Μ. Λοΐζου: Στόχος μας να γίνουμε ο πιο δυνατός σύμμαχος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου

Για την Μαρία Λοΐζου, η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση είναι δύσκολη, αφού η 2η γενιά πρέπει να αποδείξει στην 1η γενιά ότι οι καινοτόμες ιδέες της θα αναπτύξουν την επιχείρηση. Στόχος της για την Anco, είναι κατά τα επόμενα πέντε χρόνια η εταιρεία να εδρεύει σε ακόμα τρείς περιοχές στην Ελλάδα και να είναι ο πιο δυνατός σύμμαχος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου και των υπόλοιπων σεφ.
 
Η PR & Operations manager της Anco Catering Equipment είναι μέλος της γενιάς των millennials. Των επιχειρηματιών δηλαδή που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Όλες οι τουριστικές επαύλεις της Κύπρου
 
Διαβάστε ακόμα: ΟΚΥπΥ: Άνοιξαν 214 θέσεις εργασίας

H Μαρία Λοΐζου αποκαλύπτει στην κάμερα του InBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής.



Ποιοι είναι οι δικοί ας προσωπικοί εργασιακοί στόχοι για την επόμενη 5ετία.
Στόχοι μου για τα επόμενα 5 χρόνια είναι η εταιρεία μας στην Ελλάδα να εδρεύει σε ακόμη 3 περιοχές, να είμαστε ο πιο δυνατός σύμμαχος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου και σε όλους τους σεφ και η Μαρία και κατ’ επέκταση η ANCO είναι δίπλα τους στην εξέλιξη του επαγγέλματος. Τα τμήματα της εταιρείας μας να είναι στελεχωμένα με τους σωστούς ανθρώπους, για να μπορούμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στους πελάτες μας και να έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Και φυσικά, η εταιρεία μας γίνει ο «εργοδότης προτίμησης»

Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι άνθρωποι του οργανισμού σας; Πως θα γίνεται εργοδότης προτίμησης;
Τα άτομα τα οποία απαρτίζεται η εταιρεία είναι το κύριο στοιχείο, το πρόσωπο και το σώμα ολόκληρου του οργανισμού. Από αυτούς αναπνέει και ζει η όλη επιχείρηση και για εμάς είναι περισσότερο από οικογένεια. Κάθε άλλο θέλουμε να νιώθουν όλοι ασφάλεια και ικανοποίηση με τη δουλειά τους , και να μεταφέρεται αυτό στην προσωπική τους ζωή. Όταν προσφέρεις ένα περιβάλλον οικογενειακό, πάντα φιλικό, παρέχοντας ασφάλεια στο παρόν αλλά και στο μέλλον, τότε δεν παύεις να είσαι ανοιχτός σε ανθρώπους που επενδύουν στο μέλλον και στην ασφάλεια της οικογένειας τους.

Πόσο δύσκολη είναι η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση; Η μετάβαση αρμοδιοτήτων από την μια γενιά στην άλλη.
Δύσκολα! Όπως ο κάθε νέος μπαίνει σε ένα καινούριο περιβάλλον, με νέες ιδέες και ακαδημαϊκές γνώσεις και αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μετάβαση της εταιρείας στην επόμενη γενιά. Η μετάβαση αυτή είναι δύσκολη διότι η 2η γενιά θέλει να εντάξει τις δικές τις ιδέες, πιο μοντέρνες για την εταιρεία. Ενώ η 1η γενιά δεν θέλει να κάνει αλλαγές ή να μπει σε ρίσκο, ειδικά όταν ο υφιστάμενος τρόπος που λειτουργεί είναι ήδη επιτυχής. Όταν δοθεί η ευκαιρία στην 2η γενιά, πρέπει να αποδείξει ότι αυτές οι μοντέρνες ιδίες θα αναπτύξουν την επιχείρηση ακόμη περισσότερο. Μόνο με θέληση και επιμονή μπορούμε εμείς, η 2η γενιά, να τα καταφέρουμε και να γίνει σταδιακά η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την προηγούμενη γενιά.

Ποια είναι η καλύτερη επιχειρηματική συμβουλή που έχετε λάβει;
Ήταν 3 συμβουλές από 1 άτομο. Πρώτον, να μην επιτρέψω κανέναν συνάδελφο να εκθέσει την εταιρεία μας, δεύτερον,  να μην αφήσω ποτέ εκτεθειμένους τους προμηθευτές μας και τους πελάτες μας, και τρίτον, να μην δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να κρατήσουμε. Μου έχει δώσει αυτές τις συμβουλές ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου ομίλου ξενοδοχείων στην Κύπρο και Ελλάδα

Υour finest hour! Για τι είστε περήφανος;
Είμαι περήφανή γενικά όταν βάζω στόχους και με την ομάδα μου, ακολουθούμε το πλάνο και έχουμε επιτυγχάνουμε. Η πιο πρόσφατη στιγμή είναι όταν καταφέραμε να δημιουργήσουμε και να στελεχώσουμε ένα νέο τμήμα. 

Τι και που σπουδάσατε;
Σπούδασα Hospitality Management στο Manchester University

Τι ώρα ξυπνάτε; Τι ώρα ξυπνάτε δουλειά το πρωί και τι ώρα φεύγετε από το γραφειο;
Τις καθημερινές μέχρι τις 12 κοιμάμαι, ξυπνάω στις 7:00 και είμαι δουλειά μέχρι τις 8:10. Από το γραφείο φεύγω γύρω στις 17:30-18:00. Αν χρειαστεί, ειδικά τους μήνες αιχμής θα μείνω μέχρι να τελειώσω τις δουλειές μου. Προσπαθώ να κρατώ balance με την προσωπική μου ζωή και τα ωράρια της δουλειάς.
 
 
 
 Χορηγοί: PwC, Cyta, Bank of Cyprus, Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό IN Business, Οργανωτής: ΙΜΗ
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit