Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά τον Καθηγητή Ανδρέα Παπαπαύλου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποχαιρετά με βαθιά θλίψη ένα από τα παλαιότερα στελέχη του Πανεπιστημίου, τον Καθηγητή Ανδρέα Παπαπαύλου, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Αυγούστου 2021, σε ηλικία 72 ετών.

Ο Ανδρέας Παπαπαύλου γεν­νήθηκε στη Λάπηθο το 1948 και ήταν παντρεμένος με τη Λήδα-Μαρία Ζαμπράνα, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Μιχάλη. Συμπλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο Kean University of New Jersey στις ΗΠΑ (ΒΑ στην Αγγλική Φιλολογία και την Ψυχολογία, 1974) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Rochester (MA στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και PhD στην Ψυχογλωσσολογία, 1978). Έχοντας προηγουμένως διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, το 1991 ήταν ένας από τους πρώτους καθηγητές που διορίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2017, υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο από διάφορες θέσεις, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρω­πιστικών Επιστημών και μέλος της Συγκλή­του του Πανεπιστημίου. Ως καθηγητής Ψυχογλωσσολογίας, είχε σημαντική συνεισφορά στα ερευνητικά του πεδία, που περιλάμβαναν τις γλωσσικές στάσεις, τις κοινωνιογλωσσικές επιπτώσεις του λεξικού δανεισμού, τις ψυχογλωσσολογικές πτυχές της διγλωσσίας, το διδιαλεκτισμό και τη δίγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στη συνεισφορά του στην κοινωνιογλωσσική μελέτη της κυπριακής διαλέκτου, στην οποία πρωτοστάτησε.

Επίσης, ο εκλιπών Ανδρέας Παπαπαύλου ήταν ένας δοτικός ακαδημαϊκός δάσκαλος που, με τη χαρακτηριστική απλότητα και αμεσότητά του, πρόσφερε απλόχερα και γενναιόδωρα τις γνώσεις και την εμπειρία του στους πολλούς φοιτητές που δίδαξε και είχε υπό την καθοδήγησή του. Τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισε με δύναμη και γενναιότητα τα προβλήματα υγείας που είχε, δίνοντας παράδειγμα σθένους και αγωνιστικότητας σε όλους όσους τον ήξεραν.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021, η ώρα 13:30, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κυματίζουν μεσίστιες έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας, ως ένδειξη πένθους.

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα