Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται ο κυπριακός τραπεζικός τομέας για να απορροφήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία σε σχέση με την οικονομική-τραπεζική κρίση του 2013, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζοντας πως σε αυτό συνέβαλαν οι δύο πυλώνες της ευρωζώνης SSM και RSM, ενώ ανακύπτει η ανάγκη για υλοποίηση και του τρίτου πυλώνα που αφορά το european depositary scheme.

Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress, o Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε τις προκλήσεις και τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ.

Με την συμβολή της ΕΚΤ, είπε, παραχωρήθηκε δημοσιονομική στήριξη στις Οικονομίες και χαλαρώσεις προς τις τράπεζες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Τόνισε πως με το μορατόριουμ καταβολής δόσεων που επιβλήθηκε προσφέρθηκε σταθερότητα και προστασία στο τραπεζικό σύστημα.

«Η ανησυχία μας ήταν τι θα γινόταν στην οικονομία όταν έληγε το μορατόριουμ. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ζητάμε από τις τράπεζες να ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια τους και ιδιαίτερα για τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί. Η ΚΤ έχει δώσει οδηγίες προς τις τράπεζες να ελέγξουν προσεκτικά τα χαρτοφυλάκια τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων εκεί όπου είναι αναγκαίο».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως το 2021 προβλέπετε η κυπριακή οικονομία να καταγράψει θετική ανάπτυξη και τόνισε πως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν άμεσα όταν επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη.

Προκλήσεις
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην ΕΕ, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στην χαμηλή κερδοφορία λόγω των χαμηλών επιτοκίων καθώς και στην αδυναμία των τραπεζών να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων. Πρόκληση, πρόσθεσε, συνιστά και η εξεύρεση επενδύσεων που θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή τεχνολογία η οποία όχι μόνο αποτελεί πρόκληση σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και την παροχή ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών, αλλά και στο γεγονός ότι big και small tech companies παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες.

Η εφαρμογή νέων δεξιοτήτων και αύξηση της ασφάλειας για μείωση του ρίσκου λόγω της αύξησης των κινδύνων που επιφέρει η ολοένα και περισσότερη υιοθέτηση τεχνολογίας, αποτελεί ακόμα μια πρόκληση για τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και τα κεφάλαια τους σε βιώσιμα έργα, λαμβανομένου υπόψη την κλιματική αλλαγή. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η αξία των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αλλάξει και προς το σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να προσέξουν στον τύπο των περιουσιακών στοιχείων οι οποίες είναι εκτεθειμένες.

Τέλος ο Διοικητής ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Δειτε Επισης

Στον αέρα ο κλάδος του έτοιμου σκυροδέματος-Ομηροποιείται ολόκληρη η βιομηχανία, ετσιθελισμός από τις συντεχνίες
ΟΕΒ: Επιζήμιες οι απεργίες σε επιχειρήσεις κατασκευής έτοιμου σκυροδέματος-Αλυσιδωτές επιπτώσεις στις οικοδομές
Μ. Παναγιώτου: Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων και η μεγάλη αξία του 10ου International Funds Summit&Expo
Μάριος Ανδρέου: Πώς και γιατί μπορεί να επωφεληθεί από την κατάργηση του non-dom του Η.Β. η Κύπρος
Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ και ποιος ο πιθανός αντίκτυπος στο επιχειρείν της Κύπρου από το αποτέλεσμα
Δεύτερη δέσμη μέτρων ύψους πέραν των €50 εκατ. για δημογραφική ανάκαμψη-Ποια αφορούν τις επιχειρήσεις
CFA Society Cyprus: Έναρξη διεθνούς διαγωνισμού χρηματοοικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Κύπρου
Η ΚΤΚ σε τροχιά μετασχηματισμού...Οι τρεις πυλώνες και ποια η βασική στόχευση της στρατηγικής της για το 2025-2026
Αυστηρές συστάσεις σε δήμους για κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών-Η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών
Σαρωτικός ο μετασχηματισμός της εταιρικής ανάπτυξης και κουλτούρας με τη γενετική ΤΝ