Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος

Είναι δύσκολο να περιγράψεις την πληθωρική προσωπικότητα ενός σπάνιου επιχειρηματία και ανθρώπου, όπως ο ιδρυτής της εταιρείας ΕΥΡΗΚΑ, Ξάνθος Σαρρής (1922-1981), μέσα σε λίγες παραγράφους. Ο επιχειρηματίας που ξεκίνησε από την Κύπρο και κατέκτησε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα σε λίγες δεκαετίες, ήταν ένας άνθρωπος αξιών “άλλης εποχής”. Σας καλούμε να γνωρίσετε την ανθρώπινη πτυχή του Ξάνθου Σαρρή, μέσα από αυτό μας το αφιέρωμα.

Τα πρώτα χρόνια
Ο Ξάνθος Σαρρής γεννήθηκε στις 30/1/1922 από Έλληνα πατέρα και Κύπρια μητέρα, στην πόλη Ζαγκαζίγκ της Αιγύπτου, όπου υπήρχε πολυάριθμη ελληνική κοινότητα. Ο νεαρός Ξάνθος βρέθηκε στη μεγάλη του αγάπη, την Αμμόχωστο, σε ηλικία 12 ετών, μετά τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς του στην πόλη. Δραστήριος και με ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία, ο Ξάνθος αφού σπουδάζει λογιστική και παίρνει τον τίτλο του Εγκεκριμένου Λογιστού ιδρύει, μόλις 24 ετών, το πρώτο οργανωμένο Λογιστικό Γραφείο της Αμμοχώστου.

Ο αθλητισμός στη ζωή του
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Ξάνθος Σαρρής επιδόθηκε με πάθος στον αθλητισμό. Υπήρξε αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου “Ευαγόρας” (ΓΣΕ) στη σφαιροβολία, όμως η μεγάλη του αγάπη, που τον συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του, δεν ήταν άλλη από το ποδόσφαιρο και την Ανόρθωση.

Ο Ξάνθος Σαρρής υπηρέτησε την Ανόρθωση Αμμοχώστου από όλα τα πόστα. Ως ποδοσφαιριστής, ήταν ένας σκληροτράχηλος αμυντικός, με δυνατό σουτ. Με τον φοίνικα στο στήθος, ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές στην Ανόρθωση, στην οποία έγινε αρχηγός της ομάδας, και μετέπειτα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και Πρόεδρός της (1967 – 1969).

eurekasarris3

Οικογενειακός βίος
Το 1943, σε ηλικία 21 ετών νυμφεύεται την Ανδριανή Μιχαηλίδου, με την οποία απόκτησαν την Καλλιόπη. Μετά τον χωρισμό του, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1952 στην Αμμόχωστο τη Ζαχαρούλα Νεοφύτου με την οποία έζησε όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Η Ζαχαρούλα σαν στιβαρή σύντροφός του και αγαπητή σε όλους, προσέφερε την οικογενειακή σταθερότητα που χρειαζόταν ο διορατικός Ξάνθος για να μεγαλουργήσει. Μαζί, απόκτησαν 3 παιδιά, τον Νίκο το 1954, την Έλενα το 1956, και τον Άλκη το 1962, την επόμενη γενιά της ΕΥΡΗΚΑ.

eurekasarris2

Η κοινωνική δράση
Σε όλη του τη ζωή, ο Ξάνθος Σαρρής υπήρξε ένας άνθρωπος που πορεύτηκε με τις αξίες του σεβασμού, της εκτίμησης, αλλά και της υποστήριξης στον ευάλωτο συνάνθρωπο.

Το 1967, πολύ πριν λέξεις όπως “Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη” και “συμπερίληψη” ενταχθούν στο λεξιλόγιο των εταιριών, συντάχτηκε από τον Ξάνθο ένα μοναδικό “Πιστεύω” που περιέγραφε τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Πυλώνες του; Η ειλικρινής συνεργασία με υπαλλήλους και πελάτες και ο σεβασμός προς τον καταναλωτή. Το “Πιστεύω” αυτό, σχεδόν 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί τον οδηγό και την πυξίδα του Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ σε κάθε του δραστηριότητα.

Ο Ξάνθος Σαρρής μεταλαμπάδευσε στην ΕΥΡΗΚΑ τις αξίες του. Από το 1959 μέχρι και σήμερα, η ΕΥΡΗΚΑ στηρίζει έναν μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων, φορέων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και βοηθά διαχρονικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τόσο μέσα από χρηματικές όσο και προϊοντικές δωρεές.

Το “αντίο” ενός θρύλου και η συνέχεια
Ο Ξάνθος Σαρρής πάλεψε και μόχθησε κάτω από σκληρές συνθήκες με αποκορύφωμα την καταστροφή από την τουρκική εισβολή του 1974 και την επανίδρυση, κυριολεκτικά από το μηδέν, της εταιρείας στη Λεμεσό. Το 1981, ο Ξάνθος Σαρρής φεύγει από τη ζωή. Διευθύνων Σύμβουλος, της Ελληνικής εταιρίας, αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του Νίκος Σαρρής, ενώ αργότερα εντάσσονται στον Όμιλο και τα άλλα του δύο παιδιά, Έλενα και Άλκης.

Αν ζούσε σήμερα, ο Ξάνθος Σαρρής, 102 χρόνια μετά τη γέννησή του, είναι σίγουρο ότι θα χαμογελούσε βλέποντας το μέγεθος και την εξάπλωση της εταιρείας που ο ίδιος δημιούργησε. Όμως, καμία εταιρεία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, χωρίς τις σωστές βάσεις από τον ιδρυτή της. Βάσεις που στην ΕΥΡΗΚΑ τέθηκαν από την πρώτη μέρα, από τον Ξάνθο Σαρρή: έναν μεγάλο επιχειρηματία, ηγέτη και άνθρωπο.

eurekasarrriseureka

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα