Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Σε καλύτερη θέση βρίσκεται ο κυπριακός τραπεζικός τομέας για να απορροφήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία σε σχέση με την οικονομική-τραπεζική κρίση του 2013, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζοντας πως σε αυτό συνέβαλαν οι δύο πυλώνες της ευρωζώνης SSM και RSM, ενώ ανακύπτει η ανάγκη για υλοποίηση και του τρίτου πυλώνα που αφορά το european depositary scheme.

Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress, o Κωνσταντίνος Ηροδότου υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε τις προκλήσεις και τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ.

Με την συμβολή της ΕΚΤ, είπε, παραχωρήθηκε δημοσιονομική στήριξη στις Οικονομίες και χαλαρώσεις προς τις τράπεζες για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Τόνισε πως με το μορατόριουμ καταβολής δόσεων που επιβλήθηκε προσφέρθηκε σταθερότητα και προστασία στο τραπεζικό σύστημα.

«Η ανησυχία μας ήταν τι θα γινόταν στην οικονομία όταν έληγε το μορατόριουμ. Τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά καθώς είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, αλλά δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ζητάμε από τις τράπεζες να ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια τους και ιδιαίτερα για τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί. Η ΚΤ έχει δώσει οδηγίες προς τις τράπεζες να ελέγξουν προσεκτικά τα χαρτοφυλάκια τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων εκεί όπου είναι αναγκαίο».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως το 2021 προβλέπετε η κυπριακή οικονομία να καταγράψει θετική ανάπτυξη και τόνισε πως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν άμεσα όταν επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη.

Προκλήσεις
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην ΕΕ, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στην χαμηλή κερδοφορία λόγω των χαμηλών επιτοκίων καθώς και στην αδυναμία των τραπεζών να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων. Πρόκληση, πρόσθεσε, συνιστά και η εξεύρεση επενδύσεων που θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιακή τεχνολογία η οποία όχι μόνο αποτελεί πρόκληση σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών και την παροχή ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών, αλλά και στο γεγονός ότι big και small tech companies παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες.

Η εφαρμογή νέων δεξιοτήτων και αύξηση της ασφάλειας για μείωση του ρίσκου λόγω της αύξησης των κινδύνων που επιφέρει η ολοένα και περισσότερη υιοθέτηση τεχνολογίας, αποτελεί ακόμα μια πρόκληση για τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηροδότου τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους και τα κεφάλαια τους σε βιώσιμα έργα, λαμβανομένου υπόψη την κλιματική αλλαγή. Λόγω της κλιματικής αλλαγής η αξία των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αλλάξει και προς το σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να προσέξουν στον τύπο των περιουσιακών στοιχείων οι οποίες είναι εκτεθειμένες.

Τέλος ο Διοικητής ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Οι «Aψe Svise» βγάζουν...φωτιές-Το καινοτόμο οικολογικό προϊόν εννέα εφήβων και η ιδέα πίσω από αυτό