Μ. Μιχαηλίδης: «Ακολουθήστε το όνειρό σας»

Ο Καναδός πολιτικός, Πίτερ Μακ Άρθουρ, είχε πει ότι χρειάζονται τρία άτομα - ένας ονειροπόλος, ένας επιχειρηματίας και ένα κάθαρμα - για να πετύχει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Τα γεμάτα καλοσύνη μάτια του Μιχαλάκη Μιχαηλίδη προδίδουν ότι του λείπει το τελευταίο «συστατικό». Κι όμως κατάφερε, ακολουθώντας το όνειρό του, να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία!

Διαβάστε ακόμα: M. Μιχαηλίδης: Δεν βολευόταν στη στασιμότητα και την ρουτίνα

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών Μιχαήλ. Π. Μιχαηλίδης αποτέλεσε για δεκαετίες πηγή έμπνευσης και σεβασμού στους επιχειρηματικούς κύκλους. Το IΝ Business του απέμεινε το 2010 το Lifetime Achievement Business Award.

Αναδημοσιεύουμε το αφιέρωμα που έγινε στο περιοδικό IN Business τεύχος Φεβρουαρίου 2010

«Όταν έφτασα στο γραφείο του, η πόρτα ήταν ανοικτή. Έτσι έμεινε κι έτσι είναι πάντοτε για το προσωπικό του ομίλου. Το ίδιο συνέβαινε και όταν ήταν Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. «Ένας διευθυντής πρέπει να έχει πάντα την πόρτα του ανοικτή, να γνωρίζει τι συμβαίνει στην εταιρεία του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του», είπε, και θυμήθηκε τις φορές που χρειάστηκε να «βάλει το χέρι του», για να βοηθήσει υπαλλήλους σε προσωπικά ζητήματα, μιας και η απόδοσή τους είχε επηρεαστεί.
 
THE SKY IS THE LIMIT
Ο Μιχαλάκης Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1931. Γιος φαρμακοποιού, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έτσι σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή της κυβέρνησης της Κύπρου, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια μάρκετινγκ και πωλήσεων στη Βρετανία. Ευτυχώς για το κυπριακό λιανεμπόριο, το ανήσυχο πνεύμα του δεν τον άφηνε να επαναπαυθεί λεπτό. Μικρός ξεκίνησε συλλέγοντας περιτυλίγματα καραμελών, τα οποία αντάλλασσε και φυσικά για τα «μοναδικά κομμάτια» οι άλλοι έπρεπε να δίνουν… κάτι παραπάνω. Τελικά, άμα έχεις όραμα, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει. Αρκεί να ξέρεις πού στοχεύεις.

Ο κ. Μιχαηλίδης ήξερε από πολύ νωρίς πού ήθελε να φτάσει, εξού και μόλις παντρεύτηκε τόνισε στη γυναίκα του ότι θα έπρεπε να κάνουν πέντε γιούς, οι οποίοι μελλοντικά θα αναλάμβαναν τα υποκαταστήματα που σκόπευε να ανοίξει στις πέντε πόλεις της Κύπρου!

Αεικίνητος, ακούραστος, φιλόδοξος και με μπόλικο πείσμα, το οποίο τελικά μόνο σε καλό του βγήκε. Με προσεκτικές κινήσεις, σύνεση και εφευρετικούς τύπους μάρκετινγκ, για την εποχή, ξεκίνησε και έκτισε λιθαράκι - λιθαράκι τη γνωστό σε όλους αυτοκρατορία του. «Το παιδί του», όπως αποκαλεί ο ίδιος την εταιρεία του.
 
ΤΟ ΠΡΟΣΟΝ «ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ»
Του ζήτησα να μου πει ένα μυστικό από τη συνταγή της επιτυχίας και εκείνος αποκρίθηκε: «Να νοιάζεσαι». Δεν είναι τυχαίο, φτάνει να σκεφτεί κανείς πως στα πρώτα του βήματα - όταν ακόμα γύριζε ως πλασιέ και πουλούσε φάρμακα - το πρώτο πράγμα που ρωτούσε τους πελάτες, αντί να προσπαθήσει να πουλήσει, ήταν αν είχαν κάποιο παράπονο από την εταιρεία. «Πρώτα ήθελα να διορθώνουμε τα κακώς έχοντα, ώστε οι σχέσεις με τους πελάτες να παραμένουν πάντα άριστες», πρόσθεσε.

Ο Όμιλος Εταιρειών Μιχαήλ. Π. Μιχαηλίδης είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως, L’ Oreal, Peugeot, Swatch, Fuji, Continental, Valvoline, Nordmilch και Berglandmilch.

Ο ίδιος διετέλεσε συνδιευθυντής και συνέταιρος στην εταιρεία Κυπριακός Φαρμακευτικός Οίκος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Μιχαήλ. Π. Μιχαηλίδης Λτδ, μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Εισαγωγέων Φαρμακευτικών Ειδών Κύπρου, μέλος και πρόεδρος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, καθώς και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επί δύο ξεχωριστών κυβερνήσεων.
 


ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΗΣ
Δεν κατάφερα, είναι η αλήθεια, να μετρήσω τα βραβεία που κοσμούν τη βιβλιοθήκη του γραφείου του, όμως από μια ματιά που έριξα, νομίζω πως γεμίζουν τέσσερα ράφια!

«Όταν ένα βραβείο βγαίνει μέσα από τους επιχειρηματικούς κύκλους, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από κάποιο που προέρχεται από την πολιτική σου σταδιοδρομία. Νιώθεις ότι στους επιχειρηματικούς κύκλους έχεις μια θέση, η οποία αναγνωρίστηκε, καθώς βλέπουν από πού ξεκίνησες και πού έφτασες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή. Για εμένα αυτό είναι βραβείο ζωής και επιτυχίας, μιας και η επιχείρησή μου ήταν σαν το παιδί που δημιούργησα και μεγάλωσα».

Απετέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης και σεβασμού τόσο για τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς όσο και για τους απλούς πολίτες, που είχαν τη χαρά να τον γνωρίσουν. Γιατί θα πρέπει να πούμε ότι είναι άνθρωπος, ο οποίος απολαμβάνει ακόμα και τις απλές συζητήσεις στα καφενεία, χώρια από τα επιχειρηματικά και υπουργικά συμβούλια, όπου έλαβε κατά καιρούς κρισιμότατες αποφάσεις. «Οι προκλήσεις στη ζωή δεν πρέπει να σταματούν ποτέ», τόνισε.

Αν και παραδέχεται ότι στην πολιτική βρέθηκε «αλεξιπτωτιστής», το γεγονός ότι γνώριζε τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου το βοήθησε σημαντικά στο έργο του. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς πολιτικούς, που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτική ζωή της χώρας. Εξάλλου, όπως τονίζει και ο ίδιος, όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για το καλό της πατρίδας μας. «Πρέπει να αγαπάμε την πατρίδα μας. Σ’ αυτή θα ζήσουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας», λέει και καμαρώνει για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του, τα οποία βλέπει να αναλαμβάνουν σιγά - σιγά τα ηνία του δημιουργήματός του.
 
«ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ»
Παραμένει πρόεδρος του ομίλου, όμως δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι στόχοι και το όραμα ανήκουν, πλέον, στην επόμενη γενιά: «Θα τρέξω στις φουρτούνες και θα ερωτηθώ για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, όμως δεν θέλω να αναμιγνύομαι στις αποφάσεις τους. Ακόμα και αν είναι μια λάθος επένδυση, θα τους αφήσω να προχωρήσουν. Μόνο έτσι θα μάθουν».
Αν θα έδινε μια συμβουλή στους νέους επιχειρηματίες, θα ήταν «να ακολουθούν το όνειρό τους και να εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να παραμελούν την προσωπική τους ζωή». Για τον ίδιο η δεμένη και πολυμελής οικογένειά του είναι μια αστείρευτη πηγή δύναμης. «Ο άνθρωπος πρέπει να είναι φιλόδοξος, να επιθυμεί την ανέλιξη, κοινωνική και οικονομική. Ήθελα να γίνω ένα κύτταρο μέσα στην κοινωνία, το οποίο δεν απορροφά, αλλά δίνει», μου είπε, και στο ήρεμο χαμόγελό του είδα μια σιγουριά. Γνωρίζει καλά πως τα κατάφερε!
 
«Όταν ένα βραβείο βγαίνει μέσα από τους επιχειρηματικούς κύκλους αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, καθώς αναγνωρίζεται η πορεία σου, από πού ξεκίνησες και πού έφτασες»

 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα