Κ. Χρυσοχός: Στις δικές μας δυνάμεις να στηρίζεται η ανάπτυξη

Για ένα αειφόρο σύστημα οικονομικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη θα πρέπει να ξεκινά από το εσωτερικό και να στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι στις ξένες επενδύσεις οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πρόσκαιρες.

Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress ο ιδρυτής του Ομίλου Cyfield Κυριάκος Χρυσοχός τόνισε πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Πρόσθεσε πως λόγω του μικρού της μεγέθους η οικονομία της Κύπρου είναι ευάλωτη στις κρίσεις, ενώ για τις κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι αντιμέτωπες με υψηλό κόστος και αθέμιτο ανταγωνισμό από μεγάλες ξένες εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: 

Κ. Πετρίδης: Με συναίνεση για μεταρρυθμίσεις η δημιουργία βιώσιμου μοντέλου

Κ. Ηροδότου: Θωρακισμένες οι τράπεζες για αντιμετώπιση των προκλήσεων

Φ. Στασόπουλος: Το τρίπτυχο για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

Να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις

Ο κ. Χρυσοχός κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποβάλουν την αβεβαιότητα που τις διακατέχει και να τολμήσουν να επεκταθούν στο εξωτερικό καθώς η κίνηση αυτή εμπεριέχει πολλά οφέλη τόσο για τις ίδιες όσο και την κυπριακή οικονομία στο σύνολο της. Όπως υπογράμμισε με την επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό μεγιστοποιούνται και σταθεροποιούνται τα έσοδα καθώς δεν θα βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στις δραστηριότητες στο εσωτερικό, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης ικανών και αξιόλογων στελεχών, εδραιώνεται το κυπριακό brand στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών στα διεθνή πρότυπα.

Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις Logicom και Medochemie οι οποίες τόλμησαν και επεκτάθηκαν στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως αν η Κύπρος διεθέτε 40 τέτοιες επιχειρήσεις δεν θα είχε να φοβηθεί ούτε από ανεργία ή οικονομική αστάθεια, καθώς θα υπήρχε εισροή κεφαλαίων και επαναπατρισμός Κυπρίων επαγγελματικών, τεχνογνωσίας, περισσότερη κατανάλωση και μεγάλωμα της οικονομίας.

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχός σημείωσε πως για να επεκταθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις χρειάζεται η στήριξη από το κράτος, ο καταρτισμός στρατηγικής παροχής κινήτρων για επέκταση στο εξωτερικό, με το κράτος να αξιοποιεί τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις γείτονες χώρες και τις χώρες της Ε.Ε.

Όπως είπε, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοί θα πρέπει να εντάξουν την εν λόγω στρατηγική στην δράση τους και κατά τις επαφές τους στο εξωτερικό, καθώς και οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ενθαρρύνει τις κυπριακές τράπεζες να παρέχουν οικονομική στήριξη για εταιρείες που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό και να παρέχεται διευκόλυνση εργοδότησης αξιόλογων στελεχών από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση αξιόλογων στελεχών, ο κ. Χρυσοχός επισήμανε ότι υπάρχουν αξιόλογα στελέχη στην Κύπρο τα οποία εργάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι αρκετοί για να πάμε παραπέρα. «Αν δεν έχουμε ικανά στελέχη δεν θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εταιρείες που έρχονται από το εξωτερικό και να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να δώσουμε άδειες παραμονής. Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί η αεροπορική συνδεσιμότητα».

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας