Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από μια παρόμοια κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι "δεν εξαρτόμαστε από τη Fed".

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρώπη βλέπει μια "αποπληθωριστική διαδικασία" - με τους παρατηρητές να στοιχηματίζουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

"Εάν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική", πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, χωρίς να δώσει ημερομηνία.

"Ξέρετε, εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, τα δεδομένα μας μειώθηκαν τον Μάρτιο, έχουμε λίγα δεδομένα τον Απρίλιο", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "σε αυτή τη βάση πρέπει να πάρουμε την απόφασή μας και όχι με βάση οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα στον κόσμο, είτε πρόκειται για τη Fed".

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο στο 2,4%, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 3,5%, σε ετήσια βάση, μειώνοντας τις ελπίδες για ταχεία μείωση των επιτοκίων.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο δρόμος για την επίτευξη του πληθωρισμού 2% θα είναι "ανώμαλος".

Είπε ακόμη ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν διαφορετικά στην Ευρώπη λόγω των "Ευρωπαίων καταναλωτών που είναι πολύ προσεκτικοί, που συνεχίζουν να αποταμιεύουν σημαντικά".

"Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι δημοσιονομικό, είναι ενεργειακό και είναι μια φυσική τάση των Αμερικανών καταναλωτών να έχουν εμπιστοσύνη, να ξοδεύουν, να μην αποταμιεύουν τόσο πολύ", είπε η ίδια στο CNBC.

Εξάλλου, ο Francois Villeroy de Galhau, Διοικητής της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την κρίση στη Μέση Ανατολή και "τις πιθανές επιπτώσεις της στις τιμές της ενέργειας" σε περίπτωση που χρειαστεί προσαρμογή μετά την επικείμενη μείωση των επιτοκίων.

"Εάν ποτέ αυτές οι συνέπειες τύχει να είναι διαρκείς και να διαδίδονται - δηλαδή να επηρεάζουν τον υποκείμενο πληθωρισμό - θα έχουμε άφθονο περιθώριο μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων να προσαρμόσουμε τον ρυθμό και τον προορισμό, εάν χρειαστεί, στην επερχόμενη νομισματική πορεία", είπε ο κ. Villeroy de Galhau κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στο Economic Club of New York.

Δειτε Επισης

Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Πρωτοποριακή επενδυτική επιλογή με το AstroBank Target Maturity Fund 2027
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ