powered by

Υπερβολική και δαπανηρή εποπτεία βλέπουν οι τράπεζες

Ανησυχία για την κατάργηση του αυστηρού πλαισίου για την προληπτική ρευστότητα των τραπεζών στο τέλος του 2017 λόγω της εφαρμογής πιο χαλαρού ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα. 

Διαβάστε ακόμα: Νέο business plan για περίπτερα λόγω ανταγωνισμού

Διαβάστε ακόμα: Οι οκτώ πληγές του Γιάννη Μάτση

Όπως ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Ανώτερος Διευθυντής Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου θα πρέπει να γίνει προσεκτική αξιοποίηση και διαχείριση της ρευστότητας που θα απελευθερωθεί.

Παράλληλα, οι εγχώριες τράπεζες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την «υπερβολική εποπτεία» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθεί υπόψη το θέμα της αναλογικότητας, δηλαδή κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να εποπτεύεται αναλόγως του μεγέθους του. Αναφέρθηκαν ακόμα στη συχνότητα και στο τεράστιο κόστος που καλούνται να καταβάλουν για την ετοιμασία των αναφορών (reports) τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καταβάλλεται προσπάθεια για το θέμα της αναλογικότητας όσον αφορά το εποπτικό πλαίσιο στις τράπεζες, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι «οποιοσδήποτε εφησυχασμός θα είναι καταστροφικός».

Εξάλλου, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΚΤΚ ανέφεραν ότι η αύξηση/επιστροφή των καταθέσεων και η υπερβολική ρευστότητα καταλήγει να είναι πρόβλημα για τις τράπεζες, καθώς συνεπάγεται αυξημένο κόστος.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξήγησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι με τη δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τον Νοέμβριο του 2014, το εποπτικό πλαίσιο στις τράπεζες έγινε πολύ αυστηρό, ενώ υπάρχει ίδια εποπτεία για κάθε χώρα και για κάθε τράπεζα χώρας της Ευρωζώνης. «Το βλέπουμε κι εμείς ως τράπεζες ότι υπάρχει πίεση, όπως για παράδειγμα για δημιουργία προβλέψεων και παρόλο που μπορεί να υπάρξει ευελιξία σε κάποια σημεία, εντούτοις κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει πλέον», ανέφερε ο Μιχάλης Κρονίδης, σημειώνοντας ότι «η ευχέρεια να διαφοροποιηθούμε ως Κύπρος και ως τράπεζες από το ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο είναι πολύ περιορισμένες».

Οι τράπεζες αναγνώρισαν τον διαρκή και λεπτομερή έλεγχο που τους γίνεται από τον ΕΕΕ. Η Τράπεζα Κύπρου έκανε λόγο για αλλαγή κουλτούρας από πλευράς επόπτη και εποπτευόμενου για την πρόληψη των παθογενειών, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία είναι καλή, αλλά δύσκολη.

Η Ελληνική Τράπεζα τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το εποπτικό πλαίσιο γίνεται αρκετά υπερβολικό, καθώς μία τράπεζα όπως η Ελληνική εποπτεύεται στα ίδια επίπεδα που εποπτεύεται μία τεράστια ευρωπαϊκή τράπεζα, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την τράπεζα.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου αναφέρθηκε σε «υπερβολικό έλεγχο με μεγάλο κόστος, καθώς οι αναφορές που αποστέλλονται ξεπερνούν ετησίως τις 300».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος της Astro Bank έθεσε το θέμα της αναλογικότητας, τονίζοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες εποπτεύονται πιο αυστηρά και από τις ευρωπαϊκές. «Οι πολύ μικρές τράπεζες επιβαρύνονται με έξοδα για τις υποχρεωτικές αναλύσεις που αφορούν τις προβλέψεις τους», αναφέρθηκε σχετικά.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Κόκκινος: Αποχωρεί από την IBM

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025