Οικογενειακές Επιχειρήσεις: Πώς θα πετύχει η διαδοχή

Τη γενικότερη αντίληψη ότι «μπορώ να υλοποιήσω τη διαδοχή και μόνος μου» αντικρούει η εμπειρία των εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι εκτιμούν ότι η μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη δύσκολο να είναι σωστή, αν δεν τροχοδρομηθεί με τη συμβολή ειδικών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο διαδοχής οικογενειακών επιχειρήσεων στην εταιρεία 4 Delta Family Business Advisors, δρα Χρήστο Ε. Γεωργίου, η παράδοση της σκυτάλης αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες. 
 
Ως το κυριότερο πρόβλημα μιας επιχείρησης και τη σημαντικότερη πρόκληση της καριέρας του ιδρυτή της θεωρεί ο Δρ. Γεωργίου τη διαδοχή, καθώς απαιτεί έγκαιρες, γενναίες και καλά μελετημένες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή συνέχεια και μια παράλληλη καλή αρχή.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι προτρέπουν τις οικογενειακές εταιρείες να θέτουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα πάνω από εκείνα της οικογένειας: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ορίζουν τους διαδόχους τους µε κριτήριο το αν αυτοί μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο της επιχείρησης και στην ευημερία των μελών της οικογένειας κι όχι να τους επιλέγουν µε δεδομένο τη δύναμη επιρροής που έχει η οικογένεια στην επιχείρηση».
 
Η σωστή διαδικασία
Τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από μια σωστή διαδικασία διαδοχής συνοψίζονται αφενός στην εξασφάλιση της συνέχειας και της ανάπτυξης της επιχείρησης και αφετέρου στη διασφάλιση ότι τα μέλη της οικογένειας θα έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, για να ζήσουν με άνεση τη ζωή τους. «Οπότε, η υλοποίηση μιας σωστής διαδικασίας παραπέμπει σε μια σειρά από ενέργειες», σημείωσε ο δρ Γεωργίου και εξήγησε: «Περιλαμβάνει την εξεύρεση του κατάλληλου διαδόχου, προετοιμασία του για την ανάληψη της ηγεσίας και βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, μέσω του οικογενειακού συμβουλίου, το οποίο δημιουργούμε για να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της εταιρείας». 
 
Όλα τα πιο πάνω διέπονται από τους ανάλογους κανόνες, στοχεύοντας στην αποφυγή τωρινών και μελλοντικών συγκρούσεων, στην προετοιμασία του ιδρυτή για τη ζωή του μετά την αποχώρηση από την ηγεσία και γενικότερα σε μια συμφωνία με ξεκάθαρους ρόλους μεταξύ των μελών επιχείρησης.
 
Προηγούμενη εμπειρία
«Φροντίστε ο υποψήφιος διάδοχος να έχει επαγγελματική εμπειρία προτού εργασθεί στην οικογενειακή επιχείρηση». Αυτό συμβουλεύει πρώτα απ’ όλα ο δρ Γεωργίου. «Είναι μια γενναία απόφαση για τον πατέρα - ιδρυτή, η οποία με βεβαιότητα εξασφαλίζει ωριμότητα, εμπειρία και σύνεση στον υποψήφιο διάδοχο», ανέφερε, τονίζοντας ότι η εμπειρία αυτή πρέπει να αποκτηθεί, καθώς αποτελεί πολύ βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη διαδικασία διαδοχής.                                                                   «Γνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη συναισθηματικά απόφαση, για την οποία, όμως, πλήθος ιδρυτών μετάνιωσε που δεν την έλαβε ποτέ», κατέληξε.
 
 
Η 4 Delta Family Business Advisors
Πρόκειται για εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (www.gfbc.online). Ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο συμβούλων διαδοχής οικογενειακών επιχειρήσεων GFBC (Global Family Business Consultants), το οποίο έχει συσταθεί και λειτουργεί με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό καθηγητή του management στο Terry College of Business, Αστέριο Γ. Κεφαλά. Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, για περισσότερα από 15 χρόνια, σε οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο για την υλοποίηση σωστής διαδικασίας διαδοχής.
                                                                                         
 
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού InBusiness
 
 
Χορηγοί: PwC, Cyta, Bank of Cyprus, Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό IN Business, Οργανωτής: ΙΜΗ
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit