ICT: Νέα κουλτούρα

Η Κύπρος κατέχει την 22η θέση, από τις 28 χώρες της ΕΕ, στον δείκτη digital economy and society index (DESI) του 2017. Στη χαμηλή αυτή επίδοση οδηγούν τόσο η χαμηλή διαθεσιμότητα ατόμων με σπουδές στον τομέα STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) όσο και η αυξημένη χρήση του διαδικτύου για μη παραγωγικούς σκοπούς και δραστηριότητες. Ο νέος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), Άρης Αναστασιάδης, εκτιμά πως είναι αδήριτη η ανάγκη για αλλαγή τρόπου σκέψεως και για υιοθέτηση νέας ICT κουλτούρας.
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΑΤΩ ΠΙΣΙΑΡΑ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΜΜΑ LOUISE ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 
Σύμφωνα με έρευνα του οίκου Gartner για το 2017, η στρατηγική των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) επικεντρώνεται σε 10 τομείς, εκ των οποίων αναδεικνύονται, ανάμεσα σε άλλους, εκείνοι της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων εφαρμογών και συσκευών, της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. «Πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο να καθίσεις σ’ ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και να σε πάρει στον προορισμό σου. Σήμερα αυτό αποτελεί πραγματικότητα, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: « Για παράδειγμα, το drone στο Ντουμπάι λειτουργεί χωρίς οδηγό, εκτελώντας δρομολόγια ταξί. Ακόμα, όλοι χρησιμοποιούμε, επί καθημερινής βάσεως, κινητά τηλέφωνα που έχουν έξυπνες διαδραστικές εφαρμογές, όπως είναι το Siri. Τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα αλλάζουν ήδη τον τρόπο ζωής μας, παντρεύοντας την ορατή με τη μη ορατή πραγματικότητα. Έτσι, θα μπορούμε σε λίγο να βλέπουμε, σε ψηφιακή μορφή, αντικείμενα τα οποία υπάρχουν στον χώρο, αλλά είναι κρυμμένα κάτω από το πάτωμα, μέσα στον τοίχο ή σε άλλα μέρη».
Στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων, σημαντική τάση του σήμερα και ειδικότερα στον τομέα της πληροφορικής είναι το ότι εξακολουθεί η διείσδυση των τεχνολογικών λύσεων που συνδέονται με το 3rd platform - όρος ο οποίος αναφέρεται στις τεχνολογίες mobility, υπολογιστικού νέφους (cloud computing), big data - analytics και κοινωνικών δικτύων - καθώς οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο επιλέγουν τέτοιες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, εξελίξεις όλο και βλέπουμε, μεταξύ άλλων, στους τομείς του internet of things (IoT), της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) και της ρομποτικής.
 
Ψηφιακή μεταμόρφωση
Στην Κύπρο, παρόλο που πολλοί από τους επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται την ανάγκη επένδυσης σε τεχνολογίες ΤΠΕ, το άμεσο κόστος υιοθέτησής τους, όπως και η έλλειψη τεχνογνωσίας από πλευράς επιχειρήσεων, λειτουργούν ανασταλτικά. «Η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας είναι επιβεβλημένη», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές: «Ακόμα και οι υπεύθυνοι των πληροφορικών συστημάτων σε μια επιχείρηση είναι αδύνατο να παρακολουθούν σε βάθος τις αλλαγές που τρέχουν. Είναι, όμως, απαραίτητο να διαθέτουν στρατηγικό πλάνο ψηφιακής μεταμόρφωσης (digital transformation). Για να το πετύχουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν, πλέον, να έχουν απλώς προμηθευτές πληροφορικών συστημάτων, αλλά σύμβουλους τεχνολογίας, που θα τους βοηθούν στην υλοποίηση του στόχου τους».
Όσον αφορά τις προσφερόμενες επιλογές και εφαρμογές, η κυπριακή αγορά έχει στη διάθεσή της τοπικές,  ευρωπαϊκές και άλλης προελεύσεως λύσεις. Σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν ειδικά οι λύσεις cloud, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της λειτουργίας μίας επιχείρησης τόσο σε υποδομές όσο και σε εφαρμογές. Στην περίπτωση υιοθέτησής τους, είπε, το κεφαλαιουχικό κόστος απόκτησης μετατρέπεται σε λειτουργικό. Επίσης, η ανάγκη εσωτερικού μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού μειώνεται στο ελάχιστο και οι δομές ασφάλειας, που πρέπει να υπάρχουν, καλύπτονται από τον παροχέα της υπηρεσίας.
 
Αλλαγή νοοτροπίας

Η διείσδυση του cloud στην Κύπρο, ανέφερε ο ίδιος, είναι σχετικά χαμηλή, αλλά υπάρχει ανοδική τάση: «Η αλλαγή της κουλτούρας των Κυπρίων ήδη επιτυγχάνεται, λόγω της καθημερινής επαφή τους με τεχνολογίες είτε μέσα από εφαρμογές, όπως, e-government, e-invoicing, e-banking και e-signature είτε από άλλες που αναγκάζονται να υιοθετήσουν στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας των συνεργασιών που συνάπτουν με το εξωτερικό».
Για περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας που έχει ως κατεύθυνση την εξέλιξη, το νέο συμβούλιο του CITEA κατάρτισε νέο στρατηγικό πλάνο για τη διετία 2017- 2019. Για την υλοποίησή του δημιουργήθηκαν τέσσερις επιτροπές εργασίας, στις οποίες θα λαμβάνουν μέρος και εταιρείες που δεν είναι μέλη του συμβουλίου. «Έτσι αξιοποιούμε περισσότερα μέλη, που έχουν κάτι να προσφέρουν για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων μας», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας πως « η πληροφορική ως τομέας έχει ανοδική πορεία στο πλαίσιο και των συνεχών εξελίξεων στην οικονομία, κάτι που θα γίνει ακόμα πιο έντονο το 2018».
 
Οι 4 άξονες δράσης του CITEA

Επικοινωνία - εκδηλώσεις: Στόχος είναι να προστίθεται αξία στα μέλη του συνδέσμου, μέσα από την αξιοποίηση των social media και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Εξίσου σημαντικές είναι και οι εκδηλώσεις για τα μέλη ή το ευρύ κοινό, με σκοπό την ενημέρωση για τις λύσεις που προσφέρει ο τομέας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα και Digital Europe: Ο CITEA είναι μέλος του Digital Europe, όπου καθορίζεται η ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης. Ταυτόχρονα τρέχει διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για ζητήματα τεχνολογίας, όπως το e-skills.

Οικονομικά: Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική ενίσχυση του συνδέσμου, έτσι ώστε να αντεπεξέρχεται τόσο στο κοινωνικό του έργο όσο και στον στόχο για αύξηση της αξίας των μελών του.

Θεσμικά: Ο CITEA λαμβάνει μέρος σε διάφορες επιτροπές θεσμών και φορέων. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της ομάδας καθορισμού των δράσεων της ψηφιακής στρατηγικής της Κύπρου και της εθνικής συμμαχίας ψηφιακών θέσεων εργασίας. Επίσης, σκοπός του είναι να βοηθά την αγορά, αλλά και τους διάφορους κυβερνητικούς και ανεξάρτητους φορείς,  στην υιοθέτηση λύσεων ΤΠΕ. Ακόμα, προστατεύει με σχετικές αποφάσεις, δράσεις και ενέργειες τα δικαιώματα των μελών του.

 

Δειτε Επισης

SAP CYRPUS LTD
POWERSOFT COMPUTER SOLUTIONS
ORACLE CYPRUS SOLUTIONS
NETinfo PLC
IRON MOUNTAIN
MELLON CYPRUS LTD
HELLENIC TECHNICAL ENTERPRISES LTD
EBOS TECHNOLOGIES LTD
DIORATIKI IT SOLUTIONS LTD
DEMSTAR BUSINESS SOLUTIONS