Cyta: Ο οργανισμός με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές

Η Cyta είναι ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο με «Zero Waste to Landfill» δηλαδή μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, εξασφαλίζοντας τη σχετική επαλήθευση από την εταιρεία TUV Cyprus Ltd. Κατά το 2018, το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων του οργανισμού, έφτασε το 97,3%.  
 
Ο Θεόδουλος Μακρυγιάννης, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cyta, αναφέρει στην κάμερα του InBusinessNews τι σημαίνει κοινωνική υπευθυνότητα για τη Cyta καθώς και πώς συμβάλλει το Zero Waste to Landfill στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού.  
 
 

 
                                                  
 
Τι σημαίνει Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για τη Cyta;
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για τη Cyta είναι η οικειοθελής διαχείριση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, θετικών και αρνητικών, στους συμμέτοχους της, πέραν των νομικών απαιτήσεων. Αφορά κυρίως στο πόσο υπεύθυνα λειτουργούμε ως οργανισμός σε κάθε επιχειρηματική μας δραστηριότητα και στις σχέσεις μας με όλους όσους επηρεάζουμε.
 

H Cyta είναι ο πρώτος και μοναδικός οργανισμός στην Κύπρο με επαλήθευση «Zero Waste to Landfill.» Τι σημαίνει αυτό;
H Cyta είναι ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, εξασφαλίζοντας τη σχετική επαλήθευση (verification) από την εταιρεία TUV Cyprus Ltd. H Cyta είχε επαληθευτεί για πρώτη φορά το 2016, με το ποσοστό ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της να ανέρχεται στο 95,5%, ενώ το 2017, είχε πετύχει και πάλι να επαληθευτεί ως οργανισμός με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, ανεβάζοντας αυτή τη φορά το ποσοστό ανακύκλωσης ή επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων της στο 97%. Κατά το 2018, το ποσοστό αυτό ανέβηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στο 97,3%.
 

Ποια είναι τα απόβλητα που ανακυκλώνει η Cyta;
Τα απόβλητα της Cyta περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χαρτί, πλαστικό, καλώδια, μπαταρίες, οχήματα, οργανικά απόβλητα, πασσάλους, μελανοδοχεία, ελαστικά, ξύλα και άλλα, τα οποία ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να στέλνει πλέον, μόλις 3%, απόβλητα στις χωματερές.
 

Γιατί «Zero Waste to Landfill;»
Η εκτροπή των αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής εξοικονομεί κόστος και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δίνει έναν τρόπο για να τονιστούν τα περιβαλλοντικά επιτεύγματα της επιχείρησης μας, ενώ μπορεί να μας βοηθήσει για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας, για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση της ενεργειακής μας απόδοσης, ικανοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας μας και Καθιέρωση της επιχείρησής μας, ως πρωτοπόρας ανάμεσα στους ανταγωνιστές μας.
 

Πώς επιτυγχάνεται η επαλήθευση «Zero Waste to Landfill;»
Η επαλήθευση γίνεται από ανεξάρτητους οργανισμούς πιστοποίησης. Εξετάζονται οι διαδικασίες χειρισμού των αποβλήτων που εφαρμόζει μία επιχείρηση, οι διάφορες φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζει, κατά πόσο το προσωπικό έχει διαμορφώσει φιλοπεριβαλλοντική κουλτούρα και άλλα. Ελέγχονται επίσης οι διάφοροι συνεργάτες που έχουν σχέση με τη διάθεση των αποβλήτων (π.χ. συνεργεία οχημάτων, κηπουροί, εργολάβοι), τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης κατά πόσο εφαρμόζουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι διάφορες διαδικασίες αγορών, κατά πόσο περιλαμβάνουν κριτήρια που να διασφαλίζουν την ορθή διάθεση του προϊόντος μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής του, καθώς και οι διαδικασίες αγορών, κατά πόσο αγοράζονται προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου, εκδίδεται πιστοποιητικό επαλήθευσης και άδεια χρήσης του λογοτύπου και του ονόματος της εταιρείας πιστοποίησης.
 

Πως συμβάλλει το Zero Waste στην επίτευξη των στόχων ενός οργανισμού;
Η πολιτική για μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων ενός οργανισμού για την αειφορία, αλλά προσφέρει και μια σειρά από άλλα επιχειρηματικά οφέλη, όπως, βελτιωμένη εξοικονόμηση πόρων και αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, ισχυρότερη εταιρική ταυτότητα και μειωμένη νομική έκθεση.
 
 
 
Χορηγοί: PwC, Cyta, Bank of Cyprus, Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό IN Business, Οργανωτής: ΙΜΗ

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit