Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Το παλιό δημαρχείο Λευκωσίας αναγεννιέται

Έπεσαν οι υπογραφές για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του Δημοτικού Μεγάρου στον Προμαχώνα Νταβίλα, στη Λευκωσία.

Τα συμβόλαια υπέγραψαν, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας C. Roushas Trading & Development Ltd, Κώστας Ρουσιάς.

Διαβάστε ακόμα:

Lidl: Πότε και πού ανοίγει νέα καταστήματα-Σύντομα το 20ο (pics) 

To Jango έρχεται στην Μακαρίου 

Castle Residences: Σχεδόν sold out το «κάστρο» της Μαρίνας Λεμεσού 

 

 

Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2022 και θα διαρκέσουν περίπου δέκα μήνες. Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, τοποθέτηση δαπέδων, μπογιάτισμα και συντήρηση παραθύρων και πέτρας.

 

Η αποκατάσταση του κτηρίου θα συγχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών Πράσινης Γραμμής, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Η ιστορία του κτηρίου

Το νεοκλασικό κτήριο, πάνω στον προμαχώνα Νταβίλα, με θέα προς την εκτός των τειχών Λευκωσία, στεγάζει το δημαρχείο Λευκωσίας από το 1944. Κτίστηκε το 1930 και αρχικά χρησιμοποιείτο ως οικογενειακό καμπαρέ με την επωνυμία «Λούνα Παρκ». Στη συνέχεια φιλοξένησε τα γραφεία του ΑΠΟΕΛ και έπειτα έγινε το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας.

 

Όλοι σχεδόν οι πρωτευουσιάνοι γνωρίζουν το Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, που βρίσκεται ανάμεσα στην παλιά μεσαιωνική πόλη των τειχών και τη σύγχρονη πόλη που απλώνεται έξω από τα τείχη. Στεγάζεται στο υφιστάμενο κτήριο από το 1944.

Τα πρώτα γραφεία

Η Λευκωσία ανακηρύχθηκε επίσημα σε δήμο με την άφιξη των Βρετανών στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1878 και η διοικητική της έκταση μέχρι το 1882 περιλάμβανε μόνο την περιοχή εντός των τειχών. Τα πρώτα γραφεία του δήμου στεγάστηκαν στη Νέα Αγορά, στο απλόχωρο σπίτι της Χαρίκλειας Αργυρίδη, με ενοίκιο £20/χρόνο το 1897, τα δημοτικά γραφεία μεταφέρθηκαν στο σπίτι της Ευφροσύνης Ταρσή στο Μακρύδρομο (σημερινή οδός Λήδρας), μέχρι την εποχή που κτίστηκε το δημαρχείο στην καμπιά του Ευκλείδη, στο χώρο δηλαδή που περικλείεται από την οδό Αλκιβιάδου (δυτικά), την οδό Επτανήσου (ανατολικά), την Πλατεία Δημαρχίας (βόρεια) και την οδό Διογένους (νότια). Μέχρι το 1944 οι υπηρεσίες του δήμου Λευκωσίας στεγάζονταν στον χώρο που καλείται σήμερα «παλαιό Δημαρχείο».

Τη χρονιά εκείνη, επί δημαρχίας Θεμιστοκλή Δέρβη (που υπηρέτησε ως δήμαρχος Λευκωσίας κατά τα έτη 1929 - 1946 και 1949 - 1959), αποφασίστηκε η μεταφορά μεγάλου μέρους των δημοτικών υπηρεσιών στο κτήριο πάνω από τον προμαχώνα Νταβίλα, παρά την Πλατεία Μεταξά. Στο παλαιό δημαρχείο παρέμειναν οι φορολογικές υπηρεσίες, ενώ το1957 άρχισε να λειτουργεί εκεί η κεντρική Δημοτική Αγορά, αφού η παλαιότερη Δημοτική Αγορά, η οποία είχε κτιστεί μεταξύ 1930 και 1932 δίπλα από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, περιέπεσε στον τουρκικό τομέα της πόλης.

Με βάση αρχειακές πηγές της Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας, ο χώρος του σημερινού δημαρχείου Λευκωσίας αποτελούσε τμήμα της Μονής της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία διέθετε πλούσιες πηγές και κατεδαφίστηκε το 1567 για να κατασκευαστούν τα σημερινά βενετικά τείχη της πόλης από το μεγάλο Ιταλό αρχιτέκτονα Giulio Savorgnano. Με την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1570, ο προμαχώνας από Νταβίλα ονομάστηκε Kara Ismail. Στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, ήταν ανοικτός χώρος που χρησιμοποιόταν από τους χωρικούς της περιοχής Πιτσιλιάς για πώληση κρασιού κάθε Τρίτη.

 

 

«Λούνα Παρκ» για πέντε χρόνια

Το υφιστάμενο κτήριο του δημαρχείου Λευκωσίας κτίστηκε αρχικά το 1930, με τρία μόνο δωμάτια για χρήση, ως οικογενειακό καμπαρέ με την επωνυμία «Λούνα Παρκ», το οποίο ωστόσο είχε διάρκεια ζωής μόνο πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια, το κτήριο στέγασε τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, μέχρι το 1944 όταν και έγινε το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας. Το 1951, αποφασίστηκε η ανακαίνιση και επέκταση του κτηρίου, με δαπάνη ύψους £51.000 –ποσό πολύ υψηλό για την τότε εποχή– και ο δήμαρχος μετέφερε εδώ το γραφείο του το 1952. Κατά την ανακαίνιση άλλαξε και η αρχιτεκτονική του κτιρίου από αποικιακή σε νεοκλασική

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η Πλατεία Μεταξά μετονομάστηκε σε Πλατεία Ελευθερίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Βρισκόμενο σε ύψος περίπου 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το νεοκλασικό κτήριο του δημαρχείου στηρίζεται από καλλιμάρμαρες ιωνικές κολώνες. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν υπέροχοι και καταπράσινοι κήποι, χώρος στάθμευσης και σιντριβάνι, από τα οποία υπάρχει υπέροχη θέα προς την εκτός των τειχών πόλη. Πιο δυτικά από τον χώρο του δημαρχείου βρίσκονται τα κτήρια του ταχυδρομείου, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και των δημοτικών τροχονόμων, ενώ κάτω από τον προμαχώνα (ανατολικά) υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης και (δυτικά) πάρκο.

Πηγή για την ιστορία του δημοτικού μεγάρου: Πρωτεύουσα, τεύχος 18, Μάρτιος 2011

Δειτε Επισης

Quality Group: Νέα γραφεία στο κέντρο της Λάρνακας
Ο συνιδρυτής των Google Maps επενδύει στην Ask Wire
Ακίνητα: Οι πωλήσεις ανά πόλη-Η ακμάζουσα Λάρνακα και η δυναμική Λευκωσία
ΕΒΕΛ: Απαράδεκτο να μην συμπεριλαμβάνεται η Λεμεσός στα αναπτυξιακά έργα του κράτους
Πωλείται για €7 εκατ. το κτήριο που στεγάζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Το penthouse στον πύργο του St. Raphael που ψάχνει ενοικιαστή έναντι €50.000 (pics)
Τα εννέα αναπτυξιακά έργα €620 εκατ. σε δήμους και κοινότητες
Εγκαινιάστηκε το οδικό δίκτυο της ενεργειακής περιοχής Βασιλικού (pics)
Εννιάμηνο υψηλών πτήσεων στις πωλήσεις ακινήτων (πίνακας)
Altamira Express: 500+ τεμάχια γης σε τιμές που δεν ξεπερνούν τις €15.000