Φλώρα Ζένιου: Να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε

Η διαδικασία διαδοχής σε μια επιχείρηση είναι πρόκληση και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους του κυπριακό επιχειρείν. Σύμφωνα με την έκδοση «1000 μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου» του IN Business, το 95% του κυπριακού επιχειρείν αποτελείται από οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να κάνουν την μετάβαση της εξουσίας ή των μετοχών στην επόμενη γένια. 

Η γενιά που καλείτε να πάρει την σκυτάλη είναι αυτή των Millennials. Οι επιχειρηματίες που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως και τα τέλη της δεκαετίας του '90. Αυτοί που αν και εξακολουθούν να επικεντρώνονται στη διασφάλιση της κερδοφορίας των εταιρειών τους, ενδιαφέρονται επίσης να συντελέσουν τη δική τους αλλαγή στον κόσμο.

Μέλος της γενιάς αυτής είναι και η Φλώρα Ζένιου. Διάδοχος επιχειρηματίας μαζί με την αδερφή της Μαρία στην Antonis Zenios Developments Ltd. Μιλώντας στο INbusinessNews η Φλώρα Ζένιου μας ανέφερε πως όραμα της είναι η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας με ακόμα πιο ξεχωριστά πρωτοποριακά έργα. Να συνεχίσει να κρατά την ισορροπία της δημιουργικής φύσης της δουλειάς της σαν αρχιτέκτονας, με το επιχειρηματικό πλαίσιο.  Να μπορεί να έχει άμεση επαφή με τους πελάτες της εταιρείας και να επιλέγει τους καλύτερους συνεργάτες. Το πιο σημαντικό όμως είναι να κάνει πράξη την συμβουλή που της έδωσε ο πατέρας της, «Να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε». 

Ποιο είναι το long term όραμα για την εταιρεία σας;

Φ.Ζ: H Antonis Zenios Developments Ltd ιδρύθηκε από το πατέρα μου Aντώνη Ζένιο το 1971 και ασχολείται με την ανάπτυξη έργων κυρίως οικιστικών αλλά και εμπορικών. 

Στα 48 χρόνια πορείας η εταιρεία μας ταυτίζεται με έργα που ξεχωρίζουν στις καλύτερες τοποθεσίες, με την καλύτερη κατασκευαστική ποιότητα, παραδίδοντας ακίνητα πάντα με αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Για παράδειγμα είμαστε από τις λίγες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που διαχρονικά εκδίδουμε τίτλους ιδιοκτησίας για τους πελάτες μας σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό απαιτεί επαγγελματισμό σε όλα τα στάδια και αυτό είναι που επιτυγχάνουμε. 

Η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας για εμάς είναι διαχρονικά οι πολλοί επαναλαμβανόμενοι πελάτες μας και οι πολλοί νέοι αγοραστές που έχουμε μετά και από συστάσεις πελατών μας.

Η συνέχιση της μακράς και επιτυχημένης πορείας της εταιρείας αποτελεί μεγάλη ευθύνη.

Το όραμα μου είναι η συνέχιση αυτής της πορείας, με ακόμα πιο ξεχωριστά και πρωτοποριακά έργα που να προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής στους αγοραστές, και να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις συνεχείς απαιτήσεις και προκλήσεις της αγοράς ακινήτων.

Ποιοι είναι οι δικοί σας προσωπικοί εργασιακοί στόχοι για την επόμενη 5ετία;

Φ.Ζ: Να συνεχίσω να κρατώ την ισορροπία της δημιουργικής φύσης της δουλειάς μου σαν αρχιτέκτονας, με το επιχειρηματικό πλαίσιο. Να μπορώ να είμαι όσο πιο κοντά στους πελάτες μας, με άμεση επαφή σε όλη την διαδικασία και να επιλέγω τους καλύτερους συνεργάτες.

Πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι στην οικογενειακή επιχείρηση;

Φ.Ζ: Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη δύσκολο – θα έλεγα είναι μία πρόκληση!

Το σημαντικό θεωρώ είναι να υπάρχει σεβασμός και καλή πρόθεση για συνεργασία, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, και πάντα με κοινό στόχο.  Ο συνδυασμός της μακρόχρονης εμπειρίας και γνώσης που έχει η προηγούμενη γενιά, με τις νέες ιδέες και απόψεις που έχουμε φέρει σαν νέοι στην εταιρεία, λειτουργούν σε ισορροπία. – και αυτό φέρνει στην Antonis Zenios Developments Ltd τα καλύτερα αποτελέσματα. 

Στην εταιρεία μας, αν και υπάρχουν στιγμές έντονων συζητήσεων!, έχουμε πετύχει αυτήν την ισορροπία που επιτρέπει στην συνέχιση της επιτυχημένης της πορείας.

Πως λειτουργούν οι ισορροπίες στο χώρο εργασίας με τον πατέρα, μητέρα, αδελφή σας;

Φ.Ζ: Στην εταιρεία έχουμε πετύχει τις ισορροπίες αφού ο καθένας μας έχει αναλάβει ξεχωριστό ρόλο- εγώ σαν αρχιτέκτονας χειρίζομαι τον σχεδιασμό, υλοποίηση και διαχείριση των έργων, μέχρι και την παράδοση.

Η αδελφή μου Μαρία, έχει σπουδάσει διαχείριση επιχειρήσεων και εκτίμηση ακινήτων, και χειρίζεται θέματα διαχείρισης, προώθησης της εταιρείας όπως επίσης εξεύρεση γης και πλάνων ανάπτυξης.

Και μαζί φυσικά με τον πατέρα μου που δουλεύουμε πολύ στενά, θα έλεγα σε όλα τα θέματα.

Σε κύριες αποφάσεις που αφορούν την δομή και ανάπτυξη της εταιρείας, υπάρχει πάντα συνεργασία και ομόφωνες αποφάσεις, με κοινούς στόχους, από όλα τα μέρη.  Το σημαντικό είναι να υπάρχει σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις αλλά στο τέλος να υπάρχει κοινό όραμα.
 
Your finest hour – γιατί είστε περήφανη?

Φ.Ζ: Η όλη διαδικασία ανάπτυξης γης είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρον αλλά και περίπλοκη. Νοιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία μέσω της εταιρείας μας να σχεδιάσω δικά μου κτίρια αμέσως μετά τις σπουδές μου, και ακόμα πιο σημαντικό να τα βλέπω να υλοποιούνται.

Το γεγονός ότι είμαι πολύ κοντά σε όλη της διαδικασία της ανάπτυξης, και όχι μόνο σαν αρχιτέκτονας, στο σχεδιασμό και κατασκευή, μου δίνει τρομερή ικανοποίηση.

Και ακριβώς επειδή αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, η στιγμή που στέκομαι μπροστά σε ένα τελειωμένο έργο, και βλέπω τους αγοραστές να το απολαμβάνουν, μου δίνει το καλύτερο αίσθημα, και την δύναμη να συνεχίζουμε τη δημιουργία, με στόχο κάθε έργο να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Έχουμε ξεκινήσει στην Antonis Zenios Developments Ltd, μια εταιρεία με ένα πολύ καλό όνομα, και γερές βάσεις, και νοιώθω περήφανη για το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε την εταιρεία ακόμα πιο ψηλά.

Ποια είναι η καλύτερη επιχειρηματική συμβουλή που έχετε πάρει και από που;

Φ.Ζ Να παίρνουμε αλλά και να δίνουμε. Η κερδοφορία είναι σημαντική για κάθε επιχείρηση.

Η συμβουλή που έχω πάρει από τον πατέρα μου, και που έχω πάντα στο μυαλό μου, είναι ότι η πραγματική επιτυχία που κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση να αντέχει στο χρόνο και να ξεπερνά τα δύσκολα, όπως επίσης και να κρατά την ποιότητα στο προϊόν που προσφέρει, είναι ο σεβασμός στον πελάτη, και στο τέλος όχι μόνο να παίρνει αλλά και να δίνει πίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
Ποιος σας έχει βοηθήσει περισσότερο στην καριέρα σας;

Φ.Ζ Ήρθα Κύπρο και στην εταιρεία το 2009, σε μία περίοδο που ο τομέας ανάπτυξης γης ήταν στα καλύτερα επίπεδα- οπότε ρίχτηκα κυριολεκτικά στα βαθιά νερά από την αρχή.

Ο πατέρας μου, μου έδωσε ακριβώς το περιθώριο να ρισκάρω και να δουλέψω ελεύθερα από την αρχή, και είναι στο πλάι μου σε κάθε στάδιο.

Η στενή σχέση που έχουμε και το κοινό μας πάθος για δημιουργία, μου έχει δώσει τα καλύτερα εφόδια για την συνέχεια της μακράς και επιτυχής πορείας που έχει χαράξει ο ίδιος.

Τι ώρα ξυπνάτε, τι ώρα ξεκινάτε δουλειά το πρωί και τί ώρα φεύγετε;  Τι ώρα κοιμάστε τις καθημερινές;

Φ.Ζ Ξυπνώ στις 6:30 – 7πμ, και είμαι γραφείο ή σε κάποιο εργοτάξιο στις 8πμ.  Η ώρα που φεύγω εξαρτάται από την πορεία της μέρας και τι θέματα θα προκύψουν. Δεν έχω σταθερό ωράριο, αλλά προσπαθώ να σχολνάω κατά τις 6:30 – 7μμ!
 

Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγός Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Partners: PwC, Cyta, Bank of Cyprus

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit