Οι 15 Κύπριοι επαγγελματίες που κατέκτησαν το City του Λονδίνου

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα Κυπρίων που κατάφεραν να ανέβουν στην εταιρική σκάλα του City του Λονδίνου, απολαμβάνοντας ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ συναδέλφων επαγγελματιών και συμπατριωτών τους.

Το περιοδικό GOLD παρουσιάζει 15 Κύπριους επαγγελματίες που επί του παρόντος κατέχουν ανώτερες θέσεις σε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες και οργανισμούς του City του Λονδίνου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Κύπριοι πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά ανά το παγκόσμιο, συμπεριλαμβανομένου και του City του Λονδίνου, η οποία είναι η κύρια περιοχή επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμα:

H ιστορία μιας μάρκας: The Rose Factory since 1948
Εξαγορές και συγχωνεύσεις, με σωστή δόμηση, μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα


Οι ταλαντούχοι και το Brexit
Το cover story του περιοδικού GOLD, φιλοξενεί συνεντεύξεις των Φάνου Θεοφάνους, Προέδρου της πρόσφατα καθιερωμένης πλατφόρμας Cypriots in the City που στοχεύει στην ενίσχυση του networking μεταξύ Κυπρίων που εργάζονται στην επιχειρηματική και οικονομική περιοχή του Λονδίνου, και του Χρήστου Καραολή, Προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι η αντιπροσωπευτική φωνή της Κυπριακής Κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στις κατά καιρούς βρετανικές και κυπριακές Κυβερνήσεις από το 1974.

Ο κ. Θεοφάνους εξηγεί πώς η πλατφόρμα συγκεντρώνει Κύπριους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο που εργάζονται ή σπουδάζουν με σκοπό την καριέρα τους.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του Brexit στην παροχή υπηρεσιών από το City, εξήγησε ότι το Λονδίνο είναι ένα από τα τρία κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου και, αν όχι το μεγαλύτερο, είναι το δεύτερο, σημειώνοντας ότι μετά το Brexit, το Λονδίνο θα παραμείνει μια πολύ σημαντική κεφαλαιαγορά.

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι κάθε ταλαντούχος άνθρωπος - ανεξαρτήτως εθνικότητας - μπορεί να βρει δουλειά στο Λονδίνο, αρκεί να είναι καλά προετοιμασμένος και παθιασμένος με το τι θέλει να κάνει.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Καραολής επισημαίνει ότι αναπόφευκτα το Brexit θα επηρεάσει όσους θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν ή/και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2021. «Μόλις οριστικοποιηθεί η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια για το πώς αυτή θα επηρεάσει τους Κύπριους υπηκόους στο Ηνωμένο Βασίλειο», τονίζει σχετικά.
 
Όσον αφορά τον αντίκτυπο της πανδημίας στη συμβουλευτική βιομηχανία, ο κ. Καραολής τον χαρακτηρίζει διττό, καθώς από τη μία οι  κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες τα πήγαν καλά, δεδομένης της ανάγκης των πελατών για καινοτόμα και δοκιμασμένα μέσα στη μάχη για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεως, ενώ άλλες εταιρείες συνεχίζουν να παλεύουν.

Δείτε πιο κάτω 15 Κύπριους επαγγελματίες που επί του παρόντος κατέχουν ανώτερες θέσεις σε μερικές από τις πιο διάσημες εταιρείες και οργανισμούς του City του Λονδίνου.

Αλέξης Αττεσλής, Co-Head of Europe & Partner, Oak Hill Advisors (OHA)


Ο Αλέξης Αττεσλής μοιράζεται την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της εταιρείας, καθώς και για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών επενδύσεων της OHA. Η OHA είναι μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων πολλαπλών στρατηγικών με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρωταρχική επικέντρωση στην εταιρική πίστωση και το distressed debt, καθώς και τα ιδιωτικά κεφάλαια. Είναι μέλος της επενδυτικής στρατηγικής της OHA, της ESG, της αξιολόγησης και των διαφόρων επενδυτικών επιτροπών αμοιβαίων κεφαλαίων και είναι επικεφαλής των επενδυτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο. Προηγουμένως έχει εργαστεί στην Deutsche Bank και την PwC. Έχει πτυχίο MA από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι ορκωτός λογιστής ICAEW.

Janet Barberis, Managing Director, Accenture


Η Janet Barberis γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από Μαρωνίτες Κύπριους γονείς, από τον Κορμακίτη. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στο City, ξεκινώντας ως απόφοιτος ACA στην PwC προτού μεταφερθεί στον τραπεζικό τομέα. Κατείχε ανώτερες θέσεις εσωτερικού ελέγχου στις Credit Suisse, Natwest Markets, J.P. Morgan και Lloyds Banking Group, καθώς και ρόλους πρώτης γραμμής στην Goldman Sachs και την Barclays Capital. Πρόσφατα επέστρεψε στις επαγγελματικές υπηρεσίες, σε κορυφαίες υπηρεσίες ασφάλισης κινδύνων σε ολόκληρο τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα ηγετικής σκέψης και είναι ομιλήτρια σε συνέδρια για τον εσωτερικό έλεγχο και τον κίνδυνο. Συμβουλεύει επίσης νέους που θέλουν να μπουν στο City και γυναίκες που προσπαθούν να σπάσουν το «γυάλινο ταβάνι».

Φωτούλλα Χαραλάμπους, Chief Internal Auditor, EBRD

 


Η Φωτούλλα Χαραλάμπους έχει εκτεταμένη εμπειρία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με έμφαση στον έλεγχο, τη διακυβέρνηση, τη διαχείριση κινδύνων και τη ρύθμιση. Έχοντας περάσει τα χρόνια της μόρφωσής της στη Ζάμπια, μετακόμισε στο Λονδίνο και απέκτησε πτυχίο στη βιοχημεία από το Imperial College πριν ξεκινήσει την καριέρα της στην PwC, όπου προκρίθηκε ως ορκωτή λογίστρια. Προσχώρησε στην Bank of Boston και στη συνέχεια στη Citigroup, όπου έπειτα από μια μακρά καριέρα στον εσωτερικό έλεγχο, ανελίχθηκε στη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου. Το 2013, μετακόμισε στη RBS για να γίνει Διευθύντρια Προσωπικού / COO για τη λειτουργία εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου και στη συνέχεια ως Chief Auditor. Το 2019, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ως Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου.

Στέλιος Ηλία, Managing Director, BC Partners

Ο Στέλιος Ηλία είναι Διευθύνων Σύμβουλος της BC Partners, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες Private Equity στον κόσμο. Εντάχθηκε  στην BC Partners το 2008, αφού πέρασε δύο χρόνια στην McKinsey. Επικεντρώνεται στους τομείς TMT, καταναλωτών και λιανικής. Είναι μέλος της επιτροπής Future Leaders του Ιδρύματος Impetus Private Equity στο Λονδίνο και το 2019 διακρίθηκε από την Financial News ως ένα από τα Rising Stars of European Private Equity. Είναι κάτοχος πτυχίων MA και MEng από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έλαβε το MBA του ως Baker Scholar από το Harvard Business School. Έχει επιμεληθεί μαζί με άλλους μελέτες του Harvard Business School που ασχολούνται με την ανάπτυξη του κυπριακού οικονομικού μοντέλου και την οικονομική κρίση του 2013.

Αμάντα Ιακωβίδου, Relationship Director, Barclays Bank Plc

Η Αμάντα Ιακωβίδου είναι επί του παρόντος Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων στη Barclays Bank Plc. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς καριέρας της στην Barclays, απέκτησε εμπειρία στους τομείς της Εταιρικής Τραπεζικής, της Διαχείρισης Πλούτου και της Χρηματοοικονομικής Στρατηγικής στην Barclays Investment Bank και στην Barclaycard. Υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας CFO Investment Banking για τη μετεξέλιξη και την οικονομική απόδοση του Ομίλου και υπήρξε ένας από τους τρεις συμβούλους του CFO της Barclaycard. Είναι ειδικευμένη Ορκωτή Λογίστρια και κατέχει LLB & LLM, με εξειδίκευση στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο. Έχει επίσης λάβει την Πράσινη Ζώνη στην πιστοποίηση Lean Six Sigma. Είναι ιδρυτικό μέλος των Κυπρίων του City.

Χρήστος Καραολής, Partner, Bain & Company

Ο Χρήστος Καραόλης είναι Partner στην παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company. Πάνω από 12 χρόνια, έχει συσσωρεύσει πλούσια εμπειρία βοηθώντας τους πελάτες να λύσουν τα πιο κρίσιμα προβλήματά τους, κυρίως όσον αφορά χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Έχει υποστηρίξει με επιτυχία πελάτες σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, όπως βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, υψηλής κλίμακας και ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και ολοκλήρωση πριν και μετά την ολοκλήρωση συγχωνεύσεων/ενσωματώσεων. Έχει διακριθεί με το Maestro Leadership Award της εταιρείας και είναι ο Partner που είναι υπεύθυνος για τις προσλήψεις διευθυντών. Είναι επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μένοικος Κούβαρος, Partner, PwC UK

Ο Μένοικος Κούβαρος, ως Partner στην Πρακτική Ρυθμιστικών και Κινδύνων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της PwC UK, συνεργάζεται με τραπεζικούς πελάτες για την υποστήριξη επιχειρηματικών αλλαγών που προκύπτουν από νέους κανονισμούς, διορθώσεις που καθοδηγούνται από ρυθμιστές ή πρακτικές αναδυόμενων βιομηχανιών. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), που ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να φέρει σε επαφή νέους Κύπριους από όλο τον κόσμο για την προώθηση και τον εορτασμό του κυπριακού πολιτισμού και κληρονομιάς και για την ενθάρρυνση της δικτύωσης μεταξύ των μελών του. Επίσης, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Ελληνοκυπριακής Αδελφότητας. Είναι ορκωτός λογιστής και κάτοχος πιστοποίησης CFA.

Τζοάννα Λοϊζίδου, Partner, Gerald Edelman

Με πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η Τζοάννα Λοϊζίδου μετακόμισε στο Λονδίνο για να ακολουθήσει καριέρα στη λογιστική. Μέσα σε δέκα χρόνια, ήταν Partner της Gerald Edelman, μιας φίρμας μπουτίκ στο Λονδίνο που έχει εξελιχθεί σε μία από τις 50 κορυφαίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχοντας ξεκινήσει ως εκπαιδευόμενη στην Gerald Edelman, είναι πλέον Partner του Τμήματος Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της εταιρείας, παρέχοντας υπηρεσίες συμμόρφωσης και παροχής συμβουλών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιόκτητες επιχειρήσεις. Έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ανθρώπων στα οικονομικά και είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ταλέντων της εταιρείας, με στόχο την προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων ατόμων μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Είναι επίσης μέντορας για εκπαιδευόμενους λογιστές.

Σοφία Λοϊζίδου, Partner, Spector Constant & Williams

Από τη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, η Σόφια Λοϊζίδου εντάχθηκε σε μια κορυφαία εξάσκηση στο West End, όπου κατάφερε να ανελιχθεί σε Partner εντός επτά ετών. Το 2019 έγινε ιδρυτικό μέλος της δυναμικής διεπιστημονικής δικηγορικής εταιρείας με έδρα το Fitzrovia, Spector Constant & Williams. Η πρακτική της επικεντρώνεται σε εμπορικές / οικιστικές αναπτύξεις, ιδιοκτήτες / μισθωτές, συνδεσμολογία τοποθεσιών, συμβάσεις προγραμματισμού και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Οι πελάτες της είναι κατά κύριο λόγο επαγγελματίες ακινήτων, υπεράκτιοι επενδυτές, τράπεζες, προγραμματιστές και ιδιώτες υψηλής καθαρής αξίας. Με τα δικά της λόγια, «προσεγγίζω τις νομικές ανάγκες των πελατών μου σαν να ήταν δικές μου, και κάνω τους πελάτες μου να αισθάνονται σαν να ανήκω στη δική τους νομική ομάδα».

Μαρία Πάτσαλος, Partner, Mishcon Private

Η Μαρία Πάτσαλος είναι Partner της Mishcon Private, συμβουλεύοντας μεμονωμένους και εταιρικούς πελάτες σε όλους τους τομείς της νομοθεσίας περί μετανάστευσης. Οι πελάτες της επωφελούνται από την τεράστια τεχνική γνώση και εμπειρία της στην αντιμετώπιση εξαιρετικών περιπτώσεων, καθώς και την ικανότητά της να παρέχει καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις. Η Μαρία συμβουλεύει ποδοσφαιρικούς συλλόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την απόκτηση βίζας για παίκτες και έχει επίσης συμβουλεύσει σε σχέση με το ράγκμπι, το γκολφ και τα βελάκια (darts). Έχει αναγνωριστεί ως ειδικός στον τομέα της από κορυφαίες νομικές λίστες και έχει αναφερθεί πολλές φορές στους Financial Times, The Times και The Guardian, μεταξύ πολλών δημοσιεύσεων, σε σχέση με διάφορα τοπικά και υψηλού προφίλ θέματα μετανάστευσης.

Σάββας Σαββίδης, Managing Director, Hudson Advisors

Ο Σάββας Σαββίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Hudson Advisors, υπεύθυνος για την εκτέλεση εταιρικών αγορών για τα Lone Star Funds στην Ευρώπη. Έγινε μέλος της εταιρείας το 2015, έχοντας περάσει επτά χρόνια στην Apax Partners, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη συμβουλευτική ομάδα M&A της Citigroup στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στα ιδιωτικά κεφάλαια, έχει αναπτύξει περισσότερα από €3 δισ. μετοχικού κεφαλαίου για τον έλεγχο των μεριδίων σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομέων, που καλύπτουν τη βιομηχανία, τη διανομή, τις κατασκευές, την ενέργεια και το λογισμικό. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με πτυχίο στα Οικονομικά (Double First Class) και έλαβε το MBA του από το Harvard Business School.

Αντώνης Θεμιστοκλέους, Vice President, Corporate Banking, J.P. Morgan

Ο Αντώνης Θεμιστοκλέους είναι επί του παρόντος Αντιπρόεδρος στο Corporate Banking της J.P. Morgan, που καλύπτει πελάτες στον χώρο της High Growth Tech. Διαθέτει πέραν των δέκα ετών τραπεζικής εμπειρίας σε κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων. Έχει εργαστεί με επιτυχία σε συναλλαγές σε όλη την περιοχή του EMEA. Ξεκίνησε την καριέρα του στην ING Bank στο Άμστερνταμ, ενώ συνεργάστηκε με την Bank of America και πιο πρόσφατα με την RBC Capital Markets. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών, Επιχειρησιακής Έρευνας, Στατιστικής και Οικονομικών (MORSE) με πτυχίο πρώτης κατηγορίας από το Πανεπιστήμιο του Warwick και MSc στη Διαχείριση Κινδύνων και Χρηματοοικονομική Μηχανική από το Imperial College London. Είναι Αντιπρόεδρος των Κυπρίων του City.

Harry Theochari, Partner & Global Head of Transport, Norton Rose Fulbright LLP

Ο Harry Theochari είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στα ναυτιλιακά και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, στο Norton Rose Fulbright LLP που εδρεύει στο Λονδίνο, όπου κατέχει τη θέση του Global Head of Transport. Είναι επίσης Πρόεδρος του Maritime UK και Αντιπρόεδρος του Maritime London. Τα τελευταία χρόνια, η πρακτική του επικεντρώθηκε στην παροχή συμβουλών σε νέους επενδυτές για την είσοδό τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχει επίσης συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση ορισμένων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών. Η Lloyd's List τον ανακήρυξε ως τον πιο σημαντικό δικηγόρο ναυτιλίας στον κόσμο, ενώ έχει αναγνωριστεί από την Tanker Shipping & Trade ως ένας από τους 50 πιο σημαντικούς ανθρώπους στη βιομηχανία δεξαμενόπλοιων. Ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tongji Shanghai, είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και του Ινστιτούτου Διαχείρισης Αστικών Κινδύνων.

Φάνος Θεοφάνους, Managing Director, Private Banking, Barclays

Ο Φάνος Θεοφάνους εντάχθηκε στη Deloitte, στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και ανελίχθηκε σε Partner εντός οκτώ ετών. Το 2011, εντάχθηκε στην Barclays ως Διευθύνων Σύμβουλος, από τη Deloitte, όπου ήταν συνεργάτης και επικεφαλής του Private Client Services. Σήμερα είναι συνεπικεφαλής των στρατηγικών πελατών και οικογενειακών γραφείων για τις παγκόσμιες αγορές ανάπτυξης, στο τμήμα Private Banking της Barclays. Από το 2017 συμπεριλαμβάνεται κάθε χρόνο ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους UHNW του Spears 500 και ορίστηκε ως κορυφαίος τραπεζίτης στα ευρωπαϊκά βραβεία WealthBriefing το 2019. Είναι Πρόεδρος των Κυπρίων του City, Chartered Fellow της CISI και ιδρυτικό μέλος του υποκαταστήματος, στην Κύπρο. Είναι κάτοχος MBA από το University of Chicago - Booth School of Business.

Βίκτωρ Τροκκούδης, Co-founder and CEO, Plum

Είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plum, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Fintechs του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας Κυπροκαναδός «σειριακός επιχειρηματίας», σπούδασε οικονομικά στο Χάρβαρντ και έχει MBA από το INSEAD. Μετά από μια θητεία στην Morgan Stanley, έγινε μέλος της TransferWise όταν η εταιρεία Fintech είχε πέντε υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποχώρησε όταν οι υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 500, έχοντας δημιουργήσει την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη της TransferWise σε 25 αγορές. Στη συνέχεια ίδρυσε και οδήγησε τον μεταπωλητή τερματικού Pos, BlueBird, τον οποίο πούλησε με κέρδος. Ξεκίνησε το Plum το 2017, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση κατά μέσο όρο £186.000 ανά πελάτη, κατά τη διάρκεια της ζωής τους με τη βοήθεια της έξυπνης τεχνολογίας της εταιρείας.

Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού GOLD.

Δειτε Επισης

Τρίτη πρόσκληση για ενίσχυση επιχειρηματικότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Μαρία Παναγιώτου
Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο
Πιο ακριβό φέτος το πασχαλινό τραπέζι-Τσούζουν οι τιμές κρέατος και ελαιολάδου
Με φιλόδοξους στόχους στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου (vid)
Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο