Χριστιάννα Διογένους: Το όραμα, η επιμονή και η υπομονή ανταμείβονται!

Με στόχο την εδραίωση της Unicars ως πρωτοπόρου εταιρείας στην κυπριακή αγορά του αυτοκινήτου, η CEO της Unicars Χριστιάννα Διογένους μας μιλά για τη ρουτίνα της, την πρώτη της δουλειά, τα επιτεύγματά της.

Τι ώρα ξυπνάτε, τι ώρα φθάνετε στο γραφείο και τι ώρα φεύγετε από το γραφείο;
Το πρόγραμμά μου τις καθημερινές είναι λίγο πολύ σταθερό. Ξυπνώ στις 6.00, φθάνω γραφείο στις 7.50 και φεύγω αναλόγως γύρω στις 18.00-18.30. Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις όμως δεν τελειώνουν συνήθως εκεί διότι πολύ συχνά έχω εκδηλώσεις αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Επιπλέον λόγω των συχνών ταξιδιών μου στο εξωτερικό η μέρα μου μπορεί να ξεκινήσει νωρίς τα ξημερώματα με πτήσεις και να τελειώσει πολύ αργά το βράδυ σε συναντήσεις ή συνέδρια.

Τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις πάτε στο γραφείο;
Μία λέξη κυριαρχεί στο μυαλό μου! Ενημέρωση! Γι’ αυτό ξεκινώ πάντα με την ανασκόπηση του Τύπου και ενημερώνομαι από τα Μέσα που αφορούν στον κλάδο μας.

Θα αποκαλούσατε τον εαυτό σας οργανωμένο/η ή αυθόρμητο/η;
Η έντονη και απαιτητική επαγγελματική δραστηριότητα απαιτεί οργάνωση και συνέπεια! Το πρόγραμμα μου δεν θα έβγαινε διαφορετικά.

Ποιο επιχειρηματία, Κύπριο ή ξένο, θαυμάζετε και γιατί;
Θαυμάζω ένα Βούλγαρο φίλο μου, ο οποίος από το μηδέν έχει κτίσει ένα πανευρωπαϊκό όμιλο υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και τεχνολογίας. Το όραμα, η επιμονή και η υπομονή ανταμείβονται!

Σε ποια εταιρεία του εξωτερικού θα θέλατε να έχετε μετοχές;
Εύκολη ερώτηση! Μα στην Volkswagen Group φυσικά!

Ποια ήταν η πρώτη σας δουλειά και τι μισθό παίρνατε;
Από πολύ μικρή δούλευα κάθε καλοκαίρι στις εταιρείες του Ομίλου κάνοντας δουλειές όπως στοιβαδόρος (merchandiser), υπάλληλος αποθήκης, γραφειακή δουλειά, τηλεφωνήτρια, πωλήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλα. Η ενασχόλησή μου σε τόσες διαφορετικές θέσεις με έκανε να αποκτήσω μία ολοκληρωμένη εικόνα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εμπειρία που σίγουρα είναι πολύτιμη και χρήσιμη! Η πρώτη μου επίσημη δουλειά ήταν στην PwC στο Λονδίνο ως Management Consultant.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας;
Επαγγελματικά οι επιτυχημένες κοινοπραξίες τις οποίες διαχειρίστηκα στον τομέα καταναλωτικών του Ομίλου Τσεριώτη, οι οποίες από τη μία έβαλαν την επιτυχημένη συνεργασία του Ομίλου με τη Unilever στον 20ο πλέον αιώνα της και από την άλλη δημιούργησαν δύο άλλες δυνατές και πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα (Tryfon Tseriotis & Diapo). Προσωπικά η οικογένεια μου. Και ίσως αυτό να αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα μου! Η ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική επιτυχία!

Ποια ήταν η μεγαλύτερη «αποτυχία» σας;
Δεν θεωρώ μία δράση ή δραστηριότητα που δεν απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα ως αποτυχία. Η «αποτυχία» είναι σκληρή, απογοητεύει, αλλά καθετί στη ζωή μας πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία για μάθημα και εξέλιξη. Εξάλλου πέφτουμε, σηκωνόμαστε, πεισμώνουμε και προχωράμε μπροστά! Και μην ξεχνάμε πως FAIL «σημαίνει» First Attempt In Learning.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε λάβει μέσα από την επαγγελματική σας πορεία;
Στη δουλειά που κάνεις πρέπει να είσαι μελετημένος και πρέπει να διαβάζεις, να μαθαίνεις και να αναπτύσσεσαι συνέχεια και παράλληλα πρέπει να έχεις γύρω σου τους σωστούς ανθρώπους. Φυσικά, κάθε μέρα που περνάει μέσα στη δουλειά μου είναι και ένα μάθημα. Μαθαίνω να δρω και να αντιδρώ σε κάθε ανάγκη που προκύπτει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και φυσικά την ικανοποίηση των πελατών μας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Τι ονειρευόσασταν να γίνετε όταν ήσασταν παιδί;
Ήθελα να μοιάσω στην γιαγιά μου Λύα Τσεριώτη! Μία γυναίκα που ο σκοπός της ζωής της ήταν η διαρκής και ακούραστη προσφορά στα κοινά μέσα από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να βλέπεις το αποτέλεσμα των προσπαθειών και επιλογών σου, να προσθέτεις αξία, να ξυπνάς το πρωί και να νιώθεις ότι έχει νόημα αυτό που κάνεις.

Πώς θέλετε να σας θυμούνται ως επαγγελματία;
Ως σωστό επαγγελματία, δίκαιη, ανθρωποκεντρική, με αξίες, δυναμική, πρωτοπόρο.

Αν μπορούσατε να αλλάζατε ένα πράγμα στην Κύπρο ποιο θα ήταν;
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να αλλάξω. Ιεραρχικά θα έβαζα πρώτα την σοβαρή και υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική και κυρίως δράση. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε! Εν συνεχεία θα διασφάλιζα περισσότερη αξιοκρατία και επαγγελματισμό. Νομίζω είναι πτυχές που χρήζουν αλλαγών και βελτίωσης! Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και άκρως θετικά για όλους μας!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα ενός μάνατζερ;
Να αντιλαμβάνεται (και να λαμβάνει υπόψη ή και να προβλέπει) τη θέση των άλλων είτε αυτοί είναι οι υφιστάμενοι του, οι συνεργάτες του, οι πελάτες του κ.λπ.

Tι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νεαρό επιχειρηματία που κάνει τα πρώτα του βήματα;
Να παραμένει σταθερός στις αξίες του, να μην το βάζει κάτω, να δέχεται τις αποτυχίες και να μαθαίνει από αυτές, να δέχεται και να αναζητά συμβουλές και καθοδήγηση από πιο έμπειρους, αλλά να ακούει και τον εαυτό του και να ασχολείται με αυτό που αγαπά.

Tι συμβουλή θα δίνατε στον εαυτό σας όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας;
Να μην άφηνα τα αρνητικά σχόλια να με επηρεάζουν.

Ο πιο άμεσος σας στόχος, επιχειρηματικός ή προσωπικός, για το 2020;
Η εδραίωση της Unicars ως πρωτοπόρου εταιρείας στην κυπριακή αγορά του αυτοκινήτου! Το σημείο αναφοράς που θα καθορίζει τις εξελίξεις στην αγορά!
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα