Τα Κριτήρια ESG των Επιχειρήσεων αναγκαία την προσέλκυση επενδύσεων
15:46 - 13 Σεπτεμβρίου 2021

Πολύς ο λόγος για τα κριτήρια ESG σε ό,τι αφορά την αξία τους, τη σημασία της υιοθέτησής τους από τις επιχειρήσεις αλλά και τον τρόπο που τα αξιολογούν οι επενδυτές, τα χρηματιστήρια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το θέμα δεν είναι πια θεωρητικό˙ αναφέρεται στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, στην πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων και, εν τέλει, στην ανάπτυξη.
Τι είναι τα κριτήρια ESG;
ESG είναι η συντομογραφία των λέξεων Environmental (:Περιβάλλον), Social (:Κοινωνία), και Governance (:Διακυβέρνηση). Τα συγκεκριμένα (:ESG) κριτήρια είναι ένα σύνολο προτύπων για τις λειτουργίες μιας εταιρείας που χρησιμοποιούν κοινωνικά συνειδητοί επενδυτές για τον έλεγχο δυνητικών επενδύσεων. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια εξετάζουν την απόδοση μιας εταιρείας ως διαχειριστή της φύσης. Τα κοινωνικά κριτήρια εξετάζουν με ποιο τρόπο η επιχείρηση διαχειρίζεται τις σχέσεις της με τους υπαλλήλους, προμηθευτές, πελάτες και τις κοινότητες όπου λειτουργεί. Η διακυβέρνηση ασχολείται με την ηγεσία μιας εταιρείας, τις αμοιβές της διοίκησης και των ανώτερων στελεχών, τους ελέγχους, τους εσωτερικούς ελέγχους και τα δικαιώματα των μετόχων.
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που είναι περισσότερο ουσιαστικά για τη λειτουργία τους, καθώς και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.
Το μέλλον του επιχειρείν εξαρτάται από το ESG
Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και η Συμφωνία των Παρισίων δημιούργησαν σε πολιτικό επίπεδο ένα κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης, όπως εκείνο της κλιματικής αλλαγής, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων και της «ανεύθυνης» επιχειρηματικότητας. Η λειτουργία της οικονομίας απέκτησε ίση βαρύτητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της κοινωνίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και επαναπροσδιορίζοντας έννοιες, όπως είναι η «απόδοση», η «αξία» και η «ανάπτυξη».
Anton Mifsud Bonnici
Ο Anton Mifsud Bonnici, Advocate & ESG Master Strategist, κορυφαίος στοχαστής σε θέματα διακυβέρνησης. Συμβουλεύει δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ο Anton συνυπέγραψε τη διακήρυξη του Ρίο του 1992 για το περιβάλλον και την ανάπτυξη και διέσωσε πολλές ζωές σε ζώνες συγκρούσεων σε Ευρώπη και Αφρική. Συμμετέχει σε διεθνή συμβουλευτικά συμβούλια επαγγελματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών: Abkons Consulting, Marlow Strategy και Crystol Energy. Ο Anton συμβουλεύει επίσης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη Μοζαμβίκη, τη Σιέρα Λεόνε, τη ΛΔΚ και τη Βοσνία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μάλτας και του Πανεπιστημίου Columbia στο Δίκαιο και τις Δημόσιες & Διεθνείς Υποθέσεις.
Ο κ. Bonnici θα παρευρεθεί διαδικτυακά στο 2ο Cyprus Forum όπου θα μιλήσει για το πώς τα κριτήρια ESG επηρεάζουν την ατζέντα και την δράση την ανώτατης ηγεσίας των επιχειρήσεων.
Το Cyprus Forum που πραγματοποιείται στις 2 Οκτωβρίου 2021, επιδιώκει να συνενώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την κοινωνία των πολιτών, τους θεσμούς, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Συγκεντρώνοντας πολιτικούς ηγέτες από Κύπρο και εξωτερικό, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον χώρο των ΜΜΕ, του επιχειρείν, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, οι συμμετέχοντες στο 2ο Cyprus Forum θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα καθορίσουν νέες και δημιουργικές λύσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο.
Για εγγραφές πατήστε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τo Cyprus Forum:
τηλ.: +357 22 678 670, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@cyprusforum.cy, ιστοσελίδα: https://www.2021.cyprusforum.cy/