Εβελίνα Θεοδώρου Κιμωνίδη: Ταξίδι με γεμάτες αποσκευές

Για τις διαδικασίες διαδοχής, τη συνύπαρξη νέων και παλαιοτέρων στην επιχείρηση, αλλά και για το αποτύπωμα που προσπαθεί να αφήσει η millennial γενιά, μιλά η Εβελίνα Θεοδώρου Κιμωνίδη, Retail Manager της Κώστας Θεοδώρου.
 
Δυο γενιές μαζί
Η διαδοχή αποτελεί σημαντικό θέμα για κάθε επαγγελματία που αναλαμβάνει καθήκοντα σε οικογενειακή επιχείρηση. Θεωρώ πως η εταιρεία μας είναι στον σωστό δρόμο, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη γενιά διαδοχής και έχοντας τη στήριξη της δεύτερης προχωράμε παράλληλα με όρεξη για δουλειά και νέες ιδέες.
 
Οργανωμένη διαδοχή
Η διαδοχή πρέπει να είναι μία καλά οργανωμένη διαδικασία, κατά την οποία είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ των παλαιών και των νεότερων μελών της επιχείρησης. Οι διάδοχοι είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν κατάλληλα από την προηγούμενη γενιά σε όλα τα θέματα που αφορούν την εταιρεία. Ο σεβασμός από την κάθε πλευρά είναι απαραίτητος, καθώς η σωστή πορεία είναι κοινός τους στόχος.
 
Κατάλληλη προετοιμασία
Οι διάδοχοι πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ηγετική θέση στην οικογενειακή επιχείρηση, μια προετοιμασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και δουλεία. Επιβάλλεται να περάσουν από όλα τα στάδιά της, ώστε να αφομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί τις εργασίες της. Η εμπειρική γνώση, που θα προκύψει από την πρακτική άσκηση, σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα θα τους σπρώξουν στη σωστή κατεύθυνση.
 
Άρχισα από μικρή
Στη δική μου περίπτωση, η προετοιμασία, για να αναλάβω ηγετική θέση στην εταιρεία, ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Από μικρή βοηθούσα τον πατέρα μου στο γραφείο με διάφορες γραφειακές δραστηριότητες, ενώ αργότερα ασχολήθηκα με τη διαρρύθμιση των καταστημάτων και την εξυπηρέτηση πελατών. Ακολούθως, με το πέρας των σπουδών μου στην Αγγλία, ανέλαβα το κομμάτι της διαχείρισης της λιανικής και οπτικής εμπορευματοποίησης των καταστημάτων μας. Οι σπουδές μου: BA (Hons) fashion design in U.C.E Birmingham, MSc international marketing communications in Surrey University και MSc Retail management in Bournemouth University.
 
Θέλω να κερδίσω
Ως μέλος της νέας γενιάς στην επιχείρηση επιθυμώ να προσφέρω νέες ιδέες, βάζοντας το δικό μου λιθαράκι στην ανάπτυξή της. Από την άλλη, πάντοτε υπάρχει η αγωνία να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ατόμων που έχουν αφιερώσει ήδη αρκετά χρόνια στην εταιρεία, ώστε να φανώ αντάξια των καθηκόντων που μου ανατέθηκαν.
 
Διασπορά καθηκόντων
Η αντικειμενικότητα στη διαδικασία διαδοχής εξασφαλίστηκε χάρη στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση που ακολουθήσαν τα μέλη της νέας γενιάς. Οι διάδοχοι, έχοντας κλήση σε διαφορετικούς τομείς της επιχείρησης, ακολούθησαν ξεχωριστές σπουδές, με αποτέλεσμα η κατανομή των ηγετικών θέσεων να γίνει βάσει κατάρτισης και ικανοτήτων.
 
Σχέσεις εμπιστοσύνης
Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των παλαιότερων μελών της οικογένειας, αλλά και των εργαζόμενων στην επιχείρηση, πρέπει να ισορροπείς την επαγγελματική με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Επενδύοντας στην καλή συνεργασία και με γνώμονα το κοινό όφελος της επιχείρησης μπορείς εύκολα να κτίσεις σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών και των εργαζομένων.
 
Καλή επικοινωνία
Η διαδοχή είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία δοκιμάζονται οι αντοχές και οι ικανότητές σου σε αρκετά και ξεχωριστά στάδια της εργασίας. Κατά τη διάρκειά της η σωστή επικοινωνία είναι αυτή που θα βοηθήσει στις ομαλές αναπροσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν.
 
Επίλυση διαφορών
Στην περίπτωσή μας υπάρχει μία καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας. Η παλαιότερη γενιά είναι πάντα εκεί, για να δράσει συμβουλευτικά όπου χρειάζεται, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ικανότητες των νεότερων. Είναι λογικό ότι πολλές φορές θα προκύψουν διαφωνίες, οι οποίες επιλύονται πάντα μέσα από συζήτηση και συχνές συναντήσεις.

Γενικά, οι όποιες ενδοοικογενιακές διαφορές και παρεξηγήσεις μπορούν να αποφευχθούν με προγραμματισμένες εβδομαδιαίες ενημερωτικές συναντήσεις. Εκεί, όλα τα μέλη καλό είναι ενημερώνονται για τις εν ενεργεία διαδικασίες και τις μελλοντικές δραστηριότητες εταιρείας.
 
Μια καλή συμβουλή
Είναι πολύ σημαντικό να δέχεσαι σωστές συμβουλές και να προσπαθείς να τις ακολουθείς. Μια από τις σημαντικότερες που πήρα, μέχρι στιγμής, είναι πως για μια υπεύθυνη θέση χρειάζεται να έχεις καλές σχέσεις με τους συνεργάτες σου, να είσαι ανοικτός σε ιδέες και προτάσεις και ποτέ απόλυτος στις δικές σου απόψεις.
 
Χρειάζεται χρόνος
Θεωρώ πως δεν θα υπάρξει ποτέ ένας επιχειρηματίας δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που θα είναι πανέτοιμος να αναλάβει διευθυντικό ρόλο σε μια επιχείρηση. Χρειάζεται χρόνος, εποικοδομητική συνεργασία και καλή συνεννόηση μεταξύ των μελών της οικογένειας που απαρτίζουν την επιχείρηση. Ο ρόλος αυτός δεν είναι καθόλου εύκολος και χρειάζεται να έχει τις ανάλογες γνώσεις και τον δυναμισμό. Από την άλλη, το νέο μέλος πρέπει να λαμβάνει εμπιστοσύνη και συμπαράσταση από την προηγούμενη γενιά.
 
Νέα εισοδήματα
Η επιχείρηση μας είναι γνωστή εδώ και 75 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσεις και πόσω μάλλον να αναπτύξεις το όνειρο των προηγούμενων γενιών, αλλά και των δικών σου, με τα δεδομένα του σήμερα. Ως νέα γενιά θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τις online αγορές, μιας και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σκοπός μας η εισαγωγή νέων προϊόντων, που θα προσθέσουν νέες ροές εισοδήματος στην εταιρεία.
 
Ενδυναμωμένη παρουσία
Ως νέα γενιά, αλλά και ως millennials, αφήνουμε το δικό μας αποτύπωμα στην επιχείρηση. Μέχρι στιγμής εντάξαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία ενδυνάμωσαν την εκστρατεία προώθησης των προϊόντων μας. Επίσης, προσθέσαμε πέντε νέα καταστήματα του ομίλου μας σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας για τις δύο εταιρείες. Στόχος μας η ανάπτυξη του πελατολογίου μας, η αύξηση του κύκλου εργασιών μας, καθώς επίσης η ετοιμότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις αυξημένες απαιτήσεις.
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit