Ίτα Κόση: Τα ηνία των οικογενειακών επιχειρήσεων στις επόμενες γενιές

Μελετώντας κανείς τις σελίδες του περιοδικού IN Business, 1000 μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου, οδηγείται στο συμπέρασμα πως το 95% του κυπριακού επιχειρείν αποτελείται από οικογενειακές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1970.

Η εταιρεία Δαλίκο είναι μία από αυτές τις εταιρείες. Ιδρύθηκε το 1976 από τον Νίκο Κόση και συνεχίζει να λειτουργεί υπό την διοίκηση των παιδιών του, Κωνσταντίνου και Ίτας.

Η Γενική Γιευθύντρια της Δαλίκο, Ίτα Κόση βρίσκεται στην κατηγορία των Millennials. Των επιχειρηματιών που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 45 έτη και ανέλαβαν τα ηνία των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που αναπόφευκτα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις και ανάγκες της γενιάς που γεννήθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τα τέλη της δεκαετίας του '90.

Η Ίτα Κόση ανέφερε στο IN Business πως είναι προτιμότερο η διοίκηση μιας οικογενειακής επιχείρησης να διοικείται από άτομα της οικογένειας, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύπτει τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Είναι προτιμότερο να διοικεί άτομο της οικογένειας ή κάποιο εκτός αυτής;

Πιστεύω πως μια οικογενειακή επιχείρηση είναι προτιμότερο να διοικείται από άτομο της οικογένειας, πάντα με τη συνεννόηση των μετόχων, αφού πρώτα έχει ξεκαθαριστεί ο τομέας και οι ευθύνες του καθενός. Κάποια από τα πλεονεκτήματα σε μια τέτοια περίπτωση είναι η προσωπική επαφή και οι καλές σχέσεις που δημιουργούνται με τους πελάτες, η στενότερη επαφή με το προσωπικό, που βοηθά να επιλύονται πιο εύκολα τα προβλήματα, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται πιο γρήγορα και απλά.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Η προσαρμογή μου στην εταιρεία ήταν αρκετά δύσκολη. Σπούδασα ψυχολογία και είχα άλλα πλάνα στο μυαλό μου, όταν μου ζητήθηκε από τον πατέρα μου να έλθω δοκιμαστικά στη Δαλίκο. Ξεκίνησα κι ένιωθα χαμένη, μιας και ο τομέας μου ήταν εντελώς άγνωστος. Ήμουν η πιο μικρή από όλο το προσωπικό, άπειρη και σε μια εταιρεία της οποίας το υπόλοιπο προσωπικό ήταν εκεί από την αρχή της ίδρυσής της το 1976. Έπρεπε να μάθω την γκάμα των προϊόντων παραγωγής και τη φύση της δουλειάς, αλλά και όλους τους μεταπωλητές και συνεργάτες. Το πιο δύσκολο, όμως, ήταν να κερδίσω τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αποδοχή του προσωπικού. 

Κυριότερο ρόλο στο να παραμείνω και να συνεχίσω το έργο του πατέρα μου έπαιξαν τα ξαδέλφια μου, που εργάζονταν εκεί από την αρχή της ίδρυσης της εταιρείας. Με υποδέχθηκαν θερμά και με πολλή αγάπη, δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση για σας;

Όταν πρωτοεργάστηκα στη Δαλίκο, το 1995, παρέλαβα μια υγιή εταιρεία σε μια εποχή που υπήρχε οικονομική άνθηση. Η επιχείρηση συνέχισε να ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο μέχρι το 2008, που ήταν και η καλύτερη μας χρονιά. Από εκεί και μετά άρχισαν τα μικροπροβλήματα που μας επηρέασαν σε μικρό βαθμό.   Όμως, από το 2011 κι έπειτα μπήκαμε σε δύσκολη περίοδο, επηρεαζόμενοι από την παγκόσμια οικονομική κρίση που μας οδήγησε σε μεγάλες ζημιές. Κάναμε εξοικονόμηση μειώνοντας τους δικούς μας μισθούς, αλλά και των εργαζομένων, ενώ αναγκαστήκαμε να βγάλουμε πλεονάζον μέρος του προσωπικού. Περιορίσαμε στο ελάχιστο τα έξοδά μας, παγώσαμε τις δόσεις στην τράπεζα για ένα διάστημα και άλλα πολλά.             
   
Με τη βοήθεια του προσωπικού καταφέραμε να κρατήσουμε την εταιρεία. Δυσκολίες ακόμη υπάρχουν, φθάσαμε όμως σε ένα σημείο που νιώθουμε πως η εταιρεία άρχισε να ορθοποδεί. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι να φθάσουμε και να ξεπεράσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.


Επιστημονικός Συνεργάτης: IMR, Χορηγός Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Partners: PwC, Cyta, Bank of Cyprus

Δειτε Επισης

Αυξήθηκε κατά 1,4% η βιομηχανική παραγωγή το 2022
ΟΣΙΚΑ: Εξεύρεση προσωπικού και ακρίβεια στο... τραπέζι
Χορηγίες για ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλής ταχύτητας έως 1 Gbps
Η Diplomat αναλαμβάνει τη διανομή LIPTON και PG Tips
Θέλει συστημική λύση για ΜΕΧ η ΚΤΚ - Το έργο και ο στόχος
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου
Ετήσια Τελετή Βράβευσης Αρίστων Εφήβων Νεανίδων 2022
Στα €23 δισ. το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2022
Ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων και προώθηση του e-learning στο Δημόσιο
Cyprus: The new Global Tech and Innovation Hub Summit