Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου
11:59 - 20 Απριλίου 2021
Την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα για θέσπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ώστε να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το προς το σκοπό αυτό η Κύπρος ετοίμασε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο εκτός από την Πράσινη και ψηφιακή πτυχή, περιλαμβάνει μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που εκτείνονται από το δικαστικό σύστημα, την εκπαίδευση έως τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το εν λόγω σχέδιο, είπε, θα αποτελέσει το προσχέδιο των αναπτυξιακών πολιτικών για τα επόμενα χρόνια και περιλαμβάνει συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν για μια περίοδο 6 ετών. Πρόσθεσε πως για την υλοποίηση του σχεδίου πρέπει να απορροφήσουμε το σύνολο των κονδυλίων και να εφαρμόσουμε σωστά τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται μαζί του.
«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη κυριότητα του σχεδίου είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της εφαρμογής του. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς η αποδέσμευση κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα απαιτήσουν την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αφορά ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη συναίνεση. Αλλά είναι πρωτίστως ένα τεράστιο στοίχημα που πρέπει όλοι να κερδίσουμε μαζί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμμετείχα προσωπικά σε εκτεταμένες συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή στήριξη».
Η στρατηγική για το μέλλον
O υπουργός Οικονομικών συγκέντρωσε το όραμα του για την οικονομική στρατηγική του μέλλοντος σε μία φράση: «Μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πράσινη και ψηφιακή οικονομία που καλλιεργεί την επιχειρηματικότητα, προς όφελος όλων».
Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ο στόχος για πράσινη οικονομία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, ενώ η ψηφιακή οικονομία, όπως είπε, δεν αποτελεί επιλογή. Η χρήση νέων τεχνολογιών σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. «Πρέπει να παρέχουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και μέσω αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, να μεταμορφώσουμε τον ιστό του ίδιου του κράτους».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου που βασίστηκε στις υπηρεσίες μπορεί να εξυπηρετούσε καλά στο παρελθόν, ωστόσο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στο μέλλον. «Πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας και να τις καταστήσουμε ακόμα πιο ελκυστικές. Πρέπει επίσης να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω την οικονομία και να περιορίσουμε την εξάρτηση από λίγους μόνο τομείς, δίνοντας έμφαση σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα».
Πανδημία
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως οι ιδιάζουσες συνθήκες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και συνεχίζουν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες.
Η οικονομική ανάπτυξη το 2020 εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 5,1% και συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 3,5%, παρά τους όποιους κινδύνους.
Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, σημειώθηκε σημαντική επιδείνωση το 2020, δεδομένης της ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας και της μείωσης των κρατικών εσόδων, σε συνδυασμό με σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται από το 2021 και μετά.