Πυξίδα της οικονομικής στρατηγικής η πολιτική βούληση

Στρατηγικές για την οικονομία χαράχτηκαν και στο παρελθόν, αλλά στην πορεία, είτε εγκαταλείφθηκαν είτε δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πολιτικές και πρακτικές που παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν ευθυγραμμίστηκαν για την υλοποίηση τους, με αποτέλεσμα οι δύο τομείς να κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Η οικοδόμηση βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που θα συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη απαιτεί την συνεργασία όλων. Απαιτείται πολιτική βούληση και οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίηση της όποιας στρατηγικής.

Αναλύοντας, ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress, τις προοπτικές προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο την επόμενη δεκαετία, ο Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας υπογράμμισε πως η Κύπρος αυτό που χρειάζεται είναι η χάραξη μακροπρόθεσμης οικονομικής, προσθέτοντας πως η αποτυχία ευθυγράμμισης όλων των εμπλεκόμενων μερών οδήγησε στα μη αναμενόμενα αποτελέσματα στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Κ. Χρυσοχός: Στις δικές μας δυνάμεις να στηρίζεται η ανάπτυξη

Λ. Ιωάννου: Πρέπει να ξεπεράσουμε το ξενοφοβικό μας σύνδρομο

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Ο κ. Ασσιώτης ανέφερε πως το όραμα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι όλοι θέλουμε την Κύπρο μέχρι το 2035 να φιγουράρει ανάμεσα στις καλύτερες χώρες που οι ξένοι επιλέγουν να ζήσουν να εργαστούν και να εγκαθιδρύσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Για την επίτευξη του οράματος αυτού θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική, επιλογή των φορέων που θα την υλοποιήσουν καθώς και η εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Υπογράμμισε πως η Κύπρος θα πρέπει να χτίσει στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, προσθέτοντας πως η εγκαθίδρυση εταιρειών στην Κύπρο συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών ανέκαθεν αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την έξοδο από κάθε κρίση και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ανέφερε ο Χρίστος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το νέο οικονομικό μοντέλο ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών θα πρέπει να αποκτήσει τις απαιτούμενες επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις για την παροχή υπηρεσιών προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα. «Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουμε την κατάλληλη γνώση και εξειδίκευση. Πρέπει να αυξήσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες που προσθέτουν αξία».

Πρόσθεσε πως στο νέο οικοσύστημα που δημιουργείται, οι επαγγελματικές υπηρεσίες θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας αυτής, να είναι ευέλικτες, αεικίνητες και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και εξελίξεις. Τόνισε πως επαγγελματικές υπηρεσίες δεν παρέχονται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τον δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας πως ο εκάστοτε επενδυτής που έρχεται στην Κύπρο, δεν πρόκειται να διαχωρίσει την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά την συνολική εμπειρία. Έτσι, προέτρεψε τον δημόσιο τομέα να επιταχύνει, να μειώσει την γραφειοκρατία και να συνεργαστεί περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Γιώργου Μούντη, Co-Managing Partner της Chrysostomides Advocates and Legal Consultants. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο δημόσιος τομέας πρέπει να συγχρονίζεται και να προσαρμόζεται στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά το δικαστικό σύστημα της Κύπρου ανέφερε πως δεν είναι αποτελεσματικό λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Πρόσθεσε πως ο τομέας της δικαιοσύνης έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης θα βελτιώσει και η ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που παρέχει η Κύπρος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας