Kyriakides Mushrooms: Στεκόμαστε στους ώμους ενός γίγαντα

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Νίκο και Γιώργο Κυριακίδη, είναι ο διαχωρισμός του family από το business. Παρόλα αυτά, δεν έχουν καμία δυσκολία όσον αφορά την διοίκηση που ασκούν στο χώρο εργασίας αφού έχουν διαφορετικό σετ ικανοτήτων, συμπληρώνοντας έτσι ο ένας τον άλλον. Για αυτούς, κανόνας απαράβατος είναι ο σεβασμός προς τους συναδέλφους και συνεργάτες τους. Καθοδηγητής τους, ο πατέρας τους, Ρήσος Κυριακίδης, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από 40 χρόνια.     

Ο Εμπορικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Παραγωγής της Kyriakides Mushrooms, ανήκουν στην γενιά των millennials. Των επιχειρηματιών δηλαδή που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο. 
 
Τα αδέλφια Κυριακίδη, αποκαλύπτουν στην κάμερα του INBusinessNews πτυχές της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.
 



Πόσο σημαντικοί είναι για εσάς οι άνθρωποι του οργανισμού σας;
Γ.Κ. - Στην Kyriakides Mushrooms έχουμε μια πολύ όμορφη ομάδα. Είμαστε όλοι συνάδελφοι και συνεργάτες και απεχθανόμαστε την λέξη υπάλληλος. Στα σαράντα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μας, κάθε καλό που έχει επιτευχθεί οφείλεται στην ενέργεια και το πάθος αυτής της ομάδας των ανθρώπων που έχουμε την χαρά να εργαζόμαστε μαζί.
 

Πώς λειτουργούν οι ισορροπίες στον χώρο εργασίας με τον αδελφό σας;
Γ.Κ. - Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα family business είναι ο διαχωρισμός του πού τελειώνει το family και πού ξεκινά το business. Με τον Νίκο είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε διαφορετικά σετ ικανοτήτων και έτσι συμπληρώνουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Πιστεύουμε ότι “κάθε πλοίο πρέπει να έχει ένα καπετάνιο” και για τον λόγο αυτό έχουμε διαχωρίσει τα τμήματα και τις εργασίες ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος στον καθένα από εμάς για να αναπτυχθεί και να αφήσει το δικό του στίγμα. Όλα αυτά βέβαια, πάντα κάτω από το έμπειρο βλέμμα και την καθοδήγηση του ιδρυτή μας, του Ρήσου Κυριακίδη.
 

Πως εξασκείτε πρακτικά διοίκηση στο χώρο εργασίας σας;
Ν.Κ. - Η σωστή διοίκηση μιας εταιρείας και του προσωπικού της είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο κεφάλαιο. Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να καλύπτει τους πάντες και τα πάντα αλλά καλές πρακτικές. Ο καθένας μας, διαφορετικός όπως είναι, χρειάζεται και τον ανάλογο χειρισμό για να μπορέσεις να αναδείξεις τις καλύτερες του ικανότητες.  Κανόνας απαράβατος είναι ο σεβασμός προς τον συνάδελφο σου. Πάντα ακούμε τις απόψεις των άλλων και πολλές φορές δεν παίρνουμε άμεσα κάποια απόφαση αλλά μόνο μετά από  συλλογισμό και συζήτηση.

 
Tι ώρα ξυπνάτε; Τι ώρα ξεκινάτε δουλειά το πρωί και τι ώρα φεύγετε από το γραφείο;  
Ν.Κ. - Η μονάδα παραγωγής μας εργάζεται 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς διακοπή. Επίσης, η διανομή των μανιταριών στα σημεία πώλησης, γίνεται σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Προσωπικά, ξυπνάω καθημερινά στις 6 το πρωί και φθάνω στο εργοστάσιο πριν τις 7:00.  Εκτός απροόπτων, φεύγουμε αργά το απόγευμα, αφού έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι όλα στην μονάδα βαίνουν καλώς.


Ποιον επιχειρηματία θαυμάζετε και γιατί;
Γ.Κ. - Από του ξένους επιχειρηματίες, γουστάρω την τρέλα του Elon Musk, ο οποίος είναι πρώτα οραματιστής και inventor και μετά επιχειρηματίας. Από τους ντόπιους επιχειρηματίες, σίγουρα θαυμάζω τον ιδρυτή και πατέρα μας, τον Ρήσο Κυριακίδη. Σαράντα χρόνια πριν δεν υπήρχε η τεχνολογία και ο εξοπλισμός που υπάρχει σήμερα, οπότε πολύ συχνά οι αποφάσεις λαμβάνονταν με το ένστικτο και οι εργασίες γίνονταν συνήθως χειρωνακτικά. Σίγουρα το να αναπτυχθεί μια εταιρεία κάτω από τέτοιες συνθήκες για 40 ολόκληρα χρόνια είναι αξιοθαύμαστο. Στην είσοδο των γραφείων μας υπάρχει και ένα πόστερ που λέει ότι αν εμείς μπορούμε να φτάσουμε ψηλότερα είναι γιατί στεκόμαστε στους ώμους ενός γίγαντα, εννοώντας, φυσικά, τον πατέρα μας.


Πώς επιτυγχάνεται work life balance?
Γ.Κ. - Work life balance? Τι είναι αυτό; Πέραν της πλάκας, σίγουρα το απόλυτο balance είναι δύσκολο. Στον ελεύθερο χρόνο προσπαθώ να γυμνάζομαι κυρίως για σκοπούς υγείας και να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ με την οικογένεια μου, την γυναίκα μου και την μικρή μου κορούλα.


Τι και που σπουδάσατε;
Ν.Κ. - Όταν είχε φτάσει η ώρα για να αποφασίσω τι θα σπούδαζα, η Κύπρος ήταν ένα βήμα πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μη γνωρίζοντας τι θα έφερνε το μέλλον στον τομέα μας λόγω του ότι θα επιτρεπόταν η ελεύθερη εισαγωγή μανιταριών από το εξωτερικό χωρίς δασμούς, αποφάσισα να ακολουθήσω έναν διαφορετικό κλάδο.  Έτσι, έκανα το πτυχίο μου στα Δίκτυα Ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία. Ήταν ένας κλάδος που μου άρεσε πάρα πολύ με πολλές καθημερινές εφαρμογές σε όλους τους τομείς.

 
Your finest hour! Για τι είστε περήφανος;
Ν.Κ. - Ο πήχης που έθεσε ο πατέρας μας ήταν και είναι πάρα πολύ ψηλά.  Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με συνέπεια και συνέχεια είναι μεγάλη πρόκληση. Νιώθω περήφανος γιατί έχουμε καταφέρει πρώτα από όλα να κερδίσουμε την αναγνώριση του πατέρα μας Ρήσου και να νιώθει άνετος και σίγουρος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο του.



Partners: PwC, Cyta, Bank of Cyprus, Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR/University of Nicosia™, Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, περιοδικό IN Business, Οργανωτής: ΙΜΗ

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit