην εμβρυομητρική ιατρική, συνδέοντας άρρηκτα το όνομά του, με την ενδοσκοπική απόφραξη της τραχείας και όλες τις μεθόδους πρόγνωσης του συνδρόμου down, με την αυχενική διαφάνεια να αναγνωρίζεται ως η κορυφαία ιατρική ανακάλυψη των τελευταίων 30 χρόνων.

Η πολυδιάστατη εμβέλεια της προσωπικότητας του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, πέραν από τις καινοτόμες ανακαλύψεις προεκτείνεται και σε ένα ακόμη άξονα: στο όραμά του, το οποίο μετουσιώνει στην πράξη, να καταστήσει την εμβρυική ιατρική προσβάσιμη σε κάθε γυναίκα του πλανήτη.

Αντιλαμβανόμενος ότι η επιτυχία των δικών του κατακτήσεων αποκτά ουσιαστική σημασία μόνο όταν αποδίδει πολλαπλασιαστικά οφέλη, έθεσε ως στόχο την επένδυση στην έρευνα, τη διάδοση της γνώσης και την εκπαίδευση των επόμενων γενεών ιατρών.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε Ιατρική στο King’s College School of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο Καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής στο Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβρυϊκής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’s College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου.

Ο σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας, Κύπρος Νικολαΐδης, θα μιλήσει στο 2ο Cyprus Forum που πραγματοποιείται στις 2 Οκτωβρίου 2021 και που στόχο έχει να συνενώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεντρώνοντας πολιτικούς ηγέτες από Κύπρο και εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον χώρο των ΜΜΕ, του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, οι συμμετέχοντες στο 2ο Cyprus Forum θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα καθορίσουν νέες και δημιουργικές λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο.

Για εγγραφές πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:

τηλ.: +357 22 678 670, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cyprusforum.cy, ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit