powered by

Πολυδιάστατη η συμβολή της εκπαίδευσης στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου

Σε σημαντικό πυλώνα της οικονομίας αναδεικνύεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο, όχι μόνο λόγω της άφιξης ξένων φοιτητών, αλλά και λόγω της διαχρονικής υποστήριξης που παρέχουν για καινοτομία και της προσέλκυσης επενδύσεων μέσω της έρευνας. Πώς, όμως, η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη νέου και βιώσιμου οικονομικού μοντέλου στην Κύπρο;

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος συνιστά σημαντικό πυλώνας της οικονομίας, λόγω της υψηλού επιπέδου ποιοτικής εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου, τα οποία μάλιστα έχουν ενταχθεί στις λίστες παγκόσμιας κατάταξης.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Κ. Χρυσοχός: Στις δικές μας δυνάμεις να στηρίζεται η ανάπτυξη

Λ. Ιωάννου: Πρέπει να ξεπεράσουμε το ξενοφοβικό μας σύνδρομο

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Πυξίδα της οικονομικής στρατηγικής η πολιτική βούληση

Αυτό ανέφερε ο Δρ. Χριστόφορος Χαραλάμπους, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick, υπογραμμίζοντας πως η εκπαίδευση στην Κύπρο διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πέραν της ποιοτικής εκπαίδευσης, που αφορά την σταθερότητα, ασφάλεια και καλό καιρό για προσέλκυση ξένων φοιτητών. Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress o κ. Χαραλάμπους τόνισε πως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προωθούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του branding της εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Με την σταδιακή ποιοτική αναβάθμιση και ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τα Πανεπιστήμια είναι σε θέση σήμερα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής Οικονομίας, τόνισε ο Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Πρόσθεσε πως τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία νέου οικονομικού μοντέλου το οποίο θα είναι βιώσιμο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο τομέας της εκπαίδευσης αντιπροσωπεύει το 6% του ΑΕΠ, είναι μεγάλος εργοδότης, δημιουργεί θέσεις εργασίας, αναπτύσσει innovation hubs, διεξάγει έρευνες και αποτελεί την γενεσιουργό πηγή νέων ιδεών. Παράλληλα, τα πανεπιστήμια μπορούν να προμηθεύσουν τις άλλες βιομηχανίες με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηκυπριανού σημείωσε πως τα πανεπιστήμια προσελκύουν ξένες επενδύσεις και όραμα τους είναι η παροχή πρόσβασης σε ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση και καινοτομία. Θα πρέπει, είπε, να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, εξειδίκευση, επενδύσεις σε online technology και διασύνδεση της επιχειρηματικής κοινότητας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Δεν πρέπει να αρκούμαστε στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, CEO του The Cyprus Institute of Marketing, τονίζοντας πως πρέπει να παράξουμε απόφοιτους με δεξιότητες που έχει ανάγκη η κάθε βιομηχανία. Απόφοιτους με προσόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας. Προς το σκοπό αυτό, είπε, χρειαζόμαστε ξεκάθαρο πλάνο και στρατηγική.

Επίκεντρο θα πρέπει να είναι η διεθνοποίηση της Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης υπογράμμισε ο Αντώνης Πολεμίτης, CEO του University of Nicosia, προσθέτοντας πως η στρατηγική της διεθνοποίησης και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει την ευχέρεια στα ακαδημαϊκά ιδρύματα για επέκταση και πέραν των ορίων της Κύπρου. Διευκρίνισε παράλληλα πως όταν γίνεται λόγος για διεθνοποίηση θα πρέπει τα κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως υπάρχει υπερπληθυσμός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και για διεθνοποίηση απαιτούνται τα μεγέθη που έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εξωτερικού.

Σε ό,τι αφορά την καινοτομία, ο κ. Πολεμίτης κάκισε το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν προχώρησε στην εγκαθίδρυση του απαιτούμενου νομοθετικού και εποπτικού πλαισίου, τονίζοντας πως η καινοτομία θα πάει στις χώρες όπου υπάρχει ασφάλεια που παρέχουν το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο.

Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου κατάφεραν να ενταχθούν στους διεθνείς καταλόγους προσελκύοντας ξένους φοιτητές υπογράμμισε ο Φλώρος Βωνιάτης, CEO και Πρόεδρος του Συμβουλίου UClan Cyprus, προσθέτοντας πως η Κύπρος προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση, ασφάλεια και σταθερότητα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Θα πρέπει, είπε, να αποφασίσουμε στον καταρτισμό στρατηγικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνεργασία με την κυβέρνηση για την προώθηση της στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Η τεχνολογία ως προστιθέμενη αξία στην κατοικία και η νέα πρόταση της Cablenet
Ανατροπή στην κορυφή... Ποιο λιμάνι πέρασε στην πρώτη θέση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων
Hassle-Free Living: Η λύση της Cablenet που αλλάζει τους κανόνες στο real estate
Έρευνα για τον τομέα της έξυπνης ρομποτικής από το AUB-Επιχορήγηση €100.000 από ΙδΕΚ
Σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες για τους Κύπριους εκπαιδευτικούς σε προσυνεδριακή εσπερίδα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις
Οι εργαζόμενοι πίσω από τη δράση: Όταν η κοινωνική ευθύνη γίνεται καθημερινή πράξη στην XM
Η Ablebook ενισχύει την προσβασιμότητα στα Costa Coffee και προσφέρει 20% έκπτωση στους κατόχους AbleCard
Μ. Χατζημανώλη: Ψηφιακός μετασχηματισμός και περιβαλλοντική βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για την ναυτιλία
Η ΜΟ.Κ.Α.Σ. και η δύναμη των συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος
Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.