Βάλσαμο για ξενοδόχους οι επιχορηγημένες διακοπές για εμβολιασμένους

Θετικά αντικρίζουν Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) και Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ) το πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ώθηση στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. 

Όπως εκτιμάται, το πρόγραμμα όχι μόνο θα δώσει μία-έστω προσωρινή- ανάσα στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία, αλλά θα ενισχύσει και την προσπάθεια για περισσότερους εμβολιασμούς, που εν τέλει θα βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας με ό,τι θετικό αυτό, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συνεπάγεται για την τουριστική μας βιομηχανία. 

Ως γνωστό, και σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα Επιχορηγημένων Καλοκαιρινών Διακοπών», για την περίοδο από 15 Ιουλίου 2021 μέχρι και 31 Αυγούστου 2021, με τον ξενοδοχειακό τομέα να βρίσκεται σε εγρήγορση για να συμμετάσχει σε αυτό.

Ωστόσο με την παρούσα κατάσταση, για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών συνίσταται απλώς σε ένα εργαλείο για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά.

Όπως υποδεικνύει στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, το σχέδιο είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά…! «Οπωσδήποτε είναι ένας τρόπος και μια διέξοδος για να κάνουν τις διακοπές τους οι συμπατριώτες μας σε περίοδο αιχμής. Αλλά για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, δεν θα μπορέσει αυτό το μέτρο να απαλύνει τα όσα έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία. Είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί να μειώσει το εύρος των ζημιών. Είναι ένα μικρό βάλσαμο αν θέλετε, στις πληγές της τουριστικής βιομηχανίας», τονίζει.

Είναι σίγουρα ένα κίνητρο για τον εμβολιασμό αναφέρει ο κ. Ρουσουνίδης, και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει ανταπόκριση από όλα τα μέρη για την εκμετάλλευση αυτού του σχεδίου επιχορήγησης.

«Θεωρώ ότι θα έχει ανταπόκριση από τους ξενοδόχους. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε τα αποτελέσματα. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και από το κοινό», σημειώνει.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οι μηχανισμοί βρίσκονται εν κινήσει. «Σε αυτό το κομμάτι ξεκινήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης του προσωπικού μαζί με το υπουργείο Υγείας, και το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν στα ξενοδοχεία κινητές μονάδες εμβολιασμού για όσους επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης.

H Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη από πλευράς της, τονίζει στο InBusinessNews τη σημαντικότητα που έχει αυτό το κίνητρο για τον τουρισμό, αλλά χρειάζονται- όπως υπογραμμίζει- περισσότερα κίνητρα για να ανταπεξέλθουμε από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμα:

Σε αναμμένα κάρβουνα για τη ΒΟΥΛΗση νέας αναστολής εκποιήσεων  

Tree Hotel: Ένα ησυχαστήριο έρχεται στις Πλάτρες

«Σίγουρα είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Πρέπει όμως να σκεφτούμε και άλλες τέτοιες ιδέες όσον αφορά τα κίνητρα για τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το σχέδιο επιχορήγησης είναι σίγουρα ένα κίνητρο που επηρεάζει έμμεσα και άμεσα την βιομηχανία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν εάν ενταχθούν στο σχέδιο. Σίγουρα ο εγχώριος τουρισμός, ακόμη και με αυτό το κίνητρο, δεν μπορεί από μόνος του να σώσει τη βιομηχανία. Από την άλλη, είναι ασφαλώς σημαντικός για εμάς», εξηγεί η κ. Ψηλογένη.

Αυτή τη στιγμή η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλές εστίες προβλημάτων. Από την μία οι αποφάσεις των βασικών αγορών της Βρετανίας και Ρωσίας, και από την άλλη η αξιολόγηση της χώρας όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα.

Όπως επισημαίνει η κ. Ψηλογένη, «είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε μπροστά μας να διαχειριστούμε τα γνωστά θέματα των δύο μεγάλων μας αγορών, αλλά και την κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρα μας, με τις συνέπειες να είναι στον τουρισμό και στην οικονομία γενικότερα».

Οι εμβολιασμοί είναι το πρώτο και πιο ισχυρό οχυρό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η τουριστική βιομηχανία στέλνει αυτό ακριβώς το μήνυμα. «Οφείλουμε όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί. Έχουμε ευθύνη για την κατάσταση στην Κύπρο και οφείλουμε να βρούμε τρόπους επιμόρφωσης των αρνητών του εμβολιασμού όσον αφορά την χρησιμότητά του και ότι είναι το μόνο όπλο κατά της πανδημίας. Συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού και όσων όλων εργάζονται στην τουριστική βιομηχανία. Να δοθούν κίνητρα για όλους. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα προς τα έξω ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός», τονίζει η κ. Ψηλογένη.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024