Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Την ανάγκη αποβολής του λαϊκισμού από πλευρά πολιτικής ηγεσίας και την εξεύρεση συναίνεσης για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ώθηση στην υιοθέτηση βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης τόνισε η ηγεσία των επιχειρηματικών συνδέσμων ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress.

Δυστυχώς, στην χώρα μας λέγονται πολλά και γίνονται λίγα ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, υπογραμμίζοντας πως οι πολιτικοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουμε κάθε μέρα εκλογές, θα πρέπει να κατανοήσουν πως θα πρέπει να παραμεριστεί ο λαϊκισμός ώστε να προχωρήσουμε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας αν θέλουμε να προχωρήσουμε. Τόνισε πως εάν αρχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά τότε το μέλλον της Κύπρου προδιαγράφεται λαμπρό.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Ο κ. Αγκαστινιώτης στάθηκε στο γεγονός ότι σημαντικοί ξένοι επενδυτές στοχοποιούνται από την πολιτική αρένα με αποτέλεσμα οι εν λόγω επενδυτές να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους. «Είμαστε αυτοκαταστροφικοί. Είμαι δυσαρεστημένος με τον λαϊκισμός που επικρατεί στην πολιτική σκηνή και δυστυχώς η πρακτική αυτή θα καταστρέψει τον τόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κύπρος χρειάζεται ηγεσία, μεταμόρφωση και αλλαγή νοοτροπίας.

Στο γεγονός ότι στην Κύπρο διεξάγονται πολύ συχνά εκλογικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να επικρατεί λαϊκισμός στον πολιτικό λόγο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης υπογραμμίζοντας πως «έχουμε την τάση να καταστρέφουμε αυτό που χτίζουμε και να ξεκινούμε από την αρχή». Ίσως, είπε, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μεταφοράς της διοίκησης του κράτους σε επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης ανέφερε πως χρειαζόμαστε όραμα και ιδιαίτερα ένα κοινό όραμα από πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Εδώ και αρκετά χρόνια το ΚΕΒΕ στηρίζει την ανάγκη για νέο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται στην πράσινη οικονομία, κυκλική οικονομία, ψηφιοποίηση, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος καθώς επίσης και στην βελτίωση και απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου. Αυτό ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει ενδυναμώσουμε την θέση Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επανάκτησης της αξιοπιστίας της Κύπρου, την διεθνή αναγνώριση και αύξηση της παραγωγικότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την οικονομική στήριξη που προσφέρει η Κομισιόν για την δημιουργία νέου οικονομικού μοντέλου. Πρόσθεσε πως πρέπει να επιταχύνουμε την υιοθέτηση τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση όπου θα παρέχονται οι δεξιότητες που η βιομηχανία χρειάζεται, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των χρονοβόρων διαδικασιών επίλυσης εμπορικών διαφορών.

Στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της κυπριακής Οικονομίας στάθηκε ο Τάκης Κληρίδης, υπογραμμίζοντας πως το νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να είναι ανοικτό για ξένες επενδύσεις, προσελκύοντας δραστηριότητες με υψηλή πρόσθετη αξία, καινοτομία και έρευνα. Πρόσθεσε πως οι τομείς που θα οδηγήσουν την Κύπρο σε βιώσιμη ανάπτυξη αφορούν: Agritech, Solar energy, green economy, professional services, tertiary education, information and technology.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην αύξηση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, στην διαφάνεια και στην πάταξη της διαφθοράς. Θέλουμε την Κύπρο να είναι μια χώρα προόδου, θα επιτύχουμε την πρόοδο αν παραμένουμε ενωμένοι, με κοινό όραμα για μια δυνατή και ανταγωνιστική οικονομία».

Η ψηφιακή οικονομία έχει κάνει μεγάλη αλλαγή για το πώς βλέπουμε την Κύπρο, ανέφερε ο Δημήτρης Βάκης υπογραμμίζοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα κερδίσουμε έδαφος από τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση και να παρέχουμε περισσότερες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες με διαφάνεια.

«Η τεχνολογία είναι κρίσιμη. Τι θέλω να δω το 2030; Μια βιομηχανία όπου δημιουργούνται υπηρεσίες και προϊόντα στη βάση γνώσης και τεχνολογίας». Ο κ. Βάκης πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως επενδύσεις σε αυτό τον τομέα θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές υπηρεσίες ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ ανέφερε πως θα πρέπει η Κύπρος να επανακτήσει την αξιοπιστίας της, ενώ θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι στο μέλλον τα φορολογικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος δεν θα αποτελούν κίνητρο, άρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέους τομείς.

Δειτε Επισης

ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες