Λοΐζος Τόφας: Παραγωγή στα βήματα της φύσης

O Λοΐζος Τόφας ίδρυσε την εταιρεία του θέλοντας να προσφέρει εκείνο που κάποτε ήταν δεδομένο και απαραίτητο στοιχείο στο κυπριακό τραπέζι: Tην ποιοτική, καθαρή, αγνή, καταπράσινη, γεμάτη βιταμίνες σαλάτα. Η εταιρεία του Planty, παράγει σήμερα, σε μια πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα στον Ψεματισμένο, 35 διαφορετικά είδη λαχανικών και microleaves. Στόχος, η εδραίωσή της ως η εταιρεία που παράγει ποιοτικά, καθαρά και υγιεινά προϊόντα, σαν μόλις να κόπηκαν από τον λαχανόκηπο.
 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Η Planty είναι μια καινοτόμα εταιρεία που παράγει premium φυλλώδη λαχανικά και microleaves, θέτοντας νέες βάσεις στα trends της αγοράς. Σε μια πρότυπη θερμοκηπιακή μονάδα 10.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ψεµατισµένο, παράγουμε συνολικά 35 διαφορετικά είδη λαχανικών, γεμάτα βιταμίνες, πλούσια γεύση, άρωμα και χρώμα. Οι τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιούμε είναι η υδροπονία χωρίς υπόστρωμα (N.F.T) και το εξελιγμένο μας ριζωτήριο. Ξεκινάμε από την σπορά, φθάνοντας ως την τελική ωρίμανση των προϊόντων μας, ακολουθώντας όλα τα βήματα της φύσης. Αυτή η φυσική μέθοδος παραγωγής γίνεται σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον, που μας επιτρέπει να έχουμε μειωμένους ψεκασμούς μέχρι και 70% σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Τα προϊόντα της Planty, ήδη εμπλουτίζουν τις γεύσεις πιάτων γνωστών εστιατορίων, ενώ σταδιακά διατίθενται και στις υπεραγορές.
 
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ
Να εξελισσόμαστε, να παράγουμε καλύτερα προϊόντα, να κάνουμε τα πιάτα μας νοστιμότερα και πιο υγιεινά. Στόχος μας είναι να συνδεθεί η Planty στο μυαλό του καταναλωτή με την πραγματικότητά μας: Την ποιότητα, την απλότητα, τη φρεσκάδα και την υγεία. Να εδραιωθούμε ως η εταιρεία που παράγει καθαρά και υγιεινά προϊόντα, σαν μόλις να κόπηκαν από τον λαχανόκηπο. Που τολμά και καινοτομεί, παρουσιάζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, εφάμιλλα του εξωτερικού, και που χρησιμοποιεί την Κύπρο ως βάση για την προμήθειά τους στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Η ιδέα γεννήθηκε από την επιθυμία μας να φέρουμε την κοινωνία και τα παιδιά μας πίσω στα ιδανικά που είχαμε εμείς στην παιδική μας ηλικία. Τότε που όλα ήταν πιο αγνά και φυσικά. Που η οικογένεια μαζευόταν γύρω από το μεσημεριανό τραπέζι, από το οποίο η σαλάτα δεν έλειπε ποτέ. Η καθαρή, αγνή, καταπράσινη σαλάτα.
 
ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
Χαρακτηριστικό του κυπριακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ότι ένας νέος επιχειρηματίας μπορεί να δει αποτελέσματα της δουλειάς του στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι υπάρχει σωστός προγραμματισμός, αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Εάν θα έπρεπε να αναφερθώ σε κάτι που χρήζει βελτίωσης, αυτό θα ήταν οι επιχειρήσεις να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να γίνουν δεκτικές σε συνεργασίες, νέες μεθόδους, νέα προϊόντα και νέες ιδέες. Οι συνέργειες αυτές σίγουρα θα αποδώσουν οφέλη για όλους και πολλαπλάσια για τη χώρα μας.
 
ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων επηρεάζεται άμεσα, ακόμη και από πολύ μικρές αλλαγές στην κοινωνία. Αυτό με προβληματίζει και μου δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. Όμως, επιλέγω ακόμα και αυτό να το βλέπω θετικά και να πιστεύω ότι με μικρές προσαρμογές μπορεί μια εταιρεία να επανακάμψει. Εμείς στην Planty θα συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό και, συνεπώς, το καλύτερο προϊόν.
 
BUSINESS ETHICS
To «business is business», όπως λέγεται συχνά στον επιχειρηματικό κόσμο, προσωπικά δεν με εκφράζει. Ως άτομο, αλλά και ως επιχειρηματίας, είμαι αυθεντικός, ειλικρινής και σταθερός. Οι συνεργάτες μου και εγώ έχουμε πολύ ψηλά στη λίστα μας τα business ethics, επειδή λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο και στην προσωπική μας ζωή, βάσει των human ethics. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η καλύτερη συνταγή για μια επιτυχημένη εταιρεία είναι να αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της ομαδικής προσπάθειας, από τον νέο υπάλληλο μέχρι τους διευθυντές της. Μέλημά μας στην Planty, είναι οι εργαζόμενοί μας να νιώθουν ότι ανταμείβεται η εργασία τους, ότι εισακούγονται οι ανάγκες και τα προβλήματά τους, ότι εξετάζονται οι πρωτοβουλίες τους και, φυσικά, να εργάζονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
 
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τεράστιες εταιρείες παγκόσμια, άρα εννοείται και τη δική μας, που είναι μια νέα εταιρεία. Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι η πρώτη μας εξαγωγή ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου, η οποία προφανώς και αναβλήθηκε. Ο κορωνοϊός δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία με ευέλικτες κινήσεις μπορέσαμε να προσαρμοστούμε. Αξιοποιήσαμε το ενδιάμεσο διάστημα για την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων μας στα νέα δεδομένα της αγοράς. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι πράττουμε ορθώς. Είμαστε της φιλοσοφίας: «Δεν μασάμε. Προχωράμε».
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Αγαπώ τους ανθρώπους που τολμούν. Που έχουν τρέλα στο μυαλό και σοβαρότητα στη δουλειά. Που παίρνουν ρίσκα και γίνονται σοφότεροι μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ άλλων, θα ξεχωρίσω τον Αιμίλιο Μάρκου και τον Αλέξη Πανταζή της Hellas Direct, ενώ τρέφω τεράστια εκτίμηση και θαυμασμό προς τον Μιχάλη Κυριακίδη της ΑdΒoard Media και τον Παγκράτιο Βανέζη και την ομάδα του, στην KPMG.
 
BΙΒΛΙΟ - ΕΜΠΝΕΥΣΗ
Ξεχωρίζω το βιβλίο «Ο δικηγόρος», αφού έχει πολλά διδάγματα που μπορούν να εφαρμοστούν στο επιχειρείν. Για παράδειγμα, ο δικηγόρος του Ωνάση περιγράφει πώς και πόσο καλά οργανωμένος ήταν ο Ωνάσης στις συναντήσεις του, καλύπτοντας, πάντα, όλα τα πιθανά επιχειρηματικά σενάρια. Πολύ διδακτικό για ένα νέο επιχειρηματία.


 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit