Μαρίζα Παρτζίλη: Η τέχνη προσφέρει στο επιχειρείν

Η τέχνη έχει σημαντική συμβολή στο επιχειρείν σύμφωνα με την Μαρίζα Παρτζίλη, αφού δημιουργεί μόδα, τάσεις, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά κινήματα που επηρεάζουν την κοινωνία. Χωρίς την προσφορά της τέχνης, τα εμπορικά αντικείμενα θα είχαν λιγότερη απήχηση. Ο στόχος της για το Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη είναι να καθιερωθεί ως μια πλατφόρμα ζύμωσης προβληματισμών γύρω από το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο πλούσιο πολιτιστικό τοπίο της πόλης της Λεμεσού. 

Η Μαρίζα Παρτζίλη είναι μέλος της γενιάς των millennials. Των νεαρών επιχειρηματιών που αλλάζουν το πρόσωπο των επιχειρήσεων ανά το παγκόσμιο. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στην κοινωνία.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη, αποκαλύπτει στην κάμερα του InBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής.


Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού
Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού στεγάζεται στον χώρο των ειδικά διαμορφωμένων Αποθηκών Παπαδάκη και αποτελεί μια δωρεά της οικογένειας Στάθη Παπαδάκη στον Δήμο της Λεμεσού. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης  και έχει ως στόχο  την ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με έμφαση στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη, είναι  μια πρόκληση για μένα και μια ευκαιρία να εργαστώ ώστε να δώσω μέσα από την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στις διάφορες μορφές τεχνών την αναγκαία ώθηση στα πρώτα σημαντικά βήματα του. Στόχος μου είναι το Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη,  να καταφέρει να δημιουργήσει μια δική του ταυτότητα και δεσμούς, συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγές με αντίστοιχους οργανισμούς και φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού, να καθιερωθεί ως πλατφόρμα ζύμωσης προβληματισμών γύρω από το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι και να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο πλούσιο πολιτιστικό τοπίο της πόλης της Λεμεσού. Επίσης, μέσω προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, να συμβάλει στην προώθηση της διεθνούς δικτύωσης και στον εμπλουτισμό της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής.
 
Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον πολιτισμό; 
Οι τέχνες και ο πολιτισμός ήταν πάντα κομμάτι της ζωής μου. Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον γεμάτο θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία. Ίσως έτσι αναπόφευκτα να οδηγήθηκα στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από όπου αποφοίτησα το 2002. Από τότε έχω μια πολυδιάστατη ενασχόληση με το πολιτισμό γενικότερα. Ως εικαστικός έχω παρουσιάσει τη δουλειά μου σε τέσσερις ατομικές εκθέσεις και έχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Ως σκηνογράφος έχω συνεργαστεί με πολλά θεατρικά σχήματα και ομάδες και συμμετείχα στις παγκόσμιες εκθέσεις σκηνογραφίας PQ στην Πράγα και WSD στη Σεούλ. Έχω επίσης σχεδιάσει κοστούμια για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τις δραστηριότητες μου, έχω εργαστεί ως διευθύντρια παραγωγής για το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τόσο για τις εργασίες μου στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο έχω βραβευθεί, από τον ΘΟΚ και από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα, γεγονός που δίνει σίγουρα ικανοποίηση και το αίσθημα της αναγνώρισης της δουλείας και της πορείας ενός καλλιτέχνη.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε ως σκηνογράφος και εικαστικός και γενικότερα ποιες είναι οι προκλήσεις του επαγγέλματος;
Κάθε project το οποίο αναλαμβάνω αποτελεί μια καινούργια πρόκληση. Κάθε συνεργασία είναι διαφορετική. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό επειδή έχω συνεργαστεί με πολύ σημαντικά άτομα στο χώρο του θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους συντελεστές. Με τα χρόνια έχω πλέον σταθερές συνεργασίες με θεατρικά σχήματα και σκηνοθέτες και αυτό το γεγονός διασφαλίζει το καλό κλίμα κατά την διάρκεια της συνεργασίας. Νομίζω κύρια πρόκληση είναι η δημιουργία παραστάσεων ψηλών προδιαγραφών και επιπέδου, χωρίς πάντοτε να υπάρχουν τα μέσα και αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι. Τα κονδύλια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μιας παραγωγής είναι αρκετά μεγάλα και μόνο η προσέλευση των θεατών δεν είναι αρκετή για να τα καλύψει. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικά τα σχέδια επιχορηγήσεων από το κράτος για την στήριξη των ομάδων. Ως εικαστικός η δουλειά είναι πιο μοναχική, αφού ο καλλιτέχνης περνά χρόνο στο studio του, με τα εκφραστικά του μέσα.
 
Μπορεί η τέχνη να αποτελέσει επιχείρηση;
Η τέχνη, από μια άποψη, είναι μια μορφή του επιχειρείν, όμως η τέχνη με την ευρεία σημασία της προσφέρει στο επιχειρείν πάρα πολλά, κάτι που γίνεται έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Η τέχνη δημιουργεί μόδα, τάσεις, φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά κινήματα που επηρεάζουν την κοινωνία, σχεδιάζει όλα τα χρηστικά αντικείμενα και γενικά τα πάντα στη ζωή μας είναι προϊόν σχεδίου και εικαστικής και όχι μόνο παρέμβασης. Χωρίς την τέχνη, εμπορικά προϊόντα θα είχαν λιγότερη απήχηση και ο παράγων σχέδιο και αισθητική καθίσταται καίριος ως προς την επιτυχία του κάθε προϊόντος.
 
Ποιος σας έχει βοηθήσει περισσότερο στην καριέρα σας;
To άτομο που με βοήθησε και συνεχίζει να με βοηθά στη δουλειά μου είναι ο πατέρας μου. Όντας και ο ίδιος σκηνογράφος με πολυετή παρουσία στο θεατρικό γίγνεσθαι της Κύπρου και του εξωτερικού είναι το άτομο με το οποίο συζητώ, του εκφράζω τους προβληματισμούς μου και ακούω αυτά που έχει να πει.
 
Πώς πετυχαίνετε work life balance; Πώς περνάτε στον ελεύθερο σας χρόνο;
Είναι σημαντικό για μένα να μπορώ να αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια μου και ειδικά στα παιδιά μου και ευτυχώς το καταφέρνω τις πλείστες φορές. Υπάρχουν όμως και περίοδοι έντονης δουλειάς, αλλά και προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν και τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Βλέπω πολύ θέατρο, προσπαθώ να γυμνάζομαι και να περνώ χρόνο με αγαπημένους φίλους.
 
 
Οργανωτής: ΙΜΗ, Χορηγοί: PwC, CYTA, Bank of Cyprus, Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγοί Επικοινωνίας: IN Business, Alpha Cyprus

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit