Σε αναμμένα κάρβουνα για τη ΒΟΥΛΗση νέας αναστολής εκποιήσεων

Προβληματισμό και έντονη ανησυχία για τις πολύ πιθανές-κατ' ακρίβεια σίγουρες- αρνητικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης παράτασης της ισχύουσας αναστολής των εκποιήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και γενικότερα στην οικονομία του τόπου, προκαλεί ανάμεσα στους χρηματοοικονομικούς φορείς της χώρας η περί τούτου πρόθεση της Βουλής.  

Η υφιστάμενη αναστολή εκποιήσεων, όπως ψηφίστηκε κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της προηγούμενης Βουλής, εκπνέει στις 31 Ιουλίου, με την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ωστόσο- αυτή των Οικονομικών-, να συζητεί την περασμένη Δευτέρα πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει παράταση της αναστολής μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να παραταθεί η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η έξαρση της πανδημίας Covid-19».

Η συζήτηση επί της πρότασης νόμου συνεχίζεται σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών, οπόταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο το τελικό πλαίσιο από το οποίο θα διέπεται όσο και η στάση των κομμάτων έναντί της. Δεδομένου, βεβαίως, πως η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, την ώρα που φαίνεται να στηρίζεται μάλιστα και από το ΕΛΑΜ, θεωρείται περίπου βέβαιο πως σε περίπτωση προώθησής της στην Ολομέλεια θα τύχει υπερψήφισης, αφού θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. 

Διαβάστε ακόμα:

Tree Hotel: Ένα ησυχαστήριο έρχεται στις Πλάτρες

Βάλσαμο για ξενοδόχους οι επιχορηγημένες διακοπές για εμβολιασμένους

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή υπερψήφισης, ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου που θα ψηφιστεί, κάτι το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έπραξε για τη νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε προ μερικών μηνών. 

Όσον αφορά το πότε θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας, αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και κατά την αυριανή σύνοδο του Σώματος, μιας και ενδεχομένως η αυριανή συνέδρια-κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως-, να είναι η τελευταία κατά την οποία θα ασκηθεί νομοθετικό έργο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.  

Υπενθυμίζεται πως η εν ισχύ στοχευμένη αναστολή εκποιήσεων αφορά κύρια κατοικία η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €500.000, επαγγελματική στέγη (πολύ μικρή επιχείρηση που απασχολεί λιγότερο από δέκα εργαζόμενους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τα €2 εκατομμύρια) και αγροτεμάχιο, η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €250.000.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν πως από πλευράς των κομμάτων που κατέθεσαν την πρόταση νόμου για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μιας περισσότερο στοχευμένης αναστολής στο πλαίσιο της υπό συζήτηση πρότασης νόμου, χωρίς αυτό όμως σε καμία περίπτωση να καθησυχάζει και να απαντά στις ανησυχίες που εκφράζονται από τους χρηματοοικονομικούς φορείς για τις αλυσιδωτές αρνητικές  παρενέργειες του όλου... εγχειρήματος.

Τον κώδωνα του κινδύνου συναφώς, έκρουσαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διά των εκπροσώπων τους, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών υπέδειξε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια υποχρέωση που έχουν όλες οι αρμόδιες αρχές όταν κρίνουν πως κάποια σχέδια νόμου εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ, όπως συμβαίνει με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου. «Στην αντίθετη περίπτωση», τόνισε, «θα θεωρηθεί και παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι η ΚΤΚ αντιτίθεται στην επέκταση της προστασίας και εισηγείται αντί τροποποιήσεων στο νόμο, να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, κατά την έκφρασή του.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η ανησυχία για εκποίηση πρώτων κατοικιών δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που υπάρχουν, καθότι μόλις έξι κατοικίες πωλήθηκαν από το 2015 και εντεύθεν, με μέση αγοραία αξία €523.000. «Εάν αυξηθούν τα ΜΕΔ χωρίς κίνητρα για αναδιαρθρώσεις, ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος αρνητικών συνεπειών στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην οικονομία γενικότερα», διαμήνυσε.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς, ο οποίος εκφράζοντας τη διαφωνία των τραπεζών έναντι της προδιαγραφόμενης παράτασης της αναστολής των εκποιήσεων, υπογράμμισε ότι η  σχετική πρόταση νόμου ενισχύει την κουλτούρα μη εξυπηρέτησης οφειλών, διασαλεύει τις προοπτικές επανόδου της οικονομίας στην ανάπτυξη και θέτει εν αμφιβόλω τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο