Θεόδωρος Λουκαΐδης: Με όπλο την τεχνολογία

Σπούδασε πληροφορική, ηλεκτρολογία και μηχανολογία στο πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ εργάστηκε ως μηχανικός στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και συγκεκριμένα στη Formula 1. Σήμερα, από τη θέση του managing director της Dexterity Solutions, ο Θεόδωρος Λουκαΐδης μαζί με τους συνεργάτες του, παρέχουν στους πελάτες της εταιρείας λύσεις λογισμικού και συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής, βοηθώντας κάποιες από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις της Κύπρου να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία προς αποκόμιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
 
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Η Dexterity ιδρύθηκε το 2009 και προσφέρει λύσεις λογισμικού και συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής σε κάποιες από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις της Κύπρου. Κοινό χαρακτηριστικό των πελατών μας είναι η επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να κερδίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από το 2013, οι λύσεις μας βασίζονται στην πλατφόρμα λογισμικού Priority ERP από το Ισραήλ. Το Priority προσφέρει εξαιρετική λειτουργικότητα, μεγάλη ευελιξία και απαράμιλλη ευκολία χρήσης σε ένα all-in-one πακέτο, που καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης επιχείρησης. Ένα από τα πρώτα σλόγκαν της εταιρείας ήταν το «Technology Transforms Business». Ήταν πάντα σημαντικό για εμάς να βοηθούμε τους πελάτες μας να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εργαστούν πιο παραγωγικά και περισσότερο κερδοφόρα. Η φιλοσοφία αυτή εφαρμόστηκε με επιτυχία σε πελάτες όλων των μεγεθών, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές με χιλιάδες εργαζόμενους.
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Από τους πιο πετυχημένους πελάτες μας, μάθαμε και εφαρμόσαμε δύο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας: Τον πελατοκεντρικό προσανατολισμό και την προσήλωση στην ανάλυση δεδομένων για στήριξη αποφάσεων στρατηγικής. Σήμερα, η Dexterity αποτελείται από μια έμπειρη, ικανή και αφοσιωμένη ομάδα συμβούλων πληροφορικής και προγραμματιστών, που μεγαλώνει χρόνο με χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες των συνεχώς αυξανόμενων πελατών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ
Στόχος μας, ν’ αναλάβουμε μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα έργα πληροφορικής, διατηρώντας το επίπεδο προσωπικής εξυπηρέτησης που προσφέρουμε σήμερα στους πελάτες μας. Φιλοδοξία μας, να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον συνεργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης για το προσωπικό της εταιρείας, αλλά και η επέκταση της Dexterity Solutions στο εξωτερικό, όπου ήδη έχουμε επαφές με πιθανούς πελάτες και συνεργάτες.
 
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Η προσέγγιση της επιχειρηματικότητας ως προβλήματος μηχανικής, μου προκάλεσε αρκετές δυσκολίες. Η ορθολογιστική και αναλυτική προσέγγιση της μηχανικής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη για ευελιξία και χειρισμό του ανθρώπινου παράγοντα, που απαιτεί το σύγχρονο επιχειρείν. Βεβαίως, η εμπειρία των τελευταίων, σχεδόν, δέκα χρόνων με βοήθησε να προσαρμόσω σιγά-σιγά τον τρόπο σκέψης μου πιο κοντά στο μήκος κύματος του επιχειρηματία. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως μιλάμε για μια εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2009 και αντιμετώπισε έξι χρόνια συρρίκνωσης της οικονομίας πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια της. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά, υπομονή και περισυλλογή, για να καταφέρει να εδραιωθεί και να μπει στο δρόμο της επιτυχίας.
 
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σήμερα μπορώ να πω ότι δεν με φοβίζει τίποτα, καθώς έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ομάδας που στήθηκε στη Dexterity, για να χειριστεί με επιτυχία οποιαδήποτε πρόκληση στον χώρο της πληροφορικής. Αν και δεν είχα κάποιο σύμβουλο ή μέντορα στο ξεκίνημα, έτυχε να διαβάσω ένα απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν, που συνέβαλε στο να εφαρμόσω μια μεθοδολογία υλοποίησης τεχνικών έργων, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επιτυχή πορεία της επιχείρησης. «Δώσε μου έξι ώρες για να κόψω ένα δέντρο και θ’ αφιερώσω τις πρώτες τέσσερις στο ακόνισμα του τσεκουριού», είπε. Και είχε δίκαιο.
 
BUSINESS ETHICS
Κάθε εταιρεία πρέπει να έχει ψηλά στη λίστα των αξιών της την ηθική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και στους πελάτες της, αλλά και το περιβάλλον, στοιχεία πολύ σημαντικά για εμάς. Στη Dexterity Solutions δίνουμε βάρος στην τιμιότητα και την θεωρούμε απαραίτητο συστατικό της μακρόχρονης επιτυχημένης επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε επίσης ότι η επιτυχία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Ο Joel Spolsky, προγραμματιστής, επιχειρηματίας και blogger, με σημαντικό αποτύπωμα στον χώρο της τεχνολογίας. Δημιουργός του Trello (online project management software) και του Stack Overflow (πλατφόρμα ερωταπαντήσεων σε θέματα πληροφορικής, που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια προγραμματιστές καθημερινά).
 
BΙΒΛΙΟ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
To βιβλίο «Peopleware: Productive Projects and Teams», με βοήθησε να καταλάβω ότι οι πιο σημαντικές δυσκολίες στην ανάπτυξη επιτυχημένων προϊόντων και εταιρειών τεχνολογίας είναι κοινωνιολογικές, παρά τεχνολογικές

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit