Μιχάλης Πέτρου: Από νωρίς στα κατατόπια

Στην Petrou Bros Dairy Products η διαδοχή ήταν πάντα στο προσκήνιο. Η νέα γενιά μπήκε από πολύ νωρίς στα κατατόπια της επιχείρησης και με το πλήρωμα του χρόνου καθίσταται έτοιμη να αναλάβει τα ηνία. Οι Γιώργος και Μιχάλης Πέτρου, πατέρας και γιος, μας μιλούν για την συνύπαρξη των δύο γενεών και για την αλλαγή σκυτάλης, που ζυμώνεται από τη γέννηση της εταιρείας.
 
Διαδοχή με καταστατικό
Μ.Π.:
H διαδοχή είναι αναμφίβολα φλέγον θέμα για κάθε οικογενειακή επιχείρηση. Για την Petrou Bros Dairy Products η υγιής και επιτυχής μετάβαση του ομίλου στη δεύτερη γενιά, αλλά και στις επόμενες, αποτελεί πρώτιστο στόχο. Ο στρατηγικός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας. Πιστεύω ότι κάθε οικογενειακή εταιρεία απαιτείται να έχει το δικό της καταστατικό, στο οποίο ο ιδρυτής θα εντάξει την πολιτική που θα χαράξει ο οργανισμός στη διαδικασία διαδοχής, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη καθοδήγηση. Η σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι καθοριστικός παράγοντας. Αν χαρακτηρίζεται από αρμονία και καλή επικοινωνία τότε η αλλαγή σκυτάλης θα έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχημένη. Σίγουρα η διαδοχή δεν είναι και το ευκολότερο θέμα για μια εταιρεία και αυτό μας το αποδεικνύει η διαχρονική κατάρρευση πλειάδας κολοσσών που απέτυχαν στην διαδικασία.
 
Τεράστια η παρακαταθήκη
Μ.Π.:
Ως νέα γενιά έχουμε μεγάλο χρέος να συνεχίσουμε την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Η παρακαταθήκη που μας αφήνει ο πατέρας μας είναι τεράστια και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και διαχείριση. Η διαδρομή της εταιρείας, από το 1982, θα μπορούσε να είναι πρότυπο για όσους πιστεύουν στις δυνάμεις τους και για όσους θεωρούν ότι είναι χαμένοι σ’ ένα παιχνίδι με μεγαθήρια. Αρχίσαμε σε μια περίοδο όπου η αγορά δεν ευνοούσε τους μικρούς και ο πόλεμος ήταν ασταμάτητος. Πολλές φορές δεχτήκαμε κτυπήματα κάτω από την μέση και από μικροί παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και θαυμάζαμε την αντοχή, τη δύναμη και τη θέληση που διακατείχε τον πατέρα μας να προχωρά και να κοιτά πάντα μπροστά. Σήμερα καλούμαστε να λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο και σθένος, ώστε να εξασφαλίσουμε τη συνεχή επιτυχία της εταιρείας. Η επιμονή του πατέρα μας κατέστησε την επιχείρηση μια εκ των ηγέτιδων στο κλάδο της γαλακτοκομίας στην Κύπρο. Οι πράξεις μας πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο έργο του, ώστε να πετύχουμε το δικό μας.
 
Από μικροί στη δουλειά
Μ.Π.:
Ο πατέρας μας καθοδηγούσε από πολύ μικρή ηλικία και με σταθερά βήματα μας προετοίμαζε για την ομαλή διαδοχή. Μαθητές του δημοτικού ακόμη περνούσαμε τα καλοκαίρια δουλεύοντας καθημερινά στο εργοστάσιο και ζώντας όλες τις διαδικασίες. Θεωρώ πως η ενεργή εμπλοκή της νέας γενιάς στις επιχειρήσεις επιβάλλεται, καθώς οι εμπειρίες που αποκομίζουν από νεαρή ηλικία, με την πρακτική, θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Σημαντικό εφόδιο αποτελεί, ασφαλώς, και η ακαδημαϊκή κατάρτιση. Η δική μου περιλαμβάνει διοίκηση επιχειρήσεων – χρηματοοικονομικά και λογιστική στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, certified accountant – ACCA. Οι πλείστοι εργαζόμενοι της επιχείρησης ήταν παρόντες στα πρώτα βήματά μας. Γνώριζαν πως κάποια μέρα εμείς, η νέα γενιά, θα αναλάβουμε τα ηνία και γι’ αυτό τον λόγο αγκάλιασαν θερμά τις προσπάθειές μας να ενταχθούμε στην κουλτούρα της επιχείρησης. Δουλέψαμε μαζί, μας εκπαίδευσαν σε όλες τις διαδικασίες και βίωσαν την εξέλιξή μας. Αποτέλεσμα αυτού η αποδοχή, η πειθαρχεία και η φιλική σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύξαμε και διατηρούμε μαζί τους.
 
Σιγανά και ταπεινά
Μ.Π.:
Η καλύτερη συμβουλή που έχω λάβει είναι από τον πατέρα μου: Να προχωράμε μπροστά σιγανά και ταπεινά, ανθρώπινα και χωρίς να ξεχνάμε από πού αρχίσαμε. Αυτό είναι για μένα το μεγαλύτερο όπλο για την ανάπτυξη της εταιρείας μας, για την εξέλιξη και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους συνεργάτες μας.
 
Συνεχείς επενδύσεις
Μ.Π.:
Διαχρονικός στόχος της εταιρείας είναι η συνεχής παραγωγή αγνών και ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, διατηρώντας αναλλοίωτες τις αυθεντικές συνταγές που μας χάρισε η γιαγιά μας, προωθώντας παράλληλα την κυπριακή παράδοση ανά τον κόσμο. Ο στόχος μας καθοδηγείται από υγιή ανάπτυξη, συνεχείς επενδύσεις για εκσυγχρονισμό και παράλληλα με αύξηση της γκάμας των προϊόντων μας, καλύπτοντας τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.
 
Η γκάμα μεγαλώνει
Μ.Π.:
Το 2019 ήταν μια χρονιά σταθμός για την εταιρεία μας, καθώς μετά από σκληρή δουλειά και μεγάλες επενδύσεις, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλά από τα σχέδιά μας: Λειτουργήσαμε νέο υπερσύγχρονο κέντρο διανομής, πρόσθετους χώρους παραγωγής έκτασης 6.000m² και καινοτόμο βιολογικό σταθμό για εκμετάλλευση των λυμάτων μας, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου για ιδία χρήση. Διευρύναμε την γκάμα των προϊόντων μας με νέους φυσικούς χυμούς Αλάμπρα και με την καινούργια σειρά αγελαδινού, αιγινού και βιολογικού γάλακτος. Προσθέσαμε, επίσης, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Οι προσθήκες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.
 
Ομαδικές αποφάσεις
Μ.Π.:
Οι αποφάσεις της εταιρείας σε σημαντικά θέματα λαμβάνονται ομαδικά από όλη την οικογένεια, διαφωνίες είναι λογικό και απαραίτητο να υπάρχουν. Η νέα γενιά, με την καθοδήγηση πάντα του πατέρα μας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις της καθημερινότητας. Έχουμε να προσφέρουμε πολλά τόσο στην αγορά της Κύπρου όσο και στην παγκόσμια.
 
Από τον πατέρα στους γιούς
Γ.Π.:
Η προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης άρχισε πολύ γρήγορα, από τότε που τα παιδιά ήταν ακόμη μαθητές. Η συμμετοχή των Πέτρου, Μιχάλη και Κυριάκου στην επιχείρηση έγινε από πολύ μικρή ηλικία και θεωρώ πως ήταν και το έναυσμα για τον κλάδο σπουδών που θα ακολουθούσαν. Με την αποφοίτηση τους έγιναν μέλη της επιχείρησης, ο καθένας στο αντικείμενο του και γνωρίζοντας πολύ καλά την εταιρεία δεν δυσκολεύτηκαν να αναλάβουν σημαντικές ευθύνες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
 
Όλοι ενωμένοι
Γ.Π.:
Δεν έχω κανένα συναισθηματικό δίλημμα για τη διαδοχή. Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση ήταν ήδη στο μυαλό μου. Την έκανα για τα παιδιά μου και τώρα νιώθω περήφανος που βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση και τους έχω κοντά μου. Στόχος μου είναι να μην αδικήσω κάποιο από τα τρία παιδιά και να τους κρατήσω ενωμένους. Το μοναδικό που με απασχολεί είναι η διαδοχή να μη γίνει αιτία διάσπασης της οικογένειας.
 
Προχωράμε μαζί
Γ.Π.:
Το πιο σημαντικό βήμα για ομαλή διαδοχή είναι η κατάρτιση των διαδόχων και η καλλιέργεια του μεταξύ τους αλληλοσεβασμού. Αισθάνομαι ότι στη δική μας περίπτωση τα παιδιά είναι καταρτισμένα και έχουν όλα τα εφόδια. Τη δεδομένη στιγμή προχωράμε όλοι μαζί με κοινούς στόχους και οράματα και έτσι θα συνεχίσουμε. Όσο μπορώ θα είμαι κοντά τους σαν φίλος, πατέρας και σύμβουλος.

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit