powered by

Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Η εξωστρέφεια αποτελεί το κλειδί για την κατάρτιση στρατηγικής για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, προωθώντας παράλληλα την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την μετεξέλιξη της οικονομίας και τον εκμοντερνισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αυτό τόνισε ο μεταβατικός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος θα πρέπει να στραφεί στην προσέλκυση ποιοτικού ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος με φυσική παρουσία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προωθηθούν δομικές και νομικές αλλαγές ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και αδειοδοτήσεις σε έργα υποδομής.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Παράλληλα, ο κ. Στασόπουλος ανέλυσε το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και αφορούν την αυξημένη παραγωγικότητα, διευρυμένη παραγωγικότητα και αύξηση του μεγέθους της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη παραγωγικότητα μπορεί να επιτευχθεί επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό, εισάγοντας αυξημένη ευελιξία και ενισχύοντας τις δεξιότητες σε ό,τι αφορά την χρήση της τεχνολογίας.

Η διευρυμένη παραγωγικότητα μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση της φοροδιαφυγής, την δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών σε έργα υποδομής και να επικεντρωθούμε σε τομείς όπως headquartering.

H αύξηση του μεγέθους της οικονομίας μπορεί να γίνει με ελεγχόμενη αύξηση του πληθυσμού προσελκύοντας ξένους να εργαστούν στην Κύπρο σε διάφορους τομείς της οικονομίας, βελτιώνοντας της αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου παραχωρώντας κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Στασόπουλος ανέφερε πως αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για την Ελληνική το γεγονός ότι η προσαρμογή στην εξ αποστάσεως εργασία ήταν εύκολο, αν και η διαχείριση, είπε, δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχει η ανάγκη για μικροδιαχείριση σε συστηματική βάση για να προσαρμόζεται ο οργανισμός στα νέα δεδομένα.

Παράληλα, ο κ. Στασόπουλος υπογράμμισε πως η Κύπρος διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό. Ωστόσο θα πρέπει να παραχωρηθούν κίνητρα για να προσελκυστούν οι επενδύσεις που θα συμβάλουν ώστε η Κύπρος να μπορέσει να κάνει την διαφορά.

Για την προσέλκυση ταλέντου στην Κύπρο, ο Φοίβος Στασόπουλος τόνισε πως χρειάζεσαι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα επιτρέπουν το performance related pay και θα διασφαλίζουν την πορεία ανέλιξης του ταλέντου που θα επιλέγει την Κύπρο.

 

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Προς αναθεώρηση τα business plans των ελληνικών τραπεζών-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»
Στ. Γαβριήλ: Βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας ο κατασκευαστικός τομέας-Ατεκμηρίωτη στοχοποίηση
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Πόπη Τάντα: Τα 35 χρόνια καριέρας στον όμιλο Louis Hotels και ο τομέας της φιλοξενίας ως τρόπος ζωής