Κέρδη 60 εκατ. για την Τρ. Κύπρου

Με κύριο στοιχείο την καθαρή κερδοφορία της τάξης των 60 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα Κύπρου αύξησε οριακά τις καταθέσεις σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014 φτάνοντας στα 13.63 δισ. σε σχέση με καταθέσεις ύψους 13,6 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, οριακά μειωμένο είναι και το δανειακό άνοιγμα της τράπεζας, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 23,9 δισ. ευρώ σε σχέση με 24 δισ. το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.    

Τα μη Εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μειώθηκαν κατά 336 εκ. ευρώ, σε 14,80 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 62% των συνολικών δανείων (σε σύγκριση με 63% το προηγούμενο τρίμηνο). Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις ανήλθε σε 36% στις 30 Ιουνίου του 2015, σε σύγκριση με 35% στις 31 Μαρτίου του 2015.

Σημαντικό στοιχείο η μείωση του ELA
Μάλιστα, στα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφεται και η σημαντική μείωση δανεισμού από την ΕΚΤ, με μεγαλύτερο κομμάτι αυτό της έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELΑ. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι ο δανεισμός από την ΕΚΤ έχει περιοριστεί στα 6,4 δισ. με τον ELA να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω δανεισμού, αφού διαμορφώνεται στα 5,9 δισ. Η τράπεζα πέτυχε μείωση του δανεισμού από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς κατά 6 δισ. σε μια περίοδο δύο ετών.     

Χούρικαν: Ίσως μείνω στην Κύπρο ακόμη μερικούς μήνες
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, τόνισε πως μπορεί να μείνει στην Κύπρο ακόμη μερικούς μήνες, παρά την παραίτησή του προκειμένου να τηρηθούν όλες οι ορθές διαδικασίες αντικατάστασής του. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι μια περίοδος κατά την οποία όλοι πρέπει να δείξουν ευελιξία, ενώ αποκάλυψε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα για δουλειές αλλά δεν σκέφτεται κάποια θέση αυτή τη στιγμή.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο Τζον Χούρικαν δήλωσε: «Τα οικονομικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο αποδεικνύουν ότι έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων, καθώς και στους κύριους δείκτες απόδοσης.

Η κεφαλαιακή μας θέση έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 να σημειώνει αύξηση ύψους 100 μονάδων βάσης σε 14,9%, λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, αντικατοπτρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων της, της απομόχλευσης και της μείωσης των προβληματικών δανείων. Η χρηματοδοτική δομή μας έχει βελτιωθεί, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να μειώνεται στο 136%. Οι συνεχιζόμενες θετικές πελατειακές ροές και η απομόχλευση μας επέτρεψαν να αποπληρώσουμε  €1 δις χρηματοδότησης από τον ELA κατά τη διάρκεια του β’ τρίμηνου και επιπλέον €500 εκατ. μετά το τέλος του τριμήνου, μειώνοντας τον ELA  στο σημερινό επίπεδο των €5,4 δις. Η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος συνεχίζει να αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μας. Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας σημειώνει περαιτέρω σημάδια σταθεροποιήσης, καθώς τα προβληματικά δάνεια μειώνονται και το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις αυξάνεται σταδιακά. Τέλος, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις και τα κέρδη μετά τη φορολογία, για το β’ τρίμηνο 2015, ανήλθαν σε €169 εκατ. και €31 εκατ., αντίστοιχα.

Η σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και η συνολικά βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση αυξάνουν τις επιλογές χρηματοδότησής της και θα διευκολύνουν την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, επιτρέποντας στην Τράπεζα να ομαλοποιήσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της δομή. Η υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, μαζί με τις βελτιωμένες προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας, αποτελούν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων της Τράπεζας και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Μετά το τέλος του τριμήνου, καταλήξαμε σε συμφωνία για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Με την πώληση αυτή, το Συγκρότημα μειώνει τους κινδύνους στον ισολογισμό, εξαλείφει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και μειώνει τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εποπτικής κεφαλαιακής θέσης του Συγκροτήματος.

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης, παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα εισήγαγε νέα προγράμματα δανεισμού και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Μέσω συγκεκριμένων, στοχευμένων και έγκαιρων ενεργειών, δημιουργούμε έναν πιο δυνατό οργανισμό, επικεντρωμένο στους στόχους του, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, η επίδοση της Τράπεζας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές και λειτουργικές συνθήκες στην Κύπρο και θα επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική ανάκαμψη».

 

 

 

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ