Π. Μάρκου: Στη δίνη του πολέμου και οι επαγγελματικές υπηρεσίες

Την εκτίμηση ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από τις αρνητικές εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, εκφράζει στο InBusinessNews o Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Deloitte, Πιερής Μάρκου. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι η γενικότερη πορεία του τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του πολέμου, αλλά και των μετέπειτα παρενεργειών του.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Μάρκου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους της Deloitte για τη νέα χρονιά,  υπογραμμίζοντας τη συνεχή πρόοδο που γίνεται με σκοπό την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι παρά τις ανατροπές στο οικονομικό περιβάλλον που επέφεραν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο στόχος της Deloitte είναι να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα επιχειρηματικά και κοινωνικοοικονομικά δρώμενα της Κύπρου.

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πιερή Μάρκου:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυπριακή οικονομία θα σημείωνε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2022 άνω του 4% του ΑΕΠ. Βλέποντας σήμερα τις αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί για οποιανδήποτε πρόβλεψη. Πρόκειται για μια διεθνή εξέλιξη, που θα επηρεάσει τόσο την παγκόσμια οικονομία, όσο και τη δική μας και η τελική πορεία θα εξαρτηθεί αφ’ ενός από τον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας και αφ’ ετέρου (και κυρίως) από τη χρονική διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς, πιστεύουμε ότι θα κινηθεί ανάλογα με την οικονομία, παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα που άρχισαν και πάλι να δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία. Αναφέρομαι στον τουρισμό, στις επενδύσεις, στην ενέργεια και στον πληθωρισμό, μεταξύ άλλων. Ανάμεσα σ’ αυτές τις προκλήσεις έχουμε επίσης και τα "κόκκινα" δάνεια, την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλά επαγγέλματα, την έλλειψη επαρκούς ρευστότητας χρήματος, τη μείωση των ξένων επενδύσεων και άλλα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, συνέχισε να αναπτύσσεται θετικά το 2021. Τα νέα δεδομένα όμως καθιστούν παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για μετριασμό των επιπτώσεων και για να διαφυλάξουμε τον τομέα υγιή.

Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην ανάγκη προώθησης όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου της Κύπρου, στην πάταξη της γραφειοκρατίας στο δημόσιο, στην καλύτερη και πιο οργανωμένη προβολή της οικονομίας μας στο εξωτερικό και γενικά στον εμπλουτισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, ώστε να καλύψουμε τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το νέο διεθνές μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Οι αλλαγές αυτές πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες, αν θέλουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στην οικονομία και να πετύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας.

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν περνούν απαρατήρητες και μελετούμε συνεχώς τρόπους διαχείρισης για την ομαλή διενέργεια των εργασιών μας, με πρωταρχικό στόχο την ευεξία των εργαζομένων μας. Στην Deloitte καθοδηγούμαστε πάντα από τον σκοπό μας “to make an impact that matters”. Για τους επαγγελματίες μας αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός μέλλοντος με εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα συστήματα, και συνεχή πρόοδο ώστε να ανταποκρινόμαστε  στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, χωρίς να αλλάζουμε τους στόχους μας, επιδιώκουμε πρώτιστα να εξέλθουμε αλώβητοι ή με τις λιγότερες απώλειες από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για προώθηση καινοτόμων λύσεων για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του διεθνούς μας δικτύου, με στόχο να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αναπτυχθούν, στη συνεχή εξέλιξη και ευεξία των ανθρώπων μας, στην υποστήριξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα επιχειρηματικά και κοινωνικοοικονομικά δρώμενα του τόπου μας.

Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως είναι η βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο εκσυγχρονισμός των δομών της κυπριακής οικονομίας, η αξιοποίηση των νεών τομέων επιχειρηματικής δράσης (ενέργεια, αειφορία, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, κλπ), η εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Με βάση τους σχεδιασμούς και τα δεδομένα μας, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και τη νέα εποχή που έρχεται. Ευχή όλων μας, να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, να ελεγχθεί η πανδημία και ο πλανήτης να επανέλθει σε ομαλότητα.

Δειτε Επισης

Xρυσόστομος Κρητιώτης: Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια νέα εποχή
Θ. Στεργίου: Η οργανωσιακή κουλτούρα ξεκινά από την ενσυναίσθηση
Πονοκέφαλος για την Ευρώπη, ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός
Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2020 στη Lisko Foodstuff Ltd
Γ. Καδής: Να αδράξουμε την ευκαιρία από το περιφερειακό σχέδιο δράσης
Η τουριστική κίνηση και η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Πάφο
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το Blockchain
Δέκα μέτρα για διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν
Κ. Πετρίδης: Κόμματα καταθέτουν προτάσεις που τορπιλίζουν τα θεμέλια της οικονομίας
Guardian: Έτσι απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ο Jho Low