Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Η εξωστρέφεια αποτελεί το κλειδί για την κατάρτιση στρατηγικής για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, προωθώντας παράλληλα την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την μετεξέλιξη της οικονομίας και τον εκμοντερνισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αυτό τόνισε ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να στραφεί στην προσέλκυση ποιοτικού ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος με φυσική παρουσία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν δομικές και νομικές αλλαγές ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και αδειοδοτήσεις σε έργα υποδομής.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Παράλληλα, ο κ. Στασόπουλος ανέλυσε το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αφορούν την αυξημένη παραγωγικότητα, διευρυμένη παραγωγικότητα και αύξηση του μεγέθους της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη παραγωγικότητα μπορεί να επιτευχθεί επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό, εισάγοντας αυξημένη ευελιξία και ενισχύοντας τις δεξιότητες σε ό,τι αφορά την χρήση της τεχνολογίας.

Η διευρυμένη παραγωγικότητα μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση της φοροδιαφυγής, την δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών σε έργα υποδομής και να επικεντρωθούμε σε τομείς όπως headquartering.

H αύξηση του μεγέθους της οικονομίας μπορεί να γίνει με ελεγχόμενη αύξηση του πληθυσμού προσελκύοντας ξένους να εργαστούν στην Κύπρο σε διάφορους τομείς της οικονομίας, βελτιώνοντας της αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου παραχωρώντας κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Στασόπουλος ανέφερε πως αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την Ελληνική το γεγονός ότι η προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία ήταν εύκολο, αν και η διαχείριση, είπε, δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχει η ανάγκη για μικροδιαχείριση σε συστηματική βάση για να προσαρμόζεται ο οργανισμός στα νέα δεδομένα.

Παράληλα, ο κ. Στασόπουλος υπογράμμισε πως η Κύπρος διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό. Ωστόσο θα πρέπει να παραχωρηθούν κίνητρα για να προσελκυστούν οι επενδύσεις που θα συμβάλουν ώστε η Κύπρος να μπορέσει να κάνει την διαφορά.

Για την προσέλκυση ταλέντου στην Κύπρο, ο Φοίβος Στασόπουλος τόνισε πως χρειάζεσαι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα επιτρέπουν το performance related pay και θα διασφαλίζουν την πορεία ανέλιξης του ταλέντου που θα επιλέγει την Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός