Οι Κύπριοι Millennial που θα αναλάβουν τα ηνία των επιχειρήσεων

Γεννηθέντες από το 1974 μέχρι και το 1996, έχουν σήμερα ηλικίες από 23 έως 45. Είναι, για τους σκοπούς αυτού του ρεπορτάζ, ως εκ της ιδιότητας, αλλά και της θέσεως που ανέλαβαν στις οικογενειακές επιχειρήσεις, ένα εκλεκτό κι απόλυτα αντιπροσωπευτικό καστ από φερέλπιδες Κύπριους millennial entrepreneurs. Από νεαρούς επιχειρηματίες που σταδιακά αναλαμβάνουν ρόλο πρώτο ή έλαβαν ήδη πόστα με λόγο στις εταιρείες τους. Εκεί όπου η μια γενιά διαδέχεται με αξιώσεις την άλλη, κληροδοτώντας η μια και κληρονομώντας η άλλη επιτεύγματα και αξίες, όλα στοιχεία της πλοκής σε ένα έργο με άριστες κριτικές, που αναζητεί ακόμη καλύτερη συνέχεια. Ως εκ τούτου, μια ανοικτή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση μαζί τους, πρώτη για τα κυπριακά δεδομένα, ήταν για το ΙΝ Βusiness εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να αναδείξει τις προκλήσεις, τις απόψεις και εν μέρει τον τρόπο που θα κινηθούν  όταν πάρουν στα χέρια τα ηνία.
 

 
Οι Κόδρος Πηλακούτας - Όμιλος Πηλακούτα, Χρίστος Φωτιάδης και Χλόη Φωτιάδου - ipH Iakovos Photiades Foodstuff Suppliers, Χρύσω Τσόκκου - A. Tsokkos Hotels Public, Ανδρέας Βασιλόπουλος και Στάλω Βασιλόπουλου - G.A.P. Vassilopoulos Group, Γιώργος Χρυσοχός - Cyfield Group of Companies, Χάρης Ιωάννου - Petrolina (Holdings) Public, Μάριος Πέτρου - Oikos Group, Αρτέμιος Αντωνιάδης - Όμιλος Voici La Mode και Μαρίνος Ζορπάς - Όμιλος Εταιρειών Ζορπάς βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι και συζήτησαν σε χαλαρό και informal πλαίσιο θέματα οικονομίας over a drink. Μαζί τους και εκπρόσωποι των υποστηρικτών ενός πρωτοποριακού για τα δεδομένα της Κύπρου project, το οποίο υλοποιεί η εταιρεία ΙΜΗ, με χορηγούς τις PwC, Cyta και Bank of Cyprus, στοχεύοντας στην κατανόηση, την ανάδειξη, τη στήριξη και συνεπώς στην ενίσχυση των millennial entrepreneurs ως των επόμενων συνεχιστών του κυπριακού επιχειρείν. Παρευρέθηκαν τα στελέχη Πανίκος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ξένιος Κονομής, διευθυντής διεύθυνσης επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου, διευθύνων σύμβουλος της PwC, Φίλιππος Σώσειλος, partner, επικεφαλής επιχειρησιακών συμβουλευτικών υπηρεσιών της PwC, Ανδρέας Νεοκλέους, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta και Μαρία Δάμαλου, διευθύντρια επιχειρηματικής αγοράς της Cyta.
 

 
 
Δυσεύρετο ανθρώπινο δυναμικό
Για την ανάγκη του Ομίλου Ζορπά να αναζητά συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης και να μεγαλώνει την επιχείρησή του με καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες μίλησε ο Μαρίνος Ζορπάς, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του food & beverage, ο οποίος καλείται να αντεπεξέλθει με περιορισμένο αριθμό ικανού προσωπικού. «Είναι ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς τομείς της κυπριακής οικονομίας και στη δική μας περίπτωση στερεί τη δυνατότητα να προσφέρουμε το service που επιθυμούμε», σημείωσε.
 
 
 
Άγχος και μεγάλη ανησυχία
Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τομέας των logistics, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εύρεση οδηγών και ατόμων που να δουλεύουν στον κλάδο. «Αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζει η διεύθυνση επί καθημερινής βάσεως, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ο όμιλος για το μέλλον», επεσήμανε. Τις ίδιες ανησυχίες μοιράζεται και ο κλάδος των κατασκευών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσοχό, η εταιρεία του έχει δώσει τον τελευταίο μήνα προσφορές για δημόσια έργα αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ - τέσσερα highways, κτίρια, τη Βουλή και πανεπιστήμια. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι δεν θα έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό για να τα υλοποιήσουμε», είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα είδος αρνητικής ανεργίας, που πηγάζει από την ανεπάρκειά μας να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της οικονομίας. Σοβαρό πρόβλημα έχουν, επίσης, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, η διαφορά, όμως, είναι ότι εμείς χρειαζόμαστε εργάτες - τεχνίτες, τους οποίους δύσκολα μπορείς να απορροφήσεις από την Ευρώπη».
 
Αναμένοντας το Brexit                                                                                         
Και εν συνεχεία, τι άλλο από το Brexit, του οποίου αδύνατον να μην ερχόταν, αργά ή γρήγορα, η σειρά. Την ανησυχία της εξέφρασε πρώτη η Στάλω Βασιλόπουλου, εξηγώντας ότι από τις όποιες επιπτώσεις του μπορεί να επηρεαστούν ο τουρισμός και αλυσιδωτά πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προβληματισμοί που μοιράστηκαν κι άλλοι εκ των παρευρισκομένων, αναφερόμενοι, κυρίως, σε αναγκαίες από το κράτος και τις επιχειρήσεις ενέργειες για όσο το δυνατό λιγότερο επηρεασμό.
 
 
 

 
Ο τουρισμός ουκ έρχεται μόνος
Παίρνοντας την σκυτάλη, η Χλόη Φωτιάδου άγγιξε τον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι αποτελεί το θεμέλιο της κυπριακής οικονομίας. Εξέφρασε την ανησυχία της για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το πρόβλημα της συνδεσιμότητας που ταλανίζει τη χώρα μας. Τόνισε πως πρέπει να βρούμε λύσεις για να ανταγωνιστούμε το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες συχνά προσφέρουν υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες.
 

 
Τα τερτίπια της μόδας
Εκπροσωπώντας τη βιομηχανία της μόδας, ο Αρτέμιος Αντωνιάδης ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, ώστε ο κλάδος να αναπτυχθεί σε υψηλά επίπεδα. Εμπόδια στην ανάπτυξή του είναι η ανομοιομορφία που παρατηρείται στα ποσά που ξοδεύει ο καταναλωτής σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και της online αγοράς.
 
 
 

Τα ταλέντα που φεύγουν
Κι επειδή η ανάπτυξη απαιτεί τους ανθρώπους της, επαγγελματίες που να διαθέτουν έμπνευση και ικανότητες, η Χρύσω Τσόκκου μίλησε για την ανησυχία που δημιουργεί η τάση ταλαντούχων νέων να αναζητούν ευκαιρίες εργοδότησης στο εξωτερικό, αφού στους τομείς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν είτε υπάρχει ανεργία είτε δεν τους δίνονται οι ευκαιρίες. Ακόμα, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν για τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, σύμφωνα με την ίδια, οι πολλές φορολογίες, όπως αυτή του ΓεΣΥ, αλλά και η διαφθορά που νιώθουν ότι υπάρχει στον τόπο. «Ο νέος θέλει ελπίδα για να δημιουργήσει, θέλει να έχει μοντέλα - πρότυπα», υπογράμμισε.
 
 


 
 
 
Καίνε τα καύσιμα
Όμως, επηρεάζεται πολύ εδώ και καιρό, ένας άλλος κλάδος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ο Χάρης Ιωάννου υπογράμμισε ότι δεν παίρνει αναβολή η αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα: «Οι πωλήσεις στις ελεύθερες περιοχές έχουν επηρεαστεί λόγω των πωλήσεων στις τουρκοκρατούμενες περιοχές». Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, τον τομέα προβληματίζουν οι στόχοι και οι τρόποι ανάπτυξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως και οι σχετικές αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 

 

 

Υπό το κράτος της αστάθειας                                                                               
Στην ανικανότητα του κράτους να διατηρεί μια σταθερή γραμμή σε σοβαρά θέματα και αποφάσεις στάθηκε ο Μάριος Πέτρου. Υπογράμμισε πως αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εικόνα που εκπέμπει η Κύπρος στο εξωτερικό, αλλά και στους ξένους επιχειρηματίες που την εμπιστεύονται για να επενδύσουν τα λεφτά τους. Ο κ. Πέτρου έθιξε, επίσης, το θέμα του Κυπριακού, τονίζοντας πως πρέπει να εξευρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση σε σωστές αρχές: «Αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να εφαρμόσει, επιτέλους, σωστή γεωστρατηγική και γεωπολιτική και με τους κατάλληλους ανθρώπους να πάρει τις σωστές αποφάσεις, που κατ’ επέκταση θα επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία».

 


Τα σύννεφα της κλιματικής αλλαγής
Η οικονομία του τόπου θα επηρεαστεί, όμως, αργά ή γρήγορα κι από μια αναπόφευκτη αλλαγή, που δεν είναι άλλη από την κλιματική. Σ’ αυτή μετέφερε τη συζήτηση ο Χρίστος Φωτιάδης, τονίζοντας πως πρέπει να μας απασχολήσουν οι οικονομικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, απόρροια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της επάρκειας των πόρων. «Δυστυχώς, το οικονομικό μοντέλο σήμερα δεν είναι σταθερό και το γεγονός αυτό έχει τεράστια επίδραση στον πλανήτη. Πιστεύω πως εταιρείες όπως τη δική μας πρέπει να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουν τον κόσμο τους, ώστε να επέλθει θετική επίδραση», τόνισε. Όπως είπε, τα θέματα αυτά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ήδη πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε αριθμό μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. «Στην Αγγλία, για παράδειγμα, αρκετά πανεπιστήμια έχουν ήδη επιβάλει απαγορεύσεις προϊόντων που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», εξήγησε.
 

 


 
Το στοίχημα των ψηλών στάνταρ
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη του λόγου πήρε ο Κόδρος Πηλακούτας, ο οποίος χαρακτήρισε το πεδίο δραστηριοποίησής του ως ένα τομέα για γερά στομάχια και ιδιαίτερα απρόβλεπτο: «Δεν μπορώ να ξέρω σήμερα τι θα κάνω μετά από πέντε ή δέκα χρόνια. Αυτό που επιδιώκω είναι να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις της κάθε μέρας επιτυχώς», ανέφερε. Υπάρχει, βέβαια, στρατηγικό πλάνο στην επιχείρηση τόσο μεσοπρόθεσμο όσο μακροπρόθεσμο, καθώς έχει σημαντικές ευθύνες έναντι των μητρικών, τα αυτοκίνητα των οποίων αντιπροσωπεύει. «Στόχος μας είναι να κρατούμε ψηλά στάνταρ, κάτι που θεωρώ πως έχουμε καταφέρει στο όμιλο. Να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να προχωρούμε μέρα με τη μέρα», σημείωσε.
 
 


 
Αβεβαιότητα εντός κι άλλες εργασίες εκτός
Παρουσία στο εξωτερικό έχει και η Cyfield, η οποία επιθυμεί να επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες χώρες κι αυτό γιατί παρατηρείται αβεβαιότητα στο εσωτερικό. Ο Γιώργος Χρυσοχός τόνισε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν, να βγουν έξω και να κάνουν τις αλλαγές που χρειάζονται. Και παίρνοντας αφορμή από τον προλαλήσα, πρόσθεσε: «Σημαντική για εμάς είναι η κοινωνική επίδραση. Ζούμε σε μια κοινωνία που οι εταιρείες, ακόμα και αυτές της ενέργειας, εξαρτώνται από τον κόσμο και είναι σημαντικό να δίνεις πίσω».
 

 


 
Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς του Millennial Entrepreneurs Project,
PwC, Cyta και Bank of Cyprus, στο εστιατόριο Bottega Amaro και την Tempo Beverages Cyprus.

 

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού InBusiness 

 

Χορηγοί: PwC, Cyta, Bank of Cyprus, Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό IN Business, Οργανωτής: ΙΜΗ
 

 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit