Μ. Πέτρου: Στόχος η παραγωγή αυθεντικών συνταγών που μας χάρισε η γιαγιά

  07/01/2020 10:56
Μ. Πέτρου: Στόχος η παραγωγή αυθεντικών συνταγών που μας χάρισε η γιαγιά

Μ. Πέτρου: Στόχος η παραγωγή αυθεντικών συνταγών που μας χάρισε η γιαγιά

  07/01/2020 10:56
Για τον Μιχάλη Πέτρου η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί κρίσιμο σημείο. Κατά τον ίδιο, το κλειδί της επιτυχημένης διαδοχής κρύβεται στη σωστή μετάβαση και διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων. Η εταιρεία Αλάμπρα – Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα κατέχει 38 χρόνια παρουσίας στον χώρο της γαλακτοκομίας και εξάγει το παραδοσιακό χαλούμι Αλάμπρα σε περισσότερες από 40 χώρες. 

RELATED ARTICLES


 
Ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας Αλάμπρα – Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα είναι μέλος της γενιάς των millennials. Των επιχειρηματιών δηλαδή που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.
 
Ο Μιχάλης Πέτρου αποκαλύπτει στην κάμερα του INBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής.
 
 

ΑΛΑΜΠΡΑ - Α/ΦΟΙ ΠΕΤΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η εταιρεία μας, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με 38 χρόνια παρουσία στον χώρο της γαλακτοκομίας. Οι δραστηριότητες της εταιρείας άρχισαν στο χωριό Αλάμπρα και σήμερα έχουμε επιτύχει να έχουμε σαν κύρια δραστηριότητα μας τις εξαγωγές, με την παρουσία του παραδοσιακού χαλουμιού ΑΛΑΜΠΡΑ σε περισσότερες από 40 χώρες ανά το παγκόσμιο. Κατέχουμε μερίδιο αγοράς στην παραγωγή χαλουμιού που ξεπερνά το 30% της αγοράς και εργοδοτούμε 200 άτομα προσωπικό. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας, που πρόσφατα έχουμε επεκτείνει, παράγουμε χαλούμι, γιαούρτι και αναρή ενώ παράλληλα για την κυπριακή αγορά διανέμουμε μια ολοκληρωμένη γκάμα γαλακτοκομικών, τυροκομικών και χυμών με εισαγωγές προιόντων από την παγκόσμια αγορά.
 
Ποιοι είναι το όραμα σας για την επιχείρηση σας;
Διαχρονικός στόχος της εταιρείας μας είναι η παραγωγή αγνών, παραδοσιακών γαλακτοκομικών προιόντων διατηρώντας αναλλοίωτες τις αυθεντικές συνταγές που μας χάρισε η γιαγιά, πρεσβεύοντας παράλληλα την κυπριακή μας παράδοση σε όλα τα μέρη του κόσμου.
 
Πόσο δύσκολη είναι η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση;
Το θέμα της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις, θεωρώ αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο για όλες τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Το κλειδί της επιτυχίας για την ομαλή αλλά και την επιτυχημένη διαδοχή, αποτελεί η σωστή μετάβαση των αρμοδιοτήτων αλλά και ο σωστός διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων. Επιπρόσθετα θεωρώ ότι κάθε οικογενειακή επιχείρηση απαιτείται να έχει το δικό της «σύνταγμα» που θα δημιουργήσει ο ιδρυτής της, ώστε να υπάρχει καθοδήγηση της διαδοχής όχι μόνο στην 2η γενιά αλλά σε πολλές γενιές παρακάτω. Είναι πολλά τα παραδείγματα που κολλοσοί κατέρρευσαν κατά την μετάβαση και είναι κατανοητό ότι η διαδοχή είναι πολύ δύσκολο για ένα επιχειρηματία. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι σχέσεις και οι ισσοροπίες μεταξύ των μελών της οικογένειας ώστε να υπάρχει αρμονία και πάνω από όλα επικοινωνία.
 
Ποια είναι η καλύτερη επιχειρηματική συμβουλή που έχετε πάρει και από που;
Καθοδηγητής στην όλη πορεία της εταιρείας και συνεπώς και στην δική μου πορεία, είναι ο πατέρας μου. Η καλύτερη συμβουλή που έχω λάβει από τον ίδιο, είναι να προχωράμε μπροστά σιγανά και ταπεινά, ανθρώπινα, χωρίς να ξεχνάμε από που αρχίσαμε. Αυτό αποτελεί για μένα το μεγαλύτερο όπλο για την ανάπτυξη της εταιρείας μας αλλά στην ανάπτυξη των σχέσεων μας με τους συνεργάτες μας.
 
Τι και που σπουδάσατε;
Έχω σπουδάσει Πανεπιστήμιο Κύπρου, Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Λογιστική και Χρηματοοικονομικά. Ακολούθως έχω παρακολουθήσει τα μαθήματα ACCA για τον τίτλο Certified Accountant, το οποίο κατέχω τα τελευταία 3 χρόνια.
 
Πως επιτυγχάνετε work life balance – τι σας αρέσει να κάνετε εκτός εργασίας;
Είναι γεγονός ότι η ρουτίνα μας έχει μεγάλη πίεση και άγχος και απαιτείται χαλάρωση για να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες τις καθημερινότητας. Η αγαπημένη μου ασχολία αυτό το διάστημα είναι ο γιος μου αφού πρόσφατα έγινα πατέρας! Αλλά γενικά μου αρέσει να πηγαίνω γήπεδο να παρακολουθώ ποδόσφαιρο, να χαλαρώνω με παρέα για καφέ και να ταξιδεύω! Η δουλειά μου έχει αρκετά ταξίδια τα οποία προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι για χαλάρωση, όσο είναι εφικτό φυσικά.
 
 
 
Οργανωτής: ΙΜΗ, Χορηγοί: PwC, CYTA, Bank of Cyprus, Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγοί Επικοινωνίας: IN Business, Alpha Cyprus
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας